Berta Sándor

Szoftver segít a sebészeknek

Még egy térdműtét is több tucat lépésből áll, és végrehajtásukat több ember koordináltan kell végezze, ezt segíti egy startup új programja.

A Surgical Process Institute (SPI) által kifejlesztett szoftver folyamatosan mutatja a sebészeknek, hogy milyen feladatokat végeztek el és melyek vannak még hátra, így az orvosok és segítőik a műtét közben semmit sem felejtenek el azok közül. A szoftver alkalmazásához a műtőscsapatnak az operáció előtt el kell készítenie egy feladatlistát, amely aztán emlékeztetőként szolgál. Például egy mesterséges térdízület beültetése 66 lépésből áll, de ez függ attól is, hogy az adott sebész és csapata milyen módszert választ, a szabványosított beavatkozásoknál ugyanis elegendő 60 lépés is.

Amennyiben egy feladatot elvégzett a sebész, akkor a segédjének elég megnyomnia egy gombot az érintőképernyőn és ezután az alkalmazásba integrált beszédasszisztens felolvassa a következő feladatot, majd meg is mutatja azt a kijelzőn. Ez azért is hasznos, mert a csapata összes tagja hallhatja és láthatja az információt, így az együttműködés sokkal gördülékenyebb és gyorsabb lehet. Gunter Trojandt, az SPI ügyvezetője leszögezte, hogy a program nem beszél bele az orvosok munkájába, hanem támogatja őket. A megoldást már 10 kórházban és 30 műtőben használják.

Trojandt közölte, hogy rendszerezni akarják az egészségügyi tudást. A cél egy olyan felhőkörnyezet megalkotása, amely a világ legjobb egészségügyi szabványait tartalmazza. A fejlesztésből az orvosok és a betegek egyaránt profitálnak. A műtétek kiértékelései nemsokára összeállnak egy olyan tárolt tudásadatbázissá, amihez hozzáférhet majd minden szakember. Ott fellelhető lesz minden információ, amelyeket különben az orvosoknak videókból és tankönyvekből kellene kikutatniuk. Az anyagok a pácienseknek is segítenek majd abban, hogy megismerjék a műtétek lefolyását. Az emberek így gyakorlatilag a zárójelentésük mellé egy teljes műtéti riportfájlt is kaphatnak majd, amelybe később a saját orvosuk bármikor betekinthet.

Az SPI terméke jövőre elérhető lesz az európai, észak-afrikai és közel-keleti régióban is. A menedzser hozzátette, hogy további projekteket terveznek azért, hogy 2019-ben világszerte elláthassák a kórházakat. A jelenleg 25 szakembert foglalkoztató SPI-t októberben felvásárolta a Johnson&Johnson, a vételár egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!