Gyurkity Péter

Finnország bevásárolta magát a Nokiába

Szerintük ez jó befektetés, de a hazai tulajdonrészt is növelni akarták.

A finn kormány érdekes lépésre szánta el magát az év elején, amelynek pontos eredményeit csak most tették közzé. Eszerint kisebb tulajdonrészt szereztek a Nokiában, hogy némileg növeljék a hazai hányadot, de egyben kitűnő befektetésként is gondolnak erre.

A hivatalos bejelentés szerint a kormány 844 millió eurót költött a tranzakcióra, amelynek révén egészen pontosan a konglomerátum 3,3 százalékát szerezték meg. Leszögezték, hogy nem kívánnak igazgatótanácsi székhez (képviselethez) jutni, de úgy érezték, hogy túl alacsony a nemzeti tulajdonrész, így kívánatosnak tartották annak növelését. Hozzátették ehhez, hogy nincs szó a mobiltelefonos üzletágról, hiszen ezért egy másik cég, a HMD Global felel (amely egyre-másra mutatja be új megoldásait), ehelyett a telekommunikációs hálózati eszközökre fókuszáló anyacég iránt érdeklődnek, amely egyébként egyben az ország legnagyobb vállalata, 6300 ottani alkalmazottal, amelyet további 95 ezer munkavállaló egészít ki a világ több részén.

A kormány saját befektetési alapján keresztül hajtotta végre a tranzakciót, három másik hazai cégen belüli részesedését csökkentve, hogy meglegyen a pénz erre. Ezzel jelentős tulajdonossá váltak, ám ez a tulajdonosi kör nagyon szétaprózódott, hiszen a legnagyobb hányaddal rendelkező entitás az amerikai Blackrock a maga 6,2 százalékával – 3 nagy finn nyugdíjalap pedig 3 százalék alatti részesedéssel képviselte eddig a hazai hányadot. Fontos tényezőként jegyzik meg, hogy a Nokia egykori mobiltelefonos első helyének elvesztése, majd pedig a telefonos részleg eladása komoly hátráltató tényező volt az egész országra nézve, amely többek között emiatt stagnált nagyjából egy évtizeden keresztül – most azonban a hangsúly nyilván az 5G és az egyéb technológiák fejlesztésén van.

A finn lépést némileg meglepőként értékelik, ám kormányzati részről kihangsúlyozták, hogy a jelentős vállalatokat szeretnék jelentős mértékben hazainak megtartani – a Nokia elsősorban nemzetközi szereplő és külföldi kezekben van, ám ez a jövőben változhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #14
    Nekem egy bajom van a mai Nokiával: hogy már a butatelefonok világát sem értik.
  • Zoli007 #13
    Tudod, persze, ezért írsz ilyeneket: " Pont ezért kérdeztem, hogy mit akar a Nokia? Ez már nem az ő világuk."
  • Tinman #12
    Már jó ideje az, de régen az volt a flagship. Volt. Valamikor. Elmúlt. Látszik is a jelenlegi eredményeiken... vastagon.
  • Tinman #11
    Mi tudjuk. És te tudod, hogy mennyit ér manapság egy Nokia részvény? ;-)

    Senki nem beszélt arról, hogy a csőd szélén lenne, ezt, hogy honnan szedted, azt talán magad sem tudod...
  • Alexease #10
    Szerintem el sem olvastak a cikket;)) Eleve benne van, hogy nem a mobiltelefonos resz az erdekes. Sokaknak a Nokia csak a telefont jelenti, pedig az minimal/nulla szazaleka a cegnek;)
  • Zoli007 #9
    Krisztus isten, tudjátok ti, hogy a Nokiának több, mint 100 000 alkalmazottja van, és a világ egyik legnagyobb mobilhálózati eszközöket gyártó cége, és kurvára nincs a csőd szélén?
  • arty #8
    szegeny finn adofizetok :(
  • Tinman #7
    Nálam nem(!), de az emberek jó részénél a telefon egyfajta kiegészítő, van akinél státuszszimbólum. Na most 260.000 Ft-ért egy Nokia 8 Sirocco?

    Aki 260 ezret elver telóra, annak esze ágában sincs ilyet venni. Vagy vesz egy Samsung S9-et, vagy egy Apple-t. Érthető.

    4 éves a telefonom. Sony Xperia Z1 Compact. A Nokia N8-ról váltottam erre. Ez a Sony teló akkor 130 ezresbe fájt. Perfektül működik most is, de az akksija már nem túl acélos... nem tagadom, sokat nyúztam a 4 év alatt, ellenben a külleme 99%-os (üveg védőfólia elől-hátul + mindig védőtokban).

    Gondoltam nem kell nekem új teló, kicseréltetem az akksit. Kiderült, hogy az NFC chippel együtt cserélik, meg csak szakszerviz, mert vízálló. Így cirka 20.000 Ft-ba fájna a művelet. Ezzel az a gond, hogy kb. ennyi a piaci értéke. Elcsíptem egy jó Samsung S7 ajánlatot (teljesen új), így arra váltok.

    Miért írtam ezt le? Mert látható, hogy változik meg az "ős-Nokiás". Eszem ágában sincs Nokiában gondolkodni, egyrészt a túlzó áraik miatt, másrészt a szerényebb tudás miatt, harmadrészt már nincs feléjük meg a bizalom. Ez a Nokia, már nem az a Nokia.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.03.18. 08:35:30
  • Elemir #6
    azért ne írjuk le a dolgot. Ez a Nokia már nem az, valóban nem kiemelkedő, de a márkanév kis túlzással a nulláról indul, mint a kínai gyártól nagy része.
    Elindul a tömegtermelés, és kiforrja magát, ha lesz kereslet. Na meg, nézd már meg a Nokia 8 Sirocco-t, az nem lada...

    Bevallom nem tudom mit vennék, ha telefon kellene... mindegy lenne, ez a baj vele...
  • Tinman #5
    Oks, de az a kor elmúlt. Pont ezért kérdeztem, hogy mit akar a Nokia? Ez már nem az ő világuk.

    Feltámasztották a "mátrix telót is". Anno az karcolt valóban. Nekem is volt, egy vagyonba fájt, de miért akarnék olyan telót 2018-ba? A telefon már rég nem csak telefonálás, meg sms, meg gagyi fotók lövése. Profi gépek vannak remek áron, amivel kb. mindent lehet, ami ma a digitális világban használható. Ezen a téren a Nokia tapasztalata kisebb, mint pl. egy Samu, vagy Apple, vagy Sony gyártóé.