Berta Sándor

Atomerőművek lehetnek a kiber­támadások célpontjai?

Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy előbb vagy utóbb az energiaipari cégek is a bűnözők célkeresztjébe kerülhetnek.

A Reuters birtokába jutott az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának és a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) a közös jelentése, amelyben számos akció leírása szerepel, igaz, a készítők nem nevesítették az érintett vállalatokat. Bizonyos esetekben a támadóknak sikerült a hálózatokat megbénítaniuk vagy kárt tenniük azokban. A hackerek általában adathalász e-mailek segítségével jutottak a hozzáférési adatokhoz. Az energiaszektor mindig is fontos célja volt a hasonló támadásoknak. Az elsődleges cél a kiberkémkedés és konfliktushelyzetekben az ellátás megzavarása vagy megbénítása.

John Keeley, a Nukleáris Energia Intézet nevű ipari csoport szóvivője közölte, hogy az USA-ban működő 99 atomerőmű egyikébe sem törtek be az elmúlt hetekben, annak ellenére sem, hogy a szektor ellen májusban komoly támadássorozat indult. Amennyiben lett volna ilyen eset, akkor azt jelenteni kellett volna a Nukleáris Szabályozó Bizottságnak (NRC), amely később tájékoztatta volna erről a közvéleményt. Victor Dricks, az NRC szóvivője nem reagált a jelentésre, mondván az ügynöksége nem kommentálja a biztonsággal kapcsolatos kérdéseket.

Tavaly áprilisban a gundremmingeni atomerőmű B blokkjában a rendszervizsgálatok során találták meg a W32.Ramnit és Conficker vírusokat egy az internettel össze nem kötött irodai számítógépen, s már el is távolították azokat. A szakértők további 18 eltávolítható adathordozón, főként pendriveon fedeztek fel kártevőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!