Berta Sándor

Kijelzőgyárat épít az USA-ban a Foxconn

A feje tetejére állt a világ: a Kínában milliókat a szalagok mellett robotoltató bérgyártó az Egyesült Államokban épít üzemet 10 milliárd dollárért.

Megerősítést nyert az a januári hír, hogy 7 milliárd dollárért építene egy kijelzőket készítő üzemet amerikai üzemet a Foxconn (Hon Hai Precision Industry). A konszern hajlandó beruházni a pénzét az Amerikai Egyesült Államokban, de mindezt - közelebbről meg nem nevezett - feltételekhez kötötte. Most ismertté vált, hogy a projekt teljes költségvetése 10 milliárd dollár is lehet, s a létesítmény létrehozása mellett a Foxconn további pénzeket fektetne be a chipgyártásba és a felhőtechnológiákba.


A társaság már tárgyalásokat folytat az amerikai kormánnyal egy lehetséges helyszínről és úgy tűnik, hogy hét szövetségi állam (Ohio, Pennsylvania, Michigan, Illinois, Wisconsin, Indiana, Texas) közül kerülhet ki a befutó. A döntés júliusban születhet meg. Terry Gou, a Foxconn alapítója közölte, hogy az USA-ban való befektetésük azért fog ezekre a szövetségi államokra koncentrálódni, mert ezek vannak az ország gyártási szektorának központjában. Szeretnék a teljesen ipari szállítóláncot visszavinni az USA eme hagyományos gyártási régiójába. Mindez magába foglalja majd a kijelzők, a félvezetők és a felhőtechnológiák létrehozását.

A menedzser azt nem árulta el, hogy mikorra várható a beruházás, de kilátásba helyezte több tízezer új munkahely létrehozását és elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy a befektetés a Sharp céggel közösen valósul meg. Az utóbbi részleteit ugyanakkor még ki kell dolgozni.

Az AppleInsider az információval kapcsolatban rámutatott arra, hogy Donald Trump amerikai elnök Wisconsin legnagyobb városában (Milwaukee) járt, ahol azt mondta, hogy a kormánya egy fontos és csodálatos telefon-, számítógép- és televíziógyártóval tárgyal, s az állam kormányzójának nagy örömteli meglepetést készít elő. A Foxconn egyébként nem csupán a szövetségi kabinettel, hanem a megnevezett államokkal is kapcsolatban áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #2
    Igy van, a gyartas automatizalasaval az olcso munkaero mar semmit sem fog erni. Jovoje csak a tudasalapu tarsadalmaknak van.
  • zola2000 #1
    "A feje tetejére állt a világ"

    áá dehogy, csak a kínai fizetések is nőttek, az iparban egyre nagyobb a gépesítés, az jött ki a foxconnak, hogy jobban megéri az amcsiknál is gyártani mint szállítani.