Berta Sándor

Nem kutathatja a Google a betegadatokat

Egy szoftverért cserébe a Google belelátott az angolok egészségügyi kartonjaiba, de a brit adatvédelmi megbízott leállította a projektet.

A Deep Mind a mesterséges intelligenciát kutatja és régóta együttműködik az NHS brit egészségügyi szolgáltatóval. A szakemberek egy olyan programot írtak, amely segíthet az orvosoknak a kezelésekben és amelyet több londoni kórházban is kipróbálhattak az orvosok és az ápolók. A Streams nevű szoftver többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy egy adott beteg hajlamos-e például a veseelégtelenségre vagy sem. Az alkalmazásért cserébe az Alphabet (Google) leányvállalata hozzáfért a páciensek adataihoz. Ezen együttműködés folytatását akadályozta most meg a brit adatvédelmi biztos.

A szakember álláspontja szerint a kooperációval a Deep Mind és az NHS túllépte a megengedett brit jogi kereteket. Elizabeth Denham, az Information Commissioner's Office (ICO) nevű független adatvédelmi szervezet vezetője kiemelte, hogy kétségkívül komoly potenciál van az adatok kreatív felhasználásban a betegápolásban és a klinikai ellátásban, de az innováció ára nem lehet az alapvető személyiségjogok eróziója.

Az ICO vizsgálata megállapította, hogy számos hiányosság van abban, ahogy a betegek adatait megosztották és a kórházüzemeltetőknek sokkal nyitottabbnak kellett volna lenniük a páciensekkel, utóbbiaknak pontosan tudniuk kellett volna, hogy mi történik. Denham felszólította a kórházüzemeltetőket, hogy a Deep Mind munkatársaival kialakított kapcsolataikat helyezzék egy jogilag stabil alapra, amely megfelel a hatályos brit adatvédelmi jognak. S ugyanennek kell érvényesnek lennie a jövőben is.

Mustafa Suleyman, a Deep Mind egyik alapítója és az egészségügyi területért felelős vezetője a blogbejegyzésében azt írta, hogy a munka 2015-ös elkezdése óta bármennyire is szerettek volna gyors eredményeket elérni, de alulbecsülték az NHS összetettségét és a betegek adataival kapcsolatos szabályokat éppúgy, mint a technológiai vállalattal kapcsolatos lehetséges félelmeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #1
    Eleve úgy kellett volna indítani, hogy engedélyt kérnek a projektre, és ha megkapták, minden résztvevővel megfelelően részletezett tájékoztatót és beleegyező nyilatkozatot olvastatnak el és iratnak alá. Nem mindenkit beledobnak, hanem csak olyanok betegadataiba lát bele a Google, aki hozzájárul.
    Tehát nem ilyenkor kell leállíttatni, hanem engedélyeztetni kellett volna egy kutatásetikai bizottsággal, mielőtt belevágnak. De gyanítom, hogy az IT cloud és az egészségügyi etikai jogi gyakorlat jelenleg messzebb nem is lehetne egymástól (még az UK-ban sem)...