Berta Sándor

Környezeti zajok tehetik biztonságosabbá a bejelentkezéseket

Egy számítógépen beütött jelszó okostelefonos megerősítése macerás, de mindkét eszköz mikrofonját bekapcsolva, és a zajokat összehasonlítva a beléptetés automatikus lehet.

Fiatal szakemberek megalapították a Futurae Technologies AG nevű startupot, amely kifejlesztett egy módszert a biztonság erősítésére. A vállalkozás szabadalmaztatta a SoundProof nevű terméket, amely gyors és biztonságos azonosítási eljárást tesz lehetővé. A használathoz egy okostelefonos vagy táblagépes alkalmazásra és egy laptopra vagy asztali számítógépre van szükség, azaz két egymástól független eszközre. A fejlesztés alapjául szolgáló technológiát Claudio Marforio és Nikos Karapanos, az ETH Zürich Informatikai Tanszékének Rendeszerbiztonsági Csoportjának munkatársai alkották meg 2015-ben.

A szoftver a környezeti zajok segítségével működik és abból az elvből indul ki, hogy a felhasználók általában több eszközt is magukkal visznek. Amennyiben valaki az egyik készülékéről bejelentkezik egy szolgáltatásba, akkor a rendszer 3 másodpercen keresztül rögzíti a környezeti zajokat. Ugyanezt teszi az okostelefonos vagy a táblagépes alkalmazás is. A mesterséges intelligenciára épülő algoritmus összehasonlítja a két mintát. Amennyiben egyeznek a rögzített zörejek, például egy kávézó hangzavara, az éppen működő televízióból szűrődő zajok vagy a szomszéd ugató kutyájának hangja, akkor az illető automatikusan beléphet az adott szolgáltatásba.


A megoldás előnye, hogy a kétfaktoros azonosításhoz a felhasználóknak nem kell elővenniük a telefonjukat, sőt, a technológia akkor is működik, ha az okostelefon egy másik helyiségben van, feltéve, ha az ajtó nyitva van. Az azonosítás a háttérben, feltűnés nélkül valósul meg. Amennyiben valaki az első alkalommal jelentkezik be egy új böngészőről vagy egy új készülékről egy szolgáltatásba, akkor mindenképpen szükség van manuális megerősítésre. Az azonosítási eljárás ráadásul egyszerűen integrálható a meglévő biztonsági rendszerekbe és átlagosan 60 százalékkal kevesebbe kerül, mint a hasonló hagyományos megoldások. A Futurae a termékét svájci bankok és pénzügyi szervezetek bevonásával teszteli.

Marforio közölte, hogy a magánélet megsértésétől senkinek sem kell tartania, mert a felvett zajok nem hagyják el az adott eszközöket, s ők nem tudják és nem is akarják kikémlelni az embereket. A startup számos további módszereket is kínál, amelyek QR-kódokon vagy vezeték nélküli technológián alapulnak. Utóbbi akkor jön a képbe, ha a környezet teljesen csendes. Ilyenkor egy titkosított üzenetet küldenek a böngészőről a mobiltelefonra, majd miután az utóbbi megkapja azt, a rendszer kikódolja a jelet és azonosítja az illetőt. A Futurae először a helyi piacot akarja meghódítani, majd Európában és az Amerikai Egyesült Államokban terjeszkedne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zulu12 #4
    Még egy forradalmi sz@rság... :)
  • SaGaIn #3
    Legyen úgy ahogy mondod
  • Cat #2
    A két eszköz kommunikál, egymás között hasonlítják össze a zajt. (Nyilván képeznek belőle valamilyen kódot, nem a teljes hangmintát küldik egymásnak. És szerintem egy három másodperces hangfájl ritkán tartalmaz személyiségi jogot sértő dolgot.)

    A második kérdéshez elég lett volna elolvasni a cikk végét.
  • SaGaIn #1
    "A magánélet megsértésétől senkinek sem kell tartania, mert a felvett zajok nem hagyják el az adott eszközöket, s ők nem tudják és nem is akarják kikémlelni az embereket."

    Ha-ha, lehet hogy ők nem küldik el az adatokat, de mondjuk valaki kiváncsi, pl NSA vagy Google, Microsoft stb majd elküldi az adatokat magának szigorúan szoftver fejlesztés céljából...

    Ha nem küldik az adatokat sehova hogyan hasonlítják össze a két hangot?

    Kérdés és éjjel mikor nincs / vagy nagyon kevés a zaj akkor nem tud belogolni az illető?


    Utoljára szerkesztette: SaGaIn, 2017.04.25. 08:14:53