Berta Sándor

A Safari is támogatja a WebRTC-t

Az Apple böngészője így alkalmassá vált a közvetlen valós idejű kommunikációra.

A Safari az iOS 11 és a MacOS 10.13 (High Sierra) operációs rendszerek alatt egyaránt támogatja a WebRTC szabványt - ez derült ki a böngészők kompatibilitását vizsgáló tesztekből. A HTML5test.com oldalon az iOS 11 alatt a Safari 555 lehetséges pontból 460-at ért el. Ez 45 pontos növekedést jelent az iOS 10.3 alatt mért pontszámhoz képest.

A kompatibilitási tesztek mellett a WebRTC-t számos demó segítségével is ki lehet próbálni az iOS 11 alatt. Amíg a Safari egyetlen böngészőként támogatja iOS 11 alatt a WebRTC 1.0, az ObjectRTC és a Data channel szabványokat, illetve funkciókat, addig a felhasználóknak egyelőre az olyan dolgokról, mint a teljes képernyős üzemmód és a streamelés során a digitális másolásvédelem támogatása vagy a felvételrögzítési funkció le kell mondaniuk. A különböző kodekek támogatása egyelőre felemás, van például MPEG-4 ASP-, H.264- és H.265-támogatás, de ugyanez hiányzik az Ogg Theora, valamint a WebM with VP8 és VP9 esetében. Az audiokodekeknél támogatott az MP3, az AAC, a Dolby Digital és a Dolby Digital Plus, míg nem támogatott az Ogg Vorbis, az Ogg Opus, a WebM with Vorbis és a WebM with Opus. Az egyébként már 2015 októberében kiszivárgott, hogy az Apple támogathatja majd a WebRTC-t, mert a konszern álláshirdetést tett közzé, amelyben kifejezetten egy WebRTC-fejlesztőt keresett.

A WebRTC 1.0 tervezete 2015 februárjában vált elérhetővé. A nyílt forráskódú technika szabványosítása kapcsán a Google együttműködik a Mozillával és a W3C, illetve az IETF különböző testületeivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!