Berta Sándor

Nem hallható jelekkel vezérelhetők az okos­hangszórók

Kiderült, hogy könnyedén manipulálhatók a készülékek.

A következő három évben az amerikai háztartások több mint fele fog már rendelkezni okoshangszóróval. Az Alexa, a Google Home, a Homepod és a Siri használata mindennapossá válik majd a következő hónapokban. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan egyre nagyobb figyelem irányul az asszisztens-rendszerek biztonságával kapcsolatos kérdésekre. Sok felhasználó tart attól, hogy a készülékei lehallgathatják és kikémlelhetik. A valódi veszély ehelyett teljesen máshol keresendő - erre mutattak rá egyesült államokbeli és kínai szakemberek.

A kutatók jeleket rejtettek el a zeneszámokban és a hangoskönyvekben, azokat az emberi fül nem hallhatta. A szakértők ezáltal képesek voltak arra, hogy titokban parancsokat adjanak az eszközöknek és a módosításoknak köszönhetően manipulálni tudták a beszédfelismerő szolgáltatásokat. Miután ezek a megoldások össze van kötve az okosotthonokkal, így nagyon veszélyes hackertámadások is kivitelezhetők lesznek. Kikapcsolhatóvá válnak például a zárak, bekapcsolhatóvá a fűtési rendszerek, s mindez anélkül történne meg, hogy erről az emberek értesülnének. Az Amazon és a Google azt hangsúlyozta, hogy folyamatosan bővítik a biztonsági intézkedéseket, amelyek célja, hogy megakadályozzák az ilyen jellegű eseteket, míg az Apple arra mutatott rá, hogy a kritikus parancsokat csak zárolt iPhone vagy iPad készülékkel szabad végrehajtani.

Nicholas Carlini, a Berkeley Egyetem kutatója úgy vélte, hogy csak idő kérdése, hogy a hackerek ilyen módszereket alkalmazzanak. A szakemberek a vizsgálatukkal azt akarták bemutatni, hogy lehetségesek az ilyen támadások és remélik, hogy mások kijavítják a sebezhetőségeket.

Januárban írtunk arról, hogy a tengerentúlon már a felnőttek 16 százaléka rendelkezik valamilyen okoshangszóróval. Ez igencsak gyors terjeszkedésnek minősül, hiszen magát a szegmenst csak 2015-ben hozta létre az Amazon azzal, hogy piacra dobta az Echo névre keresztelt fejlesztését, amely az Alexa asszisztenssel párosult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!