Berta Sándor

Szemmozgással is vezérelhető lesz az okosotthon

A teljesen béna, még a kezüket is mozgatni képtelen emberek életét akarják így megkönnyíteni.

A Dán Műszaki Egyetem két hallgatója egy új szemkövető rendszert fejlesztett ki, amely a szemmozgásokat az okostelefon kamerájával rögzíti azért, hogy annak segítségével ajtókat lehessen kinyitni, a világítást le- és felkapcsolni vagy a fűtést szabályozni. A megoldást elsősorban a mozgásukban teljesen korlátozott személyeknek ajánlják.

Elias Lundgaard Pedersen és Frederik Ostergaard Neble sikeresen tudta ötvözni az általuk megalkotott rendszert különböző okosotthon megoldásokkal. Normális esetben minden funkció - például a fűtőtestek szabályozása, a világítás vezérlése, a riasztók ki- és bekapcsolása vagy erős napfény esetén az ablakok besötétítése - távvezérlőkkel, táblagépekkel és okostelefonokkal vezérelhető. Miután ez utóbbi nem mindig egyszerű a mozgáskorlátozottak számára, ezért a két hallgató egy olyan alkalmazást készített, amely a szemmozgásokat a funkciókhoz szükséges vezérlőparancsokká alakítja át.


Mindegyik mozdulat vagy mozdulatsorozat hozzá van rendelve egy parancshoz. Annak, aki használni akarja a rendszert, először gyakorolnia kell, hogy a szoftver pontosan értékelje a parancsokat és ne a világítást kapcsolja be akkor, amikor a fűtést kell feljebb vennie. Pedersen kiemelte, hogy napjainkban a fogyatékossággal élő emberek olyan személyi megoldásokat találnak, amelyek függenek a fogyatékosság fajtájától, az ő megoldásuk viszont mindenkinek szól. Ahelyett, hogy egy számítógépet szerelnének egy kerekes székre, sokkal kényelmesebb és gyorsabb minden funkciót a mobiltelefon segítségével vezérelni. Ráadásul az alkalmazott technika is olcsóbb, hiszen ma már gyakorlatilag mindenki megengedheti magának egy olyan mobiltelefon megvásárlását, amelyre az alkalmazást feltelepítik.

A technikát már sikeresen tesztelték a mozgáskorlátozottak számára létrehozott geelsgardskoleni iskolában. A tesztszemélyek a programmal kezeltek egy számítógépet anélkül, hogy megérintették volna azt. A hallgatók most azon dolgoznak, hogy a szoftver kiforrott legyen, ehhez viszont pénzre van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #2
    Amit természetesen a Mészáros Nemzeti Informatikafejlesztési Zrt. fog lefejleszteni, csak a Jegybankelnök Úrnak, a piros pötty a s*ggen tudományos paradigma nagy professzorának, olcsón, mintegy 100 mrd Ft + áfáért, 60/40-es visszaosztással, és mindez mindannyiunk örömére fog szolgálni, ahogy majd Rezsiterminátor Úr, a nemzet zsírdisznója lesz majd szíves hurkaszagú díszböffentések kíséretében előadni, egy interfelláció keretében, miközben a mi drága bonszainapóleonuknak meg-megrángatózódik az az édes drága szájszéle, köszönhetően az ő, nemzetet be- és átfogó elméjét polírozó kemikáliák enzimlebontási oldalon lassan kifejlődő deficienciájának. A ütemes "szünni nem akaró" taps hallatszik közben a térről: a békemenet-nyugdíjasok, a f*szomtudja hányas mszmp pártkongresszuson viselt konfekcióöltönyeik, illetve kifinomult hónaljillatot előállító ugyanilyen eredetű nejlon-kiskosztümjeikben ünneplik a Kossuth-on, hogy újra valamit van ünnepelni, mivel megint kinyilatkoztatásra került, hogy George Serial rettenetes ügynökei helyett autentikus keményf*szú, informatikus szektorban tevékenykedő hazaffy-k fogják kioffsórozni a lóvét a fejlesztésért, és ennek következményeként fognak többek között akkora kokaincsikot húzni és felszívni Denpasarban, Balin, mint a Felcsút Expressz pályahossza, Bicskéig meghosszabbítva.
  • ugh #1
    Matolcsy majd kifekteti.
    Vagy keszul direkt neki egy valtozat, Matelcsy.