Berta Sándor

Csökkennek az SSD-árak

A gyártók szembesültek azzal, hogy az áremeléseik miatt visszaesett a kereslet az adattárolók iránt, ezért kénytelenek árat csökkenteni.

A DRAMeXchange arról számolt be, hogy az SSD-meghajtók gyártói mérsékelték az áraikat azért, hogy ösztönözzék a 3D-NAND chipeken alapuló készülékek megvásárlását. A piackutatók úgy vélik, az OEM-szektorban (Original Equipment Manufacturer, tehát a márkátlan, konfigurációkba szánt alkatrészeknél) a kliens SSD-k árai az aktuális negyedévben 3-5 százalékkal csökkenhetnek a SATA-s modellek és 4-6 százalékkal a PCI Express felületen kommunikáló modellek esetében.

Alan Chen, a DRAMeXchange kutatási igazgatója elmondta, hogy a trendnek köszönhetően az idén 50 százalék fölé nőhet az SSD-meghajtóval rendelkező notebookok aránya és a folyamat a második negyedévben is folytatódhat, mert túl sok lesz a piacon elérhető termék. Jelenleg az új notebookoknak csupán a 45 százalékában van SSD. A NAND-chipeket gyártó cégek az elmúlt időszakban növelték a termelésüket és folyamatosan bővítik az üzemeiket. A kereslet ugyanakkor csak nagyon kis mértékben nőhet.

Az átlagos tárolókapacitás is emelkedhet és a 256 gigabájtos modellek válhatnak az fő termékekké. Az 512 gigabájtos változatok csak 2019-ben vagy 2020-ban léphetnek elő meghatározó modelleké. A szakemberek arra is számítanak, hogy egyre gyorsabb PCI Express felületen kommunikáló SSD-k jelenhetnek majd meg és terjedhetnek el. Tavaly az ilyen modellek aránya a notebookok esetében körülbelül 30 százalék volt, idén ez az arány 50 százalékra nőhet. Most még a SATA-s modellek a meghatározók.

Általánosságban elmondható, hogy a kliens-SSD-k területén egyre uralkodóbbá válnak a TLC-3D-NAND chipek és az idén a piaci részesedésük elérheti akár a 70 százalékot is. A nagyobb tárolókapacitásról és a csökkenő gigabájtonkénti árakról az új QLC-3D-NAND chipek gondoskodhatnak, amelyeket a második félévtől kezdenek majd el sorozatban gyártani. Az új információk megerősítették a tavalyi decemberi hírt, miszerint az év elején csökkenhetnek az SSD-árak. Ugyanakkor akkor a DRAMeXchange munkatársai azt közölték, hogy ugyan néhány hónapra mérséklődhetnek az árak, de az erős kereslet miatt ez csak viszonylag rövid ideig fog tartani. Szerintük őszre és télre ismét hiány lehet a flashmemória-chipekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashpointer2 #6
    jaja, az utobbi 1-2 evben mintha megallt volna az a fene nagy arcsokkenes mint amiket par evvel ezelott mutogattak, pedig de szimpatikus volt az a meredeken eso grafikon ami mar ugy megkozelitette a a hagyomanyos merevlemez ar/gb mutatojat: )
  • Tinman #5
    Abs. extrém túlkereslet van belőle.

    Kezdjük azzal, hogy az összes dzsunkarizs telefonba is már legalább 16GB RAM van, és min. 8 GB ROM... ez nagyjából az a 15-20 ezres kategória. Aztán erre jönnek a 10-15 ezres tabletek milliószám. Ezek mára gyak. eldobható eszközök lettek. Beszart? -> Kuka. Még csak megfontolni se éri meg a javíttatást. A gond az, hogy ettől a memóriák még benne és a recycling se olyan optimálisan működik ahogy kéne.

    Akkor haladjunk tovább a laptopok, netbookok, chromebookok meg a jó ég tudja milyen bookok ram-jainak irányába és érkezzünk el az SSD-khez, melyeket értelmes ember instant beletol a notikba, különben egy Ci7-es is egy gyalázatos fos nélküle, főleg a Win 10 failOS-el. Aztán ha már itt kavarunk gondoljunk a GPU memóriákra, meg az asztali gépekbe tolt SSD/ram/GPU trióra és máris beláthatjuk, hogy k. nagy a piac felszívó ereje a mem. chippek terén. Soha nem volt ennyire nagy a kereslet irányukba. Soha.
  • jkedzs #4
    "A DRAMeXchange arról számolt be, hogy az SSD-meghajtók gyártói mérsékelték az áraikat azért,"
    looool! ezek még az árcsökkentést is kartellezéssel bonyolítják le.
    kurvára nem átlátszó, ami a memóriák piacán megy...
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2018.03.13. 19:34:07
  • CairoJack #3
    Eddig lehetett tolni a szabad rablást, ebből látszik, hogy nincs itt semmiféle extrém mértékű túlkereslet, amiről eddig szó volt.
    Ellenben nemsoká beindul több nand gyár is, 5 éven belül Kína kiesik a vásárlók köréből, lesz itt olyan túlkínálat, hogy öröm lesz nézni...
    Hacsak... hacsak az IOT és a "chippet minden fogpiszkálóba" nézet nem szívja fel a frissen felhúzott gyárak termelési kapacitását.
  • Ellaberin #2
    Elég karcsú az a 3-6 %, főleg úgy, hogy az elmúlt 2-3 évben nem hogy csökkentek volna -, de jelentősen nőttek az árak. Tehát ezzel a néhány %-al még csak arra szintre sem lépnének vissza. :(
  • duke #1
    "Az átlagos tárolókapacitás is emelkedhet és a 256 gigabájtos modellek válhatnak az fő termékekké."

    A rohadekok az elmult 3 evben egy fillerrel sem csokkentettek, az arakat, a 250-esek ugyan annyiba kerulnek, vagy kicsit dragabbak, mint 3 eve. Nyilvan szandekosan fogtak vissza magukat, mert mostanra siman lehetnenek az 1-2 terasok a beleposzint.