22
  • Macropus Rufus
    #22
    "S hogy 20 év múlva kik lesznek a legokosabb hackerek? A gépek."
    aha. Mert a célhardverek nem fognak fejlődni mi?
    Továbbá nem hinném, hogy olyan nagyon jó ez a iránya a fejlődésnek. Tulságosan is rabjai lettünk a technológiának.
  • Skylake
    #21
    "Ami a sci-fikben látható, az meg is fog történni" -így van. De nemcsak azok a dolgok, amelyek ilyen rózsaszín fejlődés töretlenségébe vetett illúziókban megtalálhatók, hanem azok kőkemény ellentétei is. Kérdés, hogy akarunk-e ilyen világot, amely döntő többségében a magánszféra maradékainak piaci és állami szereplők által történő totális gyarmatosításáról szólhat, továbbá az informatikai rendszerek eredendő tökéletlenségeiből származó externáliák társadalmakra és gazdaságaikra történő totális ráterheléséről.
  • wraithLord
    #20
    Én sem gondolom, hogy el kellene kerülni. De emellett azt sem gondolom, hogy el lehet kerülni. Gondolok itt arra, hogy pl. attól, hogy valamit betiltanak, még nem fog megszűnni a kutatása, fejlesztése, max. illegálisan (és esetleg általános emberi normáktól mentesen, kontrollálatlanul) folytatják.
  • gothmog
    #19
    Kedvenc metaforám a témában
  • gothmog
    #18
    Megjegyzem, nem gondolom, hogy emiatt el kellene kerülni az adott technológiák kifejlesztését. Ha A nem csinálja meg, majd úgyis megcsinálja B helyette, miután átvette A-tól a projekt kukázása miatt csalódott mérnököket. A technológiával együtt születő problémák nem megoldhatatlanok, csak amiatt feltűnőek, hogy amikor megjelennek, még el kell telni a megoldásukhoz szükséges időnek. Lásd: önvezető autók, hálózatba kötött egymással kommunikáló autók. Biztos vagyok benne hogy jelenleg még fogalmunk sincs egy csomó problémáról, amit felvetnek, de abban is biztos vagyok, hogy nem lesz köztük megoldhatatlan. Ha belegondolsz, a Black Mirrorban felvetett problémák (már amelyik problémát vet fel, és nem csak a technológia következményeit ecseteli) között sincs megoldhatatlan.

    kiegészítés:
    hogy kontrollálhatatlan MI lesz-e, és milyen következményei lesznek, arról viszont nem bocsátkoznék jóslásokba. (ajánlott irodalom: Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben)
  • NEXUS6
    #17
    Basszus rájöttem! Nyilván az Idokráciára gondolt!
    XD
  • wraithLord
    #16
    Igazából mindig az ember a gond. A technológia nem csinál semmit. Kivéve az öntudatra ébredt mesterséges intelligenciát, de nyilván ember nélkül az sem lenne.
  • BrockSamson
    #15
    Bar hozza kell tenni, hogy a Black Mirrorban sem a mindig technologia a gond, hanem az ember.
  • gothmog
    #14
    +1
    Jelentős része már most megvalósult (a google meg a többi tech óriás pl sokszor olyan, mintha Dick kottájából játszana, vagy Orwelléből)
    Lásd még: Black Mirror sorozat
    Utoljára szerkesztette: gothmog, 2018.04.23. 09:37:30
  • Prof William
    #13
    Akkor már ne aprózzuk el! Legyen Warhammer 40 000! Kicsit sokat kell várni rá de aztán már bőven megéri. :)
  • wraithLord
    #12
    Bár már most is megjelent egyes technológiai vívmányok vonzataként pár sci-fikből ismert, nem túl pozitív töltetű szellemi... vívmány.
  • wraithLord
    #11
    Hát gondolom a (relatíve) közeli jövőben játszódó sci-fikre gondolt, amikor az ember még a Földön van, de már feltalálta a Főzőkanál 2050-et, amivel sokkal hatékonyabban tudja magát keverni a sz*rban. Tehát nem Star Trek, hanem pl. a P. K. Dick novellák.

    -----
    És ugye a sci-fikből csak a pozitív vívmányok fognak átjönni? Nem hiszem, de remélem, a disztopisztikus faxságok nagy része a filmekben marad.
  • kvp
    #10
    Idezet az eredeti cikkbol:
    "Control is an illusion ... there is no control, especially if you are trying to control a species that is much smarter than you are."

    Most erre azt tudom mondani, hogy jelenleg meg jo esellyel nem letezik az emlitett MI 'faj'. Biztos vedekezesnek tunne ha nem is hoznank letre.

    Egyebkent meg szerintem az osszes vilagveges kihaltazemberiseg tipusu scifire gondolt egyszerre. Azaz valoszinuleg nem, pedig az lett volna a realista megkozelites.
  • Ender Wiggin #9
    Mármint ha te vagy a hibernált és felkeltett faszi, aki 100 ellenséges nő között szerencsétlenkedik. Mindenki másnak szar úgy :-)
  • NEXUS6
    #8
    Azért a Szexmisszió c. film se lenne rossz. :D
  • OGMontana
    #7
    Hmm úgyis minden vágyam egy 70-es évekbeli scifi pulcsiban feszítő embereként komoly dolgokat véghezvinni, miközben ijesztő Tom Dissevelt és Kid Baltan zenéi szólnak a háttérben
  • Prof William
    #6
    Akkor már inkább a Babylon 5. :)
  • bundasjezus
    #5
    Ha ez a menedzser a Mad Max-re utalt, vagy az Ember gyermekére, akkor egyet is értek. Ha a Szárnyas fejvadászra vagy a Különvéleményre, akkor téved.
  • Prof William
    #4
    "Ami a sci-fikben látható, az meg is fog történni"

    Ezek szerint még elverhet egy bőrszerkós Scarlett Johansson, aki az agya 90%-t használja ki?

    Vagy lehetek személyzetis a Halálcsillagon?

    Vagy elsőnek meghaló Vörös Ruhás biztonsági?

    Pontosan melyik filmről is beszélünk? :)

  • NEXUS6
    #3
    Én úgy tudom, hogy mindenkinek ötöse lesz a lottón!

    Hetente akár többször is.
    XD
  • lkiss10
    #2
    Imadom az ilyen nagyokos managereket a blőd, minden konkretumoktol mentes dumaikkal.
    Pont az ilyenek kurtoltek vilagga az evtized elejen, hogy 1-2 even belul jonnek ki az onvezeto autok. Aztan mikor vegre odaengedtek a hozzaertoket, akiknek valoban meg is kellett valositaniunk, kiderult, hogy azert ez nem olyan egyszeru.
  • Elmin
    #1
    ""Ami a sci-fikben látható, az meg is fog történni" "
    De melyik sci-fi filmben levő fog megtörténni? Hiszen rengeteg ellentétes történetű film van ám. A teljes víz alá kerüléstől kezdve a föld teljesen lakatlanná válásáig rengeteg van, és egyik sem kellemes.