Berta Sándor

Még 20 év múlva is lehet­nek plasztik­kártyák

Az Austria Card évente 60 millió plasztikazonosítót készít és azt reméli, hogy még évtizedekig szükség lesz ezekre a termékekre.

A gyártónak Bécsben és Bukarestben vannak telephelyei, s Németországtól Nigériáig szállítja a kártyáit, valamint a termékkínálatában található a Londonban alkalmazott Oyster Card is. A biztonsági előírások szigorúak, a látogatók és a munkatársak is három zsilipen át juthatnak be a gyártóüzembe, illetve a személyzeti épületbe. Utóbbi kettőt további biztonsági ajtók választják el egymástól. Tilos bevinni hátizsákot, a dzsekit, mobiltelefonokat vagy kamerákat, és a teljes területet térfigyelő kamerákkal ellenőrzik.

A plasztikkártyákhoz több mint 20 000 dizájntervet tárolnak a bécsi létesítményben, ezek a minták biztosítják, hogy a gyártás bármikor elkezdődhessen. Minden kártya 5-7 nyomtatott rétegből áll, ezeket végül egyetlen kártyatestté laminálják össze. Ezen a területen az innováció kevésbé számít, hiszen a mágnescsíkok, a chipek, a logók és az aláírási mezők eleve adottak, azokon alig kell változtatni. Ehelyett a szakemberek más dolgokra összpontosítanak, például szeretnének átlátszó anyagokat készíteni és integrálni a kártyatestbe, hogy a bankautomaták és a kártyaolvasók infraleolvasói is felismerjék az azonosítókat. Komoly lehetőségek rejlenek az intelligens chipekben is, amelyeket különböző funkciókkal lehet ellátni.


Christoph Paul, az Austria Card értékesítési vezetője azt nyilatkozta, hogy ha a mobiltelefonok egyszer kiváltanak majd minden fizikai kártyát, akkor természetesen problémássá válhat az üzleti modelljük, de szerinte a következő 20 esztendőben biztosan lesznek plasztikkártyák. A mobil alkalmazásokat inkább kiegészítésnek tekinti, hiszen például lemerülhet a telefon akkumulátora, és akkor fizetni sem tud az ember. A mágnescsíkok is léteznek már 60 éve és a világ bizonyos részein még mindig használják őket fizetésre, de ugyanígy a készpénz sem fog eltűnni.

Az Austria Card által készített legújabb nigériai digitális azonosítókártya egyszerre 14 különböző alkalmazásnak kínál helyet, ezek között van a digitális személyi igazolvány, a hitelkártya, a biometriai jellemzőket tároló chip, a biztonságos digitális aláírás és egy e-ID alkalmazás. Sőt, a kártya még úti okmányként is használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #4
  Igen de retinaszkennert boltban átverni? ... mondjuk csak bank által telepített terminálon lehetne vele fizetni, szerintem megoldható, esetleg + pin kódot kéne még ismerni hozzá, biztos vagyok benne, hogy ez lesz a jövő.
 • kvp #3
  "Vagy biometrikus azonosítás lesz pl ujlenyomat vagy retinaszkenner és azzal lehet például akár fizetni is."

  Nem jo, mert nem igazan cserelheto, tehat max. azonositasra alkalmas, de biztonsagi funkciokat nem hordoz. A biometrikus adatokat ugy kell kezelni mint egy forumon a nick nevet. Mindenki ismerheti es jelszo nelkul semmit sem er.

  A ceg meg optimista, mint amikor a patkolokovacsok nyilatkoztak a vasut es az auto elterjedese idejen, hogy remelhetoleg meg 20 ev mulva is szukseg lesz rajuk. Ha marad is valamilyen kartya, akkor abbol boven eleg lenne 1 darab, mint a nigeriai esetben, az meg eleg nagy forgalomcsokkenest jelentene nekik mar rovid tavon is.

  ps: Szemely szerint a kutyak csippeleset sem tartom jonak, a regi bevalt cimmel, telefonszammal ellatott nyakorv is boven jo lenne. Emberek eseten is elofordulhat hogy neha az adott ember szamara elonyos, ha el tudja dobni az azonosito papirjait.
 • zola2000 #2
  Vagy biometrikus azonosítás lesz pl ujlenyomat vagy retinaszkenner és azzal lehet például akár fizetni is.
 • Amergin #1
  Be kell csippelni a lakosságot, oszt jóság van. Az újszülöttekkel kell kezdeni.
  Mit kell itt tötyörögni? Úgy is az lesz a vége...
  Az háziállatokban "már bizonyított" és persze "sokkal biztonságosabb", mint a bankkártya vagy a mobil...