Berta Sándor

Még idén jöhet a Mediatek első 5G-chipsetje

A chipgyártó az első 5G chipsetjének a prototípusát fejleszti.

A DigiTimes tajvani IT-portál azt írta, hogy az új eszközt várhatóan az év végén mutathatja be a MediaTek, majd az első tesztekre az okostelefon-gyártók részéről 2018 első felében kerülhet majd sor.

A MediaTek az 5G megoldásainak a fejlesztése során együttműködik a Nokia és a China Mobile szakembereivel, s emellett hamarosan elkezdődhet az NTT DoCoMo munkatársaival való kooperáció is. A Nokiával közösen egy következő generációs mobil kommunikációs rendszer megalkotása zajlik, továbbá 2018 elején a két fél ki akar fejleszteni egy platformot az 5G új rádiós kommunikációs technológiához is. A MediaTek ezenkívül 2016 közepén bejelentette a China Mobile kutatóival közös 5G Egyesített Innovációs Központ projektet is.

Steven Mollenkopf, a rivális Qualcomm vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy az első 5G-s okostelefonokkal már 2019-ben lehet számolni és nem az eredetileg prognosztizált 2020-as időpontban. Meghatározó lesz ugyanakkor, hogy miként sikerül haladni a szükséges hálózati infrastruktúra felépítésével. A japán, a dél-koreai és az egyesült államokbeli szolgáltatók arra számítanak, hogy 2019-ben indíthatják el az első 5G ajánlataikat.

Eközben kiderült az, hogy a MediaTek vetélytársának számító Spreadtrum Communications is 2018-ra el akarja készíteni az 5G chipjeinek a prototípusait. A cég partnere lehet többek között a China Mobile, a Huawei, az Ericsson és a ZTE.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!