Berta Sándor

Egyelőre csak marketing eszközök a humanoid robotok

Napjainkban még ritkán találkoznak az emberek humanoid robotokkal, de azok a közeljövőben fontos szerepet játszhatnak az életünkben.

Tavaly november óta a Fraunhofer Társaság által kifejlesztett Paul nevű robot az ingolstadti Saturn áruházban üzemel, szeptember óta ugyanez a modell teljesít szolgálatot egy svájci Media Markt üzletben. A Merkur szupermarketláncban a Pepper nevű robot turnézott, de jelen van Fürth városában egy Edeka boltban is. A jövőben hamburgi és berlini áruházakban is meg fognak jelenni az elektronikus eladási asszisztensek. A jelenséget Patrick Meyer, az Erlangen-Nürnbergben működő egyetem doktorandusza és tanácsadója járta körül a Robotics in Retail című anyagában.


Meyer egy héten át tanulmányozta, hogy miként reagálnak az emberek Pepperre a stuttgarti Das Gerber bevásárlóközpontban. A szakértő mindenekelőtt azt vizsgálta, hogy az emberek mennyire tudják elfogadni a kiskereskedelemben a humanoid robotok jelenlétét. Ötből négy megkérdezett azt mondta, hogy nagyon mókás volt beszélgetni a humanoid robottal. A robot még nem jelentett nagy segítséget, ennek ellenére nagy feltűnést keltett és van benne potenciál arra vonatkozóan, hogy több vásárlót vonzzon be az áruházakba és pozitív vásárlási élményt szerezzen a vevőknek.

A Paul esetében gyorsan kiderült, hogy ahhoz, hogy egy gép hatékony segítség lehessen, mindenekelőtt kiválóan kell ismernie a leendő munkakörnyezetét. A munkatársaknak minden egyes keresett termék pozícióját be kell írniuk a robot rendszerébe. Van még egy érdekes jelenség. A nők sokkal inkább fordulnak segítségért elektronikus vásárlási asszisztensekhez, vagyis a jövőben egy üzlet úgy is növelhetné a női ügyfelei számát, hogy robotokat alkalmaz.


Meyer kitért arra a kérdésre is, hogy vajon veszélyben lehet-e az emberek munkája a robotok megjelenésével. Szerinte a Pepper és társai semmiképpen nem fogják pótolni az eladókat, mivel a gépekből egész egyszerűen hiányoznak egy ember bizonyos képességei és tulajdonságai. A robotok inkább hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vásárlási tanácsadók még személyesebb ügyfélbeszélgetéseket folytassanak majd.

Kimutatható például, hogy a gépek sokkal inkább elfogadják az őszinte kritikát, mint az emberi kollégáik. A Stuttgartban megkérdezett 257 vásárló fele nyilatkozta azt, hogy a problémáját inkább egy robotoknak tolmácsolná, mint egy embernek. Mind Paul, mind Pepper ápolási segédnek lett kifejlesztve, így képesek leolvasni az emberek mimikáját és következtetni tudnak a hangulataikra, illetve erre megfelelően képesek reagálni. Ennek ellenére a felhasználóknak csak az egyötöde találta úgy, hogy a folytatott beszélgetések személyesek voltak. Az emberi eladókra tehát továbbra is szükség van és lesz.


Meyer úgy véli, hogy az e projektekbe való befektetések megtérülhetnek, ugyanis több vásárlót csábíthatnak be, ráadásul így a helyi kereskedők is vonzóbbá tehetik az üzleteiket. Az ilyen fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy az áruházak boltok ne maradjanak le online vetélytársaik mögött, profitálni tudjanak a digitalizálási folyamatból és innovatív vásárlási élményekről gondoskodjanak. De az egészhez az kell, hogy a felhasználók pozitívan álljanak a dologhoz. Mindenesetre a fejlesztők előtt még sok munka van, de a kiindulási alap a tapasztalatok alapján megfelelő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #8
    "Kimutatható például, hogy a gépek sokkal inkább elfogadják az őszinte kritikát, mint az emberi kollégáik"

    Magyarul: szarnak rá.
  • globint #7
    A cikknél maradva.
    Remélem, mire annyira öreg leszek, hogy már ápolóra szorulok, addigra nem embereknek leszek kiszolgáltatva, hanem humanoid robotok fogják az ágytálat alámtenni.....!
  • ZenMillitia #6
    Sokkal jobb lenne egy robot arufeltolto, stb. az segit, es nem vag pofakat, amikor kerdezek valamit, es nem elnyelt szavakkal pofog vissza valamit erthetetlenul, es haragszik ram, csak mert lusta volt tanulni egy eletkepes szakmat, es rajtam vezeti le a farusztraciojat a tetovalt fultageszes, cigi pia drog filozofiaju budoszszaju fogat nem moso tescos sz4rhazi.
  • kvp #5
    A cikknel maradva arulfeltoto robottal valamiert nem kiserleteznek, pedig az egyszerubb lenne es akkor az elado robotok is tudnak hogy az arufeltoltok hova is tettek az arut. Penztarosrobot mar most is van a pesti tesco es ikea aruhazakban, szoval egesz jol automatizalhato lenne a tomeges kiskereskedelem. Mondjuk az arufeltoltonek nem kell humanoidnak lennie, de a tanacsado elado robotnak is boven eleg lenne egy r2d2 kasztni.

    Egyebkent en nem nagyon vagyom human interakciora egy robottal, de jellemzoen az eladokkal sem. Viszont nok eseten meg a szilikonozottsag is zavar, ehhez kepest ha 100%-ban szilikonbol lenne, belertve az agyat is (tudom magyarul szilicium), akkor nem igazan vonzana, bar biztosan sokkal kevesebb szellemi munkaval jarna, de kozos gyerek se lenne. (a magyar ferfiak egy jelentos reszenek ez meg valamiert szempont, nyugatabbra mar inkabb vallas fuggo az ertekrend)
  • globint #4
    Simán ütném, az meg úgy tenne mint az utcalány: ahhh de nagyot, ahhh de erőset.....
    :)
  • Tetsuo #3
    A Szodoma 120 napja nem csak szexről szól, sőt... ;-) Egy robotot hogy kínoznál?
  • esztyopa #2
    Ez valami vicc?
    Ez a végtagokkal ellátott konzervdoboz humanoid?
    Akkor én éneklő bálna vagyok...
    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2017.12.04. 09:59:37
  • Skylake #1
    Hú, ez az ölelgetős kép, amit gondolom flamebait-nak tettetek be, SG, valami egészen visszatetsző számomra. De biztos én vagyok a prűd. A jövő a férfiaknak és nőknek igazi kiteljesedést fog hozni a fejlődő robotika által! Miért is?

    - nők: romantikus, lovagregény-kategóriás Don Juan élettárs-robotok
    - férfiak: minden nemi igényt és perverziót kielégítő, Sade márki: Szodoma 120 napja jellegű b*szórobotok.

    A nyugati fejlett társadalmakban a gyerekvállalás fehér holló lesz olyan 20-30 év múlva. Annak minden következményével, de ezt pont lesz*rhatjuk, hiszen a robotok emberibbek lesznek nálunk is. Vagyis ebbe a csapdába fogunk besétálni nagy örömmel, síkhülyén.