MTI

A számítógépes rendszert is átvizsgáltatná az amerikai Zöld Párt jelöltje

Michiganben egyelőre nem kezdik meg a szavazatok újraszámlálását, mivel ez ellen a michigani igazságügyi tárca vezetője keresetet nyújtott be, a Zöld Párt pedig elhatárolódik az újraszámlálásokat erőltető Jill Stein volt elnökjelölttől.

A miniszteri keresetnek az a célja, hogy leállítsa Jill Stein, a Zöld Párt volt elnökjelöltje által kezdeményezett szavazat-újraszámlálást. A michigani választási hivatal szerint az újraszámlálás péntekre tervezett megkezdéséről egyelőre nem lehet szó. Donald Trump ügyvédei csütörtökön nyújtottak be keresetet az újraszámlálás ellen, arra hivatkozva, hogy a Zöldek politikusnője a választáson ebben az államban csak a negyedik helyen végzett, s mindenféle bizonyíték nélkül, "csak spekulációkra alapozva" kezdeményezte a voksok költséges és időt pazarló újraszámlálását.

Közben Wisconsinban megkezdődött a szavazatok újraszámlálása. Egyes megyékben ugyanazokon a gépeken kersztül "futtatják át" a voksokat, amelyeket a szavazás napján használtak, másutt viszont kézzel, egyenként vizsgálják át a szavazócédulákat. Pennsylvaniában - ahol Stein szintén újraszámlálást kezdeményezett - hétfőn tartanak meghallgatást az ügyben, Jill Stein ugyanis bíróság által elrendelt újraszámlálást kívánna, a joggyakorlat azonban még egyszer sem élt ezzel a megoldással. Stein ráadásul bűnügyi igazságügyi szakértőkkel is átvizsgáltatná az elektronikus számítógépes rendszert, tisztázandó, hogy vajon a szoftvert nem támadták-e meg számítógépes bűnözők. Ám azok a megyék, ahol elektronikusan szavaztak, visszautasították a Zöldek volt elnökjelöltjének ezt a kérését.

Jill Stein eddig hétmillió dollárt gyűjtött össze az újraszámlálás költségeinek fedezésére, több mint kétszeresét annak, mint amennyit saját egész kampányára sikerült összegyűjtenie. A nagy adakozók kilétét azonban nem fedte fel.

A Zöld Párt közleményben határolódott el saját volt elnökjelöltjétől. A párt leszögezte: nincs köze Stein újraszámlálási kezdeményezéseihez. Nehezményezve azt is, hogy a volt elnökjelölt ott szorgamazza az újraaszámlálásokat, ahol Hillary Clintonnak, a demokraták volt elnökjelöltjének az eredményein remél fordítani. A közlemény leszögezi: "az újraszámlálásról szóló döntés nem demokratikus úton született, és nem tartották tiszteletben az Egyesült Államok Zöld Pártja struktúráit és döntéshozatali folyamatait sem".

A párt egyúttal hangsúlyozza, hogy "az újraszámlálás zavart keltett a Zöld Párt és a Demokrata Párt viszonyában is, mert csakis azokat az államokat választották ki, amelyekben Hillary Clinton veszített. Szoros verseny volt más államokban is, például New Hampshire-ben vagy Minnesotában is, ahol Clinton győzött, de ott a szoros verseny ellenére sem kértek újraszámlálást".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!