Berta Sándor

Internet­intézetet hoznak létre Berlinben

Az öt egyetem által megalapított új intézmény feladata a digitalizálás és annak emberekre gyakorolt hatásának átfogó kutatása.

A Német Internetintézetet egy öt egyetemet és két egyetemen kívüli kutatóintézetet magában foglaló konzorcium alapította meg - mindezt Johanna Wanka szövetségi kutatási miniszter jelentette be. Wanka kijelentette, hogy a digitalizálás és az internet egyre erősebben meghatározzák a mindennapokat, a társadalmat és a gazdaságot. A Német Internetintézet független lesz és interdiszciplináris módon a digitalizálást és annak az emberekre gyakorolt hatásait fogja kutatni. Az intézmény megalapításával nem csupán a német kutatás járhat jól, hanem egyúttal egy olyan intézmény is létrejön, amely a tapasztalatait a társadalomