MTI

Elektronikus népszavazást vezetne be a Momentum

A rendezvényt Soproni Tamás nyitotta meg, részt vett rajta Marina Kaljurand, volt észt külügyminiszter, a Momentum által javasolt főbb fejlesztési területeket pedig Hajnal Miklós ismertette.

Soproni Tamás a magyar közigazgatás helyzetéről elmondta, hogy sajnos jelenleg nem működik tökéletesen. A Momentum célként tűzte ki ennek megváltoztatását, a probléma megoldásának módját pedig külföldön - Észtországban - találta meg. "Egy okos kormány attól lesz jó kormány, ha hajlandó és képes tanulni más országok példáiból." (Észtországban 2005-ben bevezették az elektronikus szavazást, 2008-ban az elektronikus egészségügyi ellárást, 2014-ben pedig az e-állampolgárságot.)

"Egy számítógépet nem lehet lefizetni - a digitalizációval a korrupció ellen is fel tudtunk lépni.” - mondta Marina Kaljurand. Az e-közigazgatás egyik eredményeként jelölte meg a tényt, hogy Észtország a GDP 2%-át - a teljes honvédelmi költségvetését - spórolja meg a digitális aláírással. Az adatvédelem fontosságával kapcsolatban hangsúlyozta, meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, mellyel egyszerre garantálható az államok biztonsága, és az egyének adatvédelme. Hiszen a nemzetközi jog az internet előtt íródott, de az elvei a kibertérben is érvényesek, a kérdés csak az, hogy hogyan.

A Momentum a következő javaslatokat mutatta be a rendezvényen: 1. Alanyi jogú internethasználat: 10 GB adatforgalmú alap díjcsomagot foglal magába
2. Állami, önkormányzati közbeszerzéssel, pályázatokkal, költésekkel kapcsolatos minden anyag illetve minden szerződés elérhetővé és kereshetővé tétele online
3. Elektronikus néprészvétel: Népszavazászavazás és törvényjavaslat benyújtása
4. Állami adatstratégia és egységes központi adatkezelés
5. Digitális alapcsomag vállalkozásoknak
6. E-állampolgárság: Az állam nyitott a polgárokkal online módon történő kommunikáció felé, és az innovatív ő technológiáknak köszönhetően szolgáltató államként, új megoldásokkal segíti a polgárok mindennapjait, éljenek akár belföldön akár külföldön.
7. Külföldön élő magyarok adminisztrációjának megkönnyítése (útlevéligénylés, születési anyakönyvi kivonat honosítása, szavazás)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • liberty2 #6
    Informatikai rendszerek kiépítésével foglalkozóként azt kell mondjam, nem ördögtől való az otthoni szavazás. A technológiai feltételek megvannak és a megfelelő hardverek beszerzésével, az állampolgárok számára való kiadással megoldható, hogy a szavazás teljesen legitim legyen és anonim. Észt ország rendkívül előrehaladott az informatikai közigazgatás terén. Minden állampolgár automatikusan kap kártyaolvasót a személyi igazolványához pl és ezekkel képesek digitális aláírással ellátni bármilyen elektronikus dokumentumot. Az a dokumentum onnantól kezdve tökéletesen hiteles, a hatóságok által is elfogadott (itthon is, lásd Magyar Közlöny).

    Az, hogy a választást meghekkelik persze, lehetséges, hisz minden lehetséges. De abban tökéletesen biztos vagyok, hogy egy megfelelően védett elektronikus szavazás mindig igazságosabb és reálisabb eredményt fog mutatni mint bármilyen szavazás amit Magyarországon tartottak valaha. De konkrétan minden eddiginél... Ha ezt a rendszert elkezdik kiépíteni szívesen rész vennék rajta, hogy minél biztonságosabb és kényelmesebb legyen a rendszer. :)
  • kvp #5
    "Így beszél egy igaz komcsi....már ne haragudj."

    Nem, inkabb egy igazi szkeptikus. Se a kommunistakban, se a liberalisokban nem tudok megbizni, egyertelmuen hazaarulo volt eddig mind. A valodi magyar politikusok meg jobb esetben hulyek, rosszabb esetben kapzsik. Gyakorlatilag a marad a 3 rossz kozzul a legkisebb rosszat elve, mint tobb mint 1000 eve nagyjabol mindig. A nemzeti kultura feladasat hirdeto partok ebben a versenyben nagyon rossz poziciobol indulnak, mert senki nem akar itthon afrikai/azsiai emberekkel versenyezni a munkaert es a megelhetesert.

