Berta Sándor

Hátizsákban hordozható virtuális valóság számítógép

A Hewlett-Packard által piacra dobott készülék kifejezetten a virtuális valóság támogatására készült.

A HP Z VR-t a gyártó kifejezetten olyan üzleti célokra alkotta meg, amelyeknél előtérben van a virtuális valóság. A számítógépet hátizsákban lehet hordozni és olyan komplett PC, amely a notebookokban alkalmazott Intel Core i7-7820HQ típusú négymagos processzorra és nVidia Quadro P5200 grafikus kártyára épül. Utóbbit 16 gigabájt videomemória egészít ki, emellett a termék több akkumulátorral rendelkezik. A HP Z VR egy plusz csatlakozóhelyeket kínáló dokkolóállomás segítségével akár hagyományos asztali PC-ként is használható.


Az új termék súlya 4,65 kilogramm és 32 gigabájt SODIMM DDR4 memóriával, valamint 256 gigabájtos SSD-meghajtóval szerelték fel. Az utóbbi ugyanakkor akár 1 terabájtos is lehet. A számítógép rendelkezik WLAN 802.11ac- és Bluetooth 4.2-támogatással, ezenkívül van gigabites Ethernet is. A készüléket négy USB 3.0 és egy Thunderbolt porttal, HDMI 2.0 kimenettel, Mini-DP 1.3 és audiocsatlakozóval is ellátták.


A HP Z VR számos virtuális valóság szemüveggel kompatibilis és az akkumulátorai - amelyek kapacitásai nem ismertek - bármikor, akár üzem közben is kicserélhetők. A csomag része a számítógép mellett két akkumulátor, a töltő és a hátizsákmodul. A HP Z VR bevezető ára 3299 dollár lesz és szeptembertől lehet majd megvásárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #10
    Eleve félreérted az egész terméket. A hordozhatóság révén olyan területeken is használható, ahol nincs lehetőséged a szerver mellett, WiFi hatósugarán belül tevékenykedni. Workstation laptop is azért létezik, mert nem csak az irodában lehet szükség a teljesítményre, hanem akár terepen is, vagy bárhol máshol. Nyilván ott is szerencsésebb egy rendes tower workstation, de azt a maga 15-20kg-os súlyával nem fogod cipelni sehova, nem beszélve az energiaellátásának lehetetlenségéről pl. terepen.

    A HP Z VR eszköz a workstation laptop koncepcióját viszi tovább VR területre.
    Az általad linkelt eszköz terepen vagy az irodától távol döglött, tehát nem alternatívája a HP megoldásának, ráadásul eleve nem VR, hiába írod, hogy mindenféle kiegészítővel arra is alkalmas lehet, mert így sem válik natív VR eszközzé. A szoftver ellátottság miatt sem alternatíva az a cucc, mivel egy HTC/Oculus VR-ra írt szoftver nem fog futni rajta rendesen.
    Almát körtével vetettél itt össze!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.08.03. 13:28:20
  • kvp #9
    "Az lehet az igazi mikor a haditengerészet tengeralattjárójának az atomreaktorán fut."

    Windiws XP alatt? Kosz inkabb nem kerek belole... Vioszont tenyleg jobb ha a VR inkabb nem az ember hatat melegiti hanem valahol egy szervertermet.
  • NEXUS6 #8
    Aha! Szal ezért látok ennyi hipszter tesót hátizsákkal rohangálni!
    XD
  • Sir Cryalot #7
    Az lehet az igazi mikor a haditengerészet tengeralattjárójának az atomreaktorán fut.

    :D
  • Sir Cryalot #6
    :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    és fut a hátizsákon ray tracing ?

    :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    nem jöttek rá 30 év alatt hogy hátizsákon kell ray tracinget számolni ?

    :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • kvp #5
    A moverio csalad egy szemuvegbe epitett head up display, de mivel van benne es a vezerloegysegeben is motion tracking es letezik hozza atlatszatlan takarolemez, ezert teljesen jo virtualis valosaghoz is. A szamitasi teljesitmenyt pedig az extrem felhasznalast nem szamitva nem a hatara rakja az ember, hanem a fal melle a szerver szekrenybe (vagy pl. a jarmube) es lokalis vezetek nelkuli halozaton (pl. wifi) kapja a kepet. Igy nagyon kis fedelzeti szamitasi teljesitmennyel is el lehet erni nagyon jo minoseget. Hatalmas elonye, hogy a cipelendo cucc csak egy szemuveg es egy telefon meretu kezi egyseg. (utobbi azert van, hogy a lokalis aksi es vezerles se a nyakunkat huzza, tovabba iranyitasra is jol jon, de van benne full touchpad is)

    Azert hoztam fel peldanak, mert kaphato, tehat nem 10 ev mulva, hanem mar ma is elerheto es sokkal kevesbe kenyelmetlen a hasznalata mint a hatizsak + vr sisak kombinacionak.

    A HP termeke csak egy hatizsakba rakott ipari laptop es meg megjelenitot (szenzoros szemuveget) se adnak hozza.
  • TokraFan #4
    Bocs, de ez teljesen más. Ez egy Smart Glass, aminek már önmagában semmi köze a rendes VR-hoz, cserébe a meghajtásához szükséges hardver is tizede lehet a HP Z megoldásának, amivel rendes VR eszközöket (HTC, Oculus) tudsz probléma nélkül meghajtani.
  • kvp #3
    Nagyon le vannak maradva. A hatizsak kb. a 10-15 evvel ezelotti szint.

    Epson moverio BT300:
    https://epson.com/For-Home/Wearables/Smart-Glasses/Moverio-BT-300FPV-Smart-Glasses-%28FPV-Drone-Edition%29-/p/V11H756020F

    https://mediaserver.goepson.com/ImConvServlet/imconv/4d575900743b8e2f74b9eab6288d36abbf9b39ce/300Wx300H?use=productpictures&assetDescr=bt300-fpv_drone-hero_690x460

    https://www.youtube.com/watch?v=uglMTzDWzZg
    https://www.youtube.com/watch?v=SWlibdJcDa4

    Alapbol augmented reality, de a belinkelt valtozatnal a fekete takaro felrakasaval rendes VR szemuvegkent is hasznalhato. Raadasul kaphato es csak 799 dollar.
  • barret #2
    Wazze! Lenyúlták az ötletemet...:( Ha egy autó akkut tesznek a hátizsákba,akár több óra működést is garantálhat folyamatosan :D
  • NEXUS6 #1
    10 év múlva ez egy bicós sisak szerű eszköz lesz valszeg, vagy még olyan súlyú sem.
    XD