MTI

USA: Putyin parancsa volt az elnökválasztási kibertámadás

Jeh Johnson, az előző amerikai kormány belbiztonsági minisztere a szenátusban azt állította: tavaly nyáron Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes utasítására hajtották végre az amerikai intézmények elleni kibertámadásokat. A szenátus hírszerzési bizottságának meghallgatásán Johnson ugyanakkor leszögezte: az orosz kibertámadások "nem befolyásolták a választási eredményeket".

Az előző elnök, Barack Obama kormányzatának belbiztonsági minisztere kifejtette, hogy a kormánynak már tavaly júliusban tudomása volt az amerikai számítógépes rendszerek elleni orosz hackertámadásokról, de az információt októberig nem hozták nyilvánosságra. Az egyik demokrata párti szenátor kérdésére, hogy miért nem tájékoztatták erről a közvéleményt, Johnson azt állította, hogy az Obama-kormányzat nem akarta azt a látszatot kelteni, mintha beavatkozna a választási folyamatba, s ezért csak októberben - belső viták után - hozta nyilvánosságra az orosz kísérleteket. Hozzátette: a Demokrata Párt központjának számítógépes rendszere elleni támadásokról a kormányzat nem szerzett azonnal tudomást.

Jeh Johnson válasz nélkül hagyta azt a kérdést, hogy milyen intézkedéseket foganatosított a kormány. A miniszter megfogalmazása szerint az oroszok kibertámadásainak mértéke és célkitűzései "példa nélkül állóak" voltak, nagyobbak, mint korábban feltételezték. A hackerek 21 szövetségi állam számítógépes rendszerei ellen intéztek támadásokat. Johnson nem kívánta megnevezni, mely államokról volt szó. Jeh Johnson hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak "országos vezetőre" van szüksége a kormányzati számítógépes rendszerek biztonságának megteremtéshez. "Ez elsődleges fontosságú" - fogalmazott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #9
    Az még nem dőlt el. Ahogy Ukrajnát megnézem, lehet hogy az oroszok nem szerzik vissza, de a nyugaté sem lesz, hanem senki földje ahogy jelenleg haladnak.
  • fonak #8
    Az oroszok nagyon nincsenek abban a helyzetben, hogy fele-fele alapon tárgyaljanak "a világ felosztásáról". Ők abban a helyzetben vannak, hogy a volt SZU-t próbálják megtartani befolyási övezetnek, az ukrajnai fordulat óta látszik, hogy ez sem ment nekik.
  • Kara kán #7
    Vagy vahabitáknak.
    Amúgy igazad van. Szaúd Arábia egy viperafészek.
  • kvp #6
    Azokat az iszlamofasisztakat hivatalosan szalafistaknak hivjak es Szaud Arabia hivatalos allamvallasa es fo filozofiaja, ami az amerikaiak legnagyobb baratja. (csak eppen amerikaiakat olnek az amerikaiaktol vett fegyverekkel, az amerikaiak penzen, hiszen az olajat nekik adjak el) Na ilyen baratok mellett az USA tenyleg bajban van es ehhez kepest az oroszok nem jelentek rajuk akkora veszelyt mint gondoljak. (az oroszokkal meg lehet egyezni, fele-fele alapon a vilag elosztasan, a szalafistakkal meg targyalni sem lehet)
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2017.06.22. 17:16:12
  • Kara kán #5
    Na, azért nem!
    Nem önmerénylet volt az, hanem az iszlamofasiszták támadása.
  • bunny #4
    Nagyon nem emlegetik - talán nem véletlem - de jelenleg a kínaiaknál van véleményem szerint a legkeményebb e-hadsereg. Ez a jelen modern hadszíntere, egy ilyen támadással sokkal nagyobb tényleges kár okozható mint fizikai támadással (na jó, az atom azért most is hatékony) már egy közepesen fejlett országban is.
    Egyébként azt, hogy Trump vagy épp a Brexit mekkora kárt okoz még nem is tudjuk, a narancsszörny ámokfutása simán felérhet hosszú távon egy atomtámadással a világ ellen, és ha a megválasztása a hackingnek köszönhető, akkor máris ott a válasz, hogy mi volt a kártékonyabb, pár ezer ember halála (a terrorizmusban bármennyire is sokkoló, az emberhalál relatív kevés, még közlekedési balesetben is nagyságrendekkel többen halnak meg) vagy mondjuk az, hogy tagadjuk a nyilvánvaló globális időjárási folyamatokat.
  • nkmedve #2
    "Nem igazán értem, hogy mi a probléma."

    Az a probléma, hogy a fő riválisról van szó, akinek a ténykedéseit bármilyen áron meg kell akadályozni (legalább a jövőben, ha már a legutóbbi választásokon nem sikerült). Elhiszem, hogy innen ez nem tűnik nagy gondnak, vagy meglepőnek (főleg, hogy mostanában nagyon divatos az oroszokkal szimpatizálni) de ettől még amerikai szemmel nézve ez egy nagy gond ami ellen védekezni kell.

    "Pláne, hogy az oroszok „ártatlan” hírszerzést folytatnak, nem tettek tönkre egyetlen atomerőművet sem, nem állítottak le metrót vagy áramelosztó rendszert..."

    Ezt remélem nem gondoltad komolyan: LINK
    Az Ukrajnában folyó katonai beavatkozás is ártatlan játék/gyakorlatozás? (személyesen ismerek embereket akik a keleti részen élnek/éltek, egyáltalán nem volt vicc ami ott folyt).

    "Ehhez képest a WTC felrobbantói nagyságrendekkel több kárt okoztak, már csak azzal is, hogy megöltek több, mint 3000 amerikai állampolgárt."

    Ennek aztán sok köze van a mostani dolgokhoz :D
  • Kara kán #1
    Nem igazán értem, hogy mi a probléma. A hírszerzés, a kémkedés mindig is folyt, különféle eszközökkel. Az utóbbi időben – úgy tűnik, bár kérdés, hogy mennyire van ez felfújva a sajtó által is –, hogy az oroszok elértek bizonyos sikereket, bár én meg mernék esküdni, hogy az amerikai kémszervezeteknek kb. 10-szer intenzívebb ezirányú tevékenysége. Akkor mi a probléma? Pláne, hogy az oroszok „ártatlan” hírszerzést folytatnak, nem tettek tönkre egyetlen atomerőművet sem, nem állítottak le metrót vagy áramelosztó rendszert... semmi súlyosat nem tettek lényegében. Ehhez képest a WTC felrobbantói nagyságrendekkel több kárt okoztak, már csak azzal is, hogy megöltek több, mint 3000 amerikai állampolgárt.