    A kommunistak egyebkent szerencsere kihaltak, meg az oroszoknal is. A liberalisok pedig olyan jovokepet vazolnak fel, ami nekik jo, mindenki masnak meg egyertelmuen rossz. Mondhatunk akarmit, de egyelore a zsidosag tobb evezredes tulelesi taktikaja valt be. Es most nem a modern liberalisabb zsidokrol beszelek, mert ok gyerekeket sem vallalnak, hanem a valodi, a vallasukat es a nepuket komolyan vevokrol. Ok azok akik az elmult 5000 evben kepesek voltak megmaradni. A szivas az, hogy Magyarorszagon, a magyaroknak ez a taktika nem biztos hogy kovetheto. Minden mas jelenleg felkinalt alternativa meg jelenleg ugy nez ki, hogy oda vezet, hogy hosszu tavon lehet hogy lesz ugyan ingyen net, de arabul fogjuk nezni a vallasi tananyagot egy afrikai menekulttabor szintu Europaban.
  • kékherceg #4
    Így beszél egy igaz komcsi....már ne haragudj.
  • asgh #3
    A 10GB alanyi jogú net tipikusan az "örök élet ingyen sör" kategóriájú koncepciók közé tartozik.
    Nézzük a lehetőségeket:
    1. Az állam piaci áron rendelné a netet minden állampolgárnak. Ez szép nagy lyukat ütne a költségvetésen és a focistadion beruházások helyett a telekom cégek szednék meg magukat túlárazott állami szolgáltatásokkal.
    2. Az állam létrehozna egy saját szolgáltatót, ami rövid idő alatt amolyan BKV, Magyar Posta, MÁV, MTV stb. jellegű közszolgálati vízfejjé nőne ki magát, amíg egy új politikai kurzus vagy pénzügyi válság véget nem vetne neki (mint anno a sulinet nevű állami pazarlásnak).
    3. Az állam hatóságilag kötelezné a telekom cégeket az ingyen netszolgáltatásra. Na ebből lenne csak a balhé, a telekomcégek európai lobbistái gyorsan megoldanák, hogy a Momentumos csókák a "kommunista nácik" közé legyenek besorolva. Már látom magam előtt a tömegtüntetést, ahogy a nép telefonokat lóbálva az ingyenes net ellen kampányol, merthogy azzal nőnének a lakossági net árak, "a zemberekkelfizettetnékmeg".
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2017.09.12. 16:05:19
  • kvp #2
    A momemtum most ott tart, hogy barmit megiger ami szavazatokat hozhat es nem utkozik a partot letrehozo kozmopolita nagytokes csoport erdekeivel. A gond nem is itt van, hanem ott, hogy van par olyan alapelv amit tamogatnak, viszont az orszag szamara katasztrofalis. Ilyen pl. az emberek szabad mozgasa, hatarokra valo tekintet nelkul. Ertem en, hogy kolcsonossegi alapon csak akkor lehetnek angliaban/usa-ban/barhol mashol gazdasagi menekultek, ha Magyarorszag is tele van gazdasagi menekultekkel mas, szegenyebb orszagokbol, de ez azoknak rossz akik nem akarnak nyugatabbra gazdasagi menekultek lenni.

    A fentiek fenyeben ertem, hogy jo lenne az ingyen net, de ha cserebe Magyarorszagon is rendszeres terrortamadasokat kell elturni (mivel ez meg a londoni polgarmester szerint is termeszetes minden globalis(ta) varosban), akkor menjenek a fenebe az ingyen netjukkel.

    E kozigazgatas pedig van es jelenleg is lehet hasznalni. A valasztasok es nepszavazasok pedig azert nem lettek teljesen online, mert akkor vagy a nyugati nagytokesek vagy az oroszok fogjak elcsalni. Marpedig nekunk mindketto rossz, foleg mivel egy ilyen hatalmi urbe csak kivulrol ranknyomott 'szakerto' kormany kerulhetne, ami az ukran, a gorog es a francia peldakbol latszik, hogy rossz mindenkinek. (marmint minden valodi allampolgarnak, ugyanis az adott nemzethez nem tartozo kozmopolita ertelmisegnek pont ez a jo es a momentum oket kepviseli, nem veletlen, hogy Londonban alakultak meg)
  • fonak #1
    Aztán meghekkelik az zoroszok... :)