MTI

800 ezer helyett csak százezres bírságot kap a Kutyapárt a mobilszoftverért

A Kúria szerint is sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét a Magyar Kétfarkú Kutya Párt "Szavazz érvénytelenül!" mobiltelefonos applikációja, de nem sérti a szavazás titkosságát.

A bíróság ezzel a döntésével megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát az ügyben és a pártra az NVB által kirótt nyolcszázezer forintos bírságot százezer forintra mérsékelte. A Kúria, még a népszavazás előtt, ugyancsak az applikáció miatt benyújtott kifogás ügyében már egy hete megállapította, hogy az applikáció nem sérti a szavazás titkosságát, de akkor még - mivel abban az eljárásban még nem szabott ki bírságot az NVB - erről nem dönthetett.

Az ügy előzménye, hogy egy magánszemély kifogással fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz a párt mobiltelefonos applikációja miatt. Az NVB október 7-én megállapította, hogy a párt az applikáció aktiválásával megsértette a választások titkosságának alapelvét, a választás tisztaságának az elvét, és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Az NVB emellett a pártra 832 500 forint bírságot szabott ki. Az NVB határozatában megállapította: a párt aktiválta az applikációt az október 2-ai országos népszavazás napján, ezáltal lehetővé tette a felhasználóknak, hogy oda a szavazólapról készített fényképfelvételeiket feltöltsék, a többi felhasználóval megosszák, amit számos választópolgár meg is tett.

Az NVB határozatával szemben azonban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amelyet a Kúria kedden bírált el. A Kúria szerint az applikáció október 2-án történő alkalmazásának lehetővé tétele, az applikációra a szavazólapok fényképfelvételeinek feltöltése és megosztása az NVB álláspontjával szemben nem sérti a választások titkosságának alapelvét, a választás tisztaságának elvét, valamint a jóhiszemű joggyakorlás elvét. A bíróság szerint ugyanakkor az alkalmazás sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét.

A bíróság szerint a választások titkosságának alapelve azért nem sérült, mert az applikáció nem adott lehetőséget arra, hogy az azt felhasználók személyes adataihoz hozzáférjenek, így az alkalmazással nem lehet adott szavazatot az azt leadóhoz kötni. A bíróság végzésének indoklásában hivatkozott a Kúria egy másik tanácsának egy hasonló ügyben már meghozott végzésére, amely szerint nem sérti a választás, szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról a szavazófülkében fényképfelvételt készít, mert ezt tiltó jogszabályi rendelkezés nincs.

A bíróság ugyanakkor jelezte: a szavazólap arra szolgál, hogy a szavazásra feltett kérdésben a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezzel ellentétes felhasználása a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik. A rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik ezért, ha az arról a véleménynyilvánítást követően készített fényképfelvételt az applikációra feltöltik, azt közzéteszik. A Kúria az indoklásban kiemelte: az applikációban foglaltakat és a feltöltésükre biztatást nem azért tartja a rendeltetésszerű joggyakorlásba ütközőnek, mert az applikáció lehetőséget ad a választópolgároknak - személyes visszakövetés nélkül - a szavazatuk tartalmának közlésére, hanem annak módja - a szavazólapokról készült fényképfelvételek és ezek feltöltése - miatt.

A bíróság szerint ugyan az applikációval a párt rendeltetésellenes joggyakorlást tanúsított, azonban ez a jogsértés az országos népszavazás tisztaságát érdemben nem befolyásolta, a jogsértés nagysága pedig nem alkalmas arra, hogy megállapítsák, hogy sérült a választás tisztaságának megóvására vonatkozó alapelv. A bíróság végzésében felhívta a figyelmet arra, az országos népszavazás kampányának nemcsak a feltett kérdés megválaszolásának mikéntje, hanem a részvétel vagy a távolmaradás is része volt, így az érvénytelen szavazás leadására buzdító applikáció működtetése, elérhetővé tétele alkalmas a választói akarat befolyásolására, vagyis kampányeszköz volt. A kampánytevékenységre azonban a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközően került sor, ezért az NVB jogszerűen szankcionálta a jogsértést a bíróság szerint.

A Kúria szerint azonban a bírság aránytalanul nagy volt, mivel a párt nem több, hanem csak egy jogsértést követett el. Emellett a Kúria szerint az NVB tévesen hivatkozott a bírság kiszabásakor az ismétlődő jogsértésre, mivel az NVB-határozat meghozatalakor még nem volt jogerős az applikáció ügyében egy másik kifogás alapján hozott NVB-határozat. A bíróság ezek alapján százezer forintra mérsékelte a kiszabott bírságot. A Kúria végzése jogerős.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #9
  A KB. NÉGYMILLIÓ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ, AKTÍV DOLGOZÓ MAGYARORSZÁGÁBAN, 3 MILLIÓ 300 EZER ÁLLAMPOLGÁR VÉLEMÉNYT NYILVÁNÍTOTT, A MAGYARSÁG KULTÚRÁJÁNAK MEGTARTÁSÁRA. ENNYI ÉPPEN ELÉG TÁRSADALMI SZEMPONTBÓL AZ ÉRVÉNYESSÉGHEZ. AZ ÖSSZES TÖBBI RIZSA FELESLEGES ÉS NEM FONTOS. - (AKI NEM VESZI A FÁRADTSÁGOT ÉS NEM MEGY EL SZAVAZNI, HA LEHETŐSÉG NYÍLIK RÁ, AZ NEM TÉNYEZŐ A KÖZÉLETBEN. ENNÉL FOGVA FELESLEGES TÉNYEZŐKÉNT SZÁMONTARTANI.)
 • AgentKis #8
  Nagyrészt egyetértek veled. Az "érvénytelent csinál" kivételével. "Értelmetlen" (nem nyelvtanilag helytelen) kérdésre igen is jó "válasz" lehet az érvénytelen szavazat. Az érvénytelen szavazó ugyanis élt a szavazati jogával, nem azért nem szavazott, mert [email protected], vagy lusta. A részvételbe mindenképpen bele kell számolni!
 • mrzed001 #7
  Ezzel egyet is értek, amíg megmaradnak humoristának (abból is elég gyermetegnek, de istenem, ez van).
  Elég furi is lett volna, ha Hofi beáll mondjuk a Fideszbe, vagy megalakítja a Hoff pártot és indul a választásokon. NEM AZ A DOLGA.
  Igen el tudja h.lyülni magát, de ez aligha jött volna be ha mondjuk az orosz nagykövettel kell tárgyalásokat folytatnia a paksi fűtőelemekről.

  Érvénytelen szavazás? Én eleve egy 20 pontos feladatlapot adnék minden szavazólap mellé (témával kapcsolatos), és ahány %-ban helyesen adta meg a választ, annyit ér a szavazata. Aki olyan ostoba, hogy érvénytelent csinál, meg elh.lyüli, az meg is érdemli, hogy NE LEGYEN BELESZÓLÁSA az ország dolgaiba.
 • bdzsana #6
  Aki érvénytelen szavazatot adott le, annak nagyon határozott véleménye volt. Az, hogy a kérdés is baromság. Elköltöttek legalább 10 milliárdot kampányra úgy, hogy az 100% hangulatkeltést és 0%-os valódi információt tartalmazott. Ugyanis az emberek minimum 90% nem volt tisztában azzal, hogy mire szavaz, csak annyit, hogy nem akar négereket meg arabokat a szomszédba mint ahogy te mondtad.
  Se a kérdéssel nem voltak tisztában, se azzal, hogy mit jelent a kvóta.
  Arról nem is beszélve, hogy az eredmény természetesen a népszavazás előtt ismert volt. Egyedüli kérdéses tényező a részvétel volt, azt meg tojták le magasról. Így felmerül a kérdés, hogy akkor mi értelme volt elverni összesen 16-20 milliárdot?
  A lopást olyan magas szintre emelték, hogy úgy vettek el tőlünk 20 milliárdot, hogy még örülünk is neki mert "választhattunk" (igaz egy előre lejátszott meccs volt). Egyszerűen zseniális. Ezt nekem is el kell ismernem.
 • morguldae #5
  Ha elmész szavazni, akkor legyen véleményed! Az meg milyen magyar ember már aki még a véleményét sem tudja elmondani valamiről amiről végre megtehetné. Igen kevésszer alkothat a magyar ember véleményt amikor számít is. Szánalmas, hogy magyar emberek nem képesek kimondani, hogy igen akarok a szomszédomba négereket meg arabokat vagy nem nem akarok a szomszédságomba négereket illetve arabokat. Tök mindegy ki kérdezi ezt. Véleményed legyen! Az más dolog, hogy undorító tolvajok kezében az ország, és már csak lopással lehet élve maradni Magyarországon! Magyarország a tolvajok birodalma lett! Ideje lenne már a felelősségre vonásoknak. Kínában az ilyeneket kivégzik! De ettől függetlenül nem kellenek a szomszédságomba sem arabok sem négerek! Amúgy meg felesleges ilyen baromságért büntetést kiszabni. Szabad országban ha valaki fényképezni akarja a szavazólapját, meg töltögetni bárhova, hát tegye ha ez teszi boldoggá. Kinek mi köze hozzá, és mi köze annak aki ezt segíti. Akkor a telefongyártó is bűnös mert lehetővé teszi az ilyesmit!... szánalmas már amik ebben az országban folynak!
 • bdzsana #4
  A kkp viccpártként indult. A helyzet az, hogy nem a KKP emelkedett fel a valódi pártok közé, hanem a valódi pártok süllyedtek le egy viccpárt szintjére, vagy még lejjebb.
  Egy politikai hírnél már gyakran nem tudom eldönteni, hogy ez most kkp/hírcsárda bejegyzés vagy valódi hír. Már nem is olyan viccesek, mert a kormánypárt baromságban gyakran übereli őket. Így fordulhatott elő, hogy lassan kétfarkúékat komolyabban lehet venni mint az összes többit.
 • Inquisitor #3
  Amit írsz elég fura, a KKP eleve azért jött létre, hogy felhívja az emberek figyelmét mennyire röhejes dolgokban, ígéretekben és plakátokban képesek bízni. A bukott népszavazásnak meg semmi köze egy következő választáshoz.
 • mrzed001 #2
  Nem vagyok oda érte, amikor h.lyegyerekek komoly dolgokba próbálnak belepofázni.
  És amikor túl komolyan veszik magukat, na ott kezdődik a röhej kategória.
  Mint amikor az 5 éves akarja megmagyarázni, hogy miért nem jó a nukleáris energia ....

  Onnantól kezdve, hogy valós pártként indulni akarnak a választásokon ez már választási csalás.
  Csak annyit tudok javasolni minden agyavesztett követőjüknek, hogy a jövőben is ugyanígy érvénytelenül szavazzanak ... rájuk !
 • AcsMarci #1
  Szóval, ha valaki lefotózza a szavazólapot az nem jogsértő, de ha fel is tölti valahová az érvénytelen szavazatának képét, akkor az a hely, ahova feltöltötte büntethető?! Ez mekkora egy baromság.