Gyurkity Péter

A ZTE-t büntetik az amerikai hatóságok

Elindult az amerikai támadás a kínai gyártók ellen, ez mindkét félnek fájdalmas lesz.

Az elmúlt hetekben már írtunk arról, hogy az amerikai és a kanadai hatóságok is egyre inkább gyanakodva figyelik a különböző kínai telefongyártók tevékenységét, bár ezek közül eddig igazán csak a ZTE tudott megkapaszkodni a tengerentúlon. Most megindult a támadás, az első körben a fenti cégnek történő beszállítást tiltották meg, bár ennek az ügynek vannak előzményei.

A döntés értelmében az amerikai beszállítók 7 teljes éven keresztül nem adhatják el termékeiket a ZTE-nek, ami azért jelent súlyos csapást ez utóbbira nézve, mert a kínai cég termékeinek (alkatrészeinek) mintegy 25-30 százaléka éppen ezen amerikai beszállítóktól származik. Tengerentúli partnereik többek között az okostelefonokhoz és a kommunikációs eszközökhöz szánt komponenseket szállították eddig, most azonban kénytelenek lesznek leállni, amire a kínai kormány rögtön reagált, tovább élezve az utóbbi napokban némileg enyhülni látszó helyzetet. Ezen túl az amerikai távközlési cégeket szabályozó hatóság kizárná a kormányzati programokból azokat a vállalatokat, amelyek biztonsági kockázatot jelentenek a helyi hálózatokra, ami már a ZTE mellett a Huaweit is érinteni fogja.

A ZTE, amelynek legújabb fejlesztése állítólag már két bevágással készül, az amerikai vád szerint törvénytelen módon értékesítette különböző termékeit Iránban, ahol elméletileg erre nem lett volna lehetőségük (engedélyük). Alapvetően azzal van baj, hogy így egy olyan országba jutott amerikai csúcstechnológia, amely nem éppen barátságos a Nyugattal szemben. A cég tudta mit csinál, csak a vezetők nem foglalkoztak a következményekkel, bizonyítja ezt azt is, hogy - közvetítéssel - Észak-Koreába is került több millió dollár értékben ZTE telefon.

A gyártó kínai és hongkongi piacon forgó részvényeinek kereskedését szinte azonnal leállították, a vezetés pedig most mérlegeli az amerikai döntést és a potenciális válaszok közül igyekszik megtalálni az ideális opciót. A tiltás valószínűleg a Google Play platformra is kiterjed, bár ez utóbbi elméletileg ingyenes, a Google viszont egyelőre nem kommentálta a kialakult helyzetet.

A vállalat hazájában a második, az USA-ban a negyedik legnépszerűbb gyártónak számít, tavaly ők már 890 millió dolláros büntetést fizettek a tengerentúlon, mivel azonban nem szabadultak meg az összes, az ügyben érintett és bűnösnek kikiáltott munkatársuktól, az amerikai fél most ezzel a döntéssel reagált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #11
    Csakhogy az Amazon az Amazon, és már volt egy saját, jól bejáratott rendszerük, amire tudtak építkezni. A ZTE ilyenre nem támaszkodhat. Vagyis a példa nem jó.
    És a másik sem, mert pont, hogy "pistike fingóappja" szintű címek nincsenek a Play-en belül; ellenben biztosan lennének egy még tiszta lappal indított, védelem nélküli áruházban, ahol még az appok mellé kaphatsz ilyen-olyan vírusokat is (hiszen hivatalosan senki nem fogja támogatni a teljesen új platformra való app-programozást).
    Így pedig extra reklám értéke is csak úgy lenne, hogy negatívban lennének vele a ZTE-sek.
  • zola2000 #10
    Sőt a mai világban még extra reklám értéke is lehetne:

    "ZTE privacy phone without Google spyware" :)
  • zola2000 #9
    Az amazonnak sikerült google play nélküli telefont és tabletet eladnia, szóval megoldható, a legtöbb fejlesztő felpakolja termékét minden alternatív appstoreba, csak "pistike fingóappja" szintű címek Google play exkluzívok.
  • ugh #8
    Meg nem lehet benne google play , akkor meg mar az android teljesen felesleges benne.
  • Vanek úr #7
    Szerkeszteni akartam az előzőt, de nem ment, úgyhogy így megy, ráadásul jelentősen rövidített tartalommal (lusta vagyok újra leírni, amit egyszer leírtam).
    0. Nem az eladással lesz baja, hanem az alkatrészek beszerzésével (főleg a felső kategóriást telefonoknál, mert ott nincs igazán alternatíva).
    1. A tervezés nem megy pikk-pakk. Az évente kiadott készülékeknél a telefon tervezése nem úgy megy, hogy nulláról összedobnak annyi idő alatt egy tök új telefont - hiszen sok alapot már régóta használnak, és nem csak a procit nem engedik ki amcsiból, hanem sok kiegészítő alkatrészt sem.
    2. A pletykák alapján lehet, hogy a Droid áruházát sem használhatják. Onnantól egy áruház (és hitelesített appok nélküli) telefon max csak dísznek lenne jó. Persze kaphat majd kínai állami támogatást valamilyen címen, de a jelentős szerepét elveszítheti (és akár be is olvaszthatja majd egy másik kínai cég is őket).
  • Vanek úr #6
    Csakhogy ha egy amcsi vállalat kiszervezi a munkáját külföldre, akkor büntetővámmal (vagy adóval - bár a vám is egyfajta adó) kell számolnia - ezt meg nem fogják bevállalni. Inkább nem adnak el a ZTE-nek alapanyagot, és kész.
  • Fionn #5
    Ennyire nem kell negatívnak lenni, hogy "bedönti" az egészet. Nem fogja. Nem ez a nagy falat nekik, nyílván kellemetlen lesz, de kb ennyi. Átmeneti. A köv generációt majd úgy tervezi, hogy bárhol eladható legyen. Mennyire gyakran is jön 1 új készülék? 1 év? Max.
  • kvp #4
    Az amerikai beszallitokra csak addig vonatkozik a korlatozas amig amerikaiak. Ha viszont kiszervezik a ZTE szamara az alkatreszgyartast mondjuk kinaba, akkor onnantol fogva nem vonatkozik rajuk a korlatozas. Ez mondjuk meg tobb amerikabol kivitt toket jelent, de megoldja a termelesi problemakat.
  • Cat #3
    Szerinted ez ilyen egyszerű, hogy máról holnapra ki lehet cserélni a processzort? Nem is értem akkor miért nem rakok Intel processzort az AMD-s alaplapomba.

    A teljes telefont át kellene tervezni a cégnek, ami egy ilyen gyorsan pörgő piacon nagyon sok időbe és pénzbe kerül. Ha nem segíti meg őket a kínai állam (meg fogja), akkor simán bedöntheti őket ez a lépés.
  • takysoft #2
    Egyszerűen csak arról van szó, hogy ZTE telefon nem készülhet snapdragon SoC-vel. És ennyi. Tesznek bele mediaTek chipeket, és simán forgalmazható. Az USA-ban is.

    Utoljára szerkesztette: pedrohsi, 2018.04.19. 13:02:10