Gyurkity Péter

Bemutatkozott az Android 9 P

A Google több újítással mutatta be új operációs rendszerét.

Kedden került sor az idei Google I/O megnyitójára, ennek során pedig az Android legújabb verzióját is bemutatták. Több érdekes újítás és változtatás került be a friss szoftverbe, ezeken futunk most végig, hogy lássuk, mire is számíthatunk a hivatalos megjelenés pillanatában.

Az Android 9 P bétája a hivatalos bejelentés szerint több fontos kényelmi funkciót kínál. A navigációt egy alsó sávval teszik könnyebbé, amely ugyan megtartja a megszokott „Vissza” gombot, középen pedig továbbra is a nyitólapra vezető gomb jelenik meg, viszont ennek lenyomva tartásával és oldalra húzásával könnyedén váltogathatunk az éppen nyitott alkalmazások és képernyők között. A felfelé simítás az új multitaszk-menüt nyitja meg, amely nagyobb kártyákat jelenít meg számunkra, maga a rendszer pedig egyszerűbb és kényelmesebb alternatívát nyújt majd a felhasználóknak. A fontosabb statisztikákat egy új oldalon foglalják össze, a Digital Wellbeing listában megtaláljuk, hogy hány alkalommal oldottuk fel a készüléket, hány értesítőt néztünk meg, mennyi időt töltöttünk az egyes alkalmazásokkal, stb. - mindezt azért, hogy pontosabb képet kapjunk a kütyün töltött időről és ezzel szokásainkról.


A Shush-funkcióval elnémítjuk a telefont, amennyiben azt a kijelzővel lefelé helyezzük el – ez alól a kivételt képező kapcsolatok jelentenek majd kivételt. A Wind Down révén éjszakai üzemmódra vált a kijelző, hogy kevésbé zavaró legyen a fény és a fehér háttér, ezzel is segítve a jobb alvást, míg az Android Intelligence révén helyi, a készülékre fókuszáló gépi tanulással, egyrészt a gyakran használt appok listájával spórolnának a fogyasztáson, optimalizálnák az automatikus fényerőt, kínálnak fel automatikus opciókat (így például a zenelejátszó elindítását, amennyiben fülhallgatót dugunk a telefonra), valamint tennének elérhetővé fontos, ehhez köthető API-kat a külső fejlesztők számára. További apróbb lépésekkel növelnék a kényelmet, a hangerőszabályzók a jövőben a médialejátszó hangerejét módosítanák alapértelmezett módon, de egy külön virtuális gombbal válthatunk majd a csengőhangok szabályozására – a hangerősáv pedig nem felül, hanem a jobb oldalon jelenik majd meg.

Az első nyilvános béta jelenleg 11 készüléken elérhető, itt a Google saját Pixel telefonjai mellett az Essential Phone, az Sony Xperia XZ2, a Xiaomi Mi Mix 2S, valamint az érkezőben lévő OnePlus 6 is szerepel a listán. A végleges változat csak később jelenik majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #1
    Nagy durranás nincs, sok az iOS copy, menni kell az Apple után.

    De ez viszont valami nagyon durva, ha tényleg így működik a valós életben is:

    Let's Talk About Google Duplex!

    Ez így nem csak odaver a Sirinek, hanem egy teljesen új dimenzióba lép.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2018.05.10. 11:32:09