JohnnyCage

Az új, Crusoe-alapú notebookok megmenthetik a Transmeta-t

Az újonc processzorgyártó Transmeta Corp. vezetői szerint a napokban kiadott három új Crusoe-alapú notebook számítógép megmentheti a meglehetősen elkésett processzorokat, illetve az emiatt komoly bajba került társaságot.

A tavaly júniusban bejelentett Crusoe TM5500 és TM5800 alacsony fogyasztású processzoroknak eredetileg még 2001 elején meg kellett volna jelenniük. Az elmúlt év közepén bejelentett chipek különféle gyártási problémák miatt azonban csak a közelmúltban kerülhettek a piacra.

A napokban három új, a TM5500 és TM5800 chipekre épülő notebook modell látott napvilágot, amelyek megmenthetik a már-már eltemetett processzorgyártót. A Sony PCG-C1MV típusjelű PictureBook modellje 733 MHz-es Crusoe TM5800 processzort, illetve 8,9 colos TFT kijelzőt tartalmaz. Az 1899 dolláros alapárú eszköz tömege hozzávetőleg 1 kg.


A Fujitsu P-2040 típusjelzésű LifeBook modellje a jövő héttől lesz kapható a külföldi boltokban. A 800 MHz-es TM5800 processzort, 10,6 colos kijelzőt, és 802.11b drótnélküli hálózati csatolót tartalmazó notebook másfél kilogrammot nyom, indulóára pedig 1499 dollár.

A japán gyártó P-1000 jelzésű LifeBook készüléke 700 MHz-es TM5500 processzorral, valamint 8,9 colos kijelzővel készül. Az egy kilogramm tömegű eszköz indulóára 1499 dollár, és szintén a jövő héttől lesz kapható.

Az új Crusoe processzorok késése miatt a Transmeta a tavalyi év ultolsó negyedében 23 millió dollár veszteséget halmozott fel. Az elemzők szerint azonban ennél komolyabb problémát jelent, hogy a társaság új megoldásai immár korántsem számítanak olyan ütőképes megoldásnak, mint amilyenek a tavalyi év első felében lehettek volna. Ezen utóbbi okból kifolyólag több gyártó, köztük a Toshiba lemondott Transmeta Crusoe-alapú notebookjának kiadásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #7
    "Jo jo, TM5500 és TM5800, de milyen gyors egy hasonlo intel-hez kepest? Errol tud valaki valamit?"
    Hát elég fura összehasonlítani egy Intel vagy AMD procival, tekintve azt az apróságot, hogy (a látszattal ellentétben) ez nem X86 proci ...
    Kár lenne ha belebuknának, a technologiájuk sokkal előrébb jár mint "egyesek"-é akik csak az órajelre gyúrnak.
  • An-Dee #2
    Én vennék, inkább mint egy asztali p4-es notebookot. Ezeken els?dleges szempontja a hordozhatóság, és az hogy nem vagyok konnektorhoz kötve. Szerintem elég jó választás, nem beszélve arról hogy irodai és kisebb számolás igényes feladatokra is biztos elég a 733/800 mhz.
    Otthonra is csak a hardcore gamereknek kell 1 giga feletti gép.