Berta Sándor

Három éve folyamatosan szükűl a tabletpiac

A termékeket használók tábora alig növekszik, a gyártók pedig nem tudnak igazán új megoldásokkal előrukkolni.

A globális táblagép-piacon immár sorozatban a 12. negyedévben visszaestek az eladások. Az esztendő harmadik negyedévében világszerte 5,4 százalékkal kevesebb készüléket értékesítettek, mint korábban. Mindez elsősorban a kisebb gyártóknak és a Samsungnak köszönhető, akik nem tudtak az Apple-Amazon duóval lépést tartani.

Az IDC piackutató cég legfrissebb adataiból látható, hogy a harmadik negyedévben összesen 40 millió tábla PC-t adtak el a különböző gyártók, 2016 hasonló időszakában ez a szám még 42,3 millió volt. A piacvezető továbbra is az Apple, amely ebben a negyedévben 10,3 millió táblagépet értékesített, ez 25,8 százalékos tulajdonrészt jelent. 2016 harmadik negyedévében a gyártó még 9,3 millió tabletet adott el, akkor ez 21,9 százalékos piaci részesedésnek felelt meg.


A második a Samsung, amely 6 millió készüléket értékesített (15 százalékos piaci részesedés), míg tavaly 6,5 milliót (15,4 százalékos piaci részesedés). A legnagyobb nyertesnek az Amazon tekinthető, amely 38,7 százalékkal tudta növelni az értékesített táblagépek számát, amely így az elérte a 4,4 milliót - szemben a korábbi 3,1 millióval, míg a piaci részesedése 10,9 százaléka a korábbi 7,5 százalékhoz képest.

A rangsorban negyedik a Huawei, míg az ötödik a Lenovo, egyaránt 3-3 millió eladott eszközzel és 7,5, illetve 7,4 százalékos piaci részesedéssel. A legnagyobb problémát az összes többi gyártó visszaesése jelenti, amelyek tavaly még 18,1 millió táblagépet tudtak értékesíteni, idén viszont már csak 13,3 milliót. Az IDC azt emelte ki, hogy viszonylag kevés az új vásárló. Sok felhasználó ugyanis csupán lecseréli a meglévő készülékét egy új modellre, de további eszközöket nem vesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #5
    Bármire nagyságrendekkel jobb, mint egy telefon - csak nem fér bele a zsebedbe.
  • Sequoyah #4
    Sokmindenre, en a nem munkaval kapcsolatos teendoimet szinte kizarolag tableten csinalom.
    Mas kerdes, hogy ezeket abszolut kiszolgalja a mostani tabletem (iPad Pro), es nem latom eselyet, hogy a kovetkezo evekben lecsereljem.
  • kvp #3
    Mondjuk nekem pont tabletem van, legalabbis papiron elvileg annak szamit, viszont x86-os, 64 bites 4 magos procival, ssd-vel es full qwerty billentyuzete van. Ha nem szedem le a billentyuzet/nagyobbik aksi/usb-s portbovito reszt, akkor meg egy sima clamshell notebooknak nez ki es jellemzoen igy egyben is hasznalom. (laptopnak vettem, a touchscreen bonusz rajta)

    Viszont mire jo? Nekem jellemzoen arra kell, hogy ha nem az iroaszalnal ulok, akkor is menjenek a fejlesztoi szoftvereim (cad es c++/java) es olyankor se kelljen egy nehez desktop replacement gepet cipelni magammal. Viszont ahogy a desktop-ok, ezek is jellemzoen munkara jok, tehat nagyon keves embernek van rajuk szuksege. Es ez a szegmens az ami meg egyaltalan noni tudott jellemzoen annak koszonhetoen, hogy most mar eppen eleg erosek a gepek ahhoz, hogy hasznalni is lehessen oket.

    Szorakozasra az embereknek boven eleg egy nagyobb telefon es/vagy egy nagykepernyos tv. Az olcsobb tabletek alig nagyobbak a nagyobb telefonoknal, mig a kisebb x86-os laptopok (lasd fent) kb. akkorak mint egy rendesen hasznalhato meretu tablet, csak lehet rajtuk gepelni, meg a billentyuzet miatt van bennuk eleg hely 16-18 ora folyamatos uzemre eleg aksinak.
  • fonak #2
    Évekkel ezelőtt még volt értelme, azóta a telefonok elkezdtek péklapátosodni, a notik pedig vékonyabbak és könnyebbek lettek.
  • tom_pika #1
    Mire jó egy tablet?
    Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2017.11.06. 22:45:30