Berta Sándor

Az év elején csökkenhetnek az SSD-árak

Újabb gyártósorokon indult el a termelés, néhány hónapra mérséklődhetnek az árak, de az erős kereslet miatt ez csak pillanatnyi szusszanás.

A TrendForce piackutatói arra számítanak, hogy 2018 első negyedévében csökkenni fog a NAND-flashmemóriák ára. Mindez maga után vonhatja majd az ilyen memóriákat használó eszközök, például az SSD-meghajtók és a memóriakártyák árának a mérséklődését. Ennek oka az, hogy az esztendő első felében hosszú idő után először fogja meghaladni a kínálat a keresletet.

A DRAMeXchange szakembereinek előrejelzése alapján a notebookokba, az okostelefonba és a táblagépekbe szánt NAND-flashmemória kereslet 2017 utolsó negyedévéhez képest 15 százalékkal mérséklődik majd. A kereslet csökkenése részben annak lesz köszönhető, hogy a cégek kiépítették és optimalizálták a gyártósorokat. Mindez mostanában kezdi meghozni a gyümölcseit és emiatt 5 százalékkal növekedhet a chiptermelés.


A piackutatók nincsenek egyedül a véleményükkel. Khein-Seng Pua, a Phison vezérlőgyártó cég vezetője már korábban elmondta, hogy ismét egyensúly van a kínálat és a kereslet között, így az SSD-meghajtók ára visszatérhet egy "észszerű szintre". A tipikus tárolókapacitás 128 gigabájt és ez hosszabb távon is maradhat. A DigiTimes is arról írt, hogy 2018 első negyedévében csökkennek majd az árak. Az árak mérséklődése csak viszonylag rövid ideig fog tartani, a DRAMeXchange szerint ugyanis jövő őszre és télre ismét hiány lehet a flashmemória-chipekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    annyira nem most lesz, hogy másfél évvel a cikk megjelenése után ez a hír van jelenleg:
    https://sg.hu/cikkek/it-tech/137201/emelkednek-a-memoria-es-az-ssd-arak

    sztem nem nagyon lesz olyan, hogy az ssd és a hdd azonos árba kerüljenek (azonos kapacitás mellet)
  • Zombee #3
    Ez még nem mostanában lesz. Fél millió forint egy 4 TB-os SSD, tízszerese egy HDD-nek.
  • Zulu12 #2
    Mikor élem meg azt az időt mikor végre kidobják a mechanikus háttértárakat a kukába és helyette csak ilyen SSD szerű szutykok lesznek :D Valami tényleg történhetne már az árakkal meg a tároló kapacitással.
  • hypno #1
    Már nagyon it lenne az ideje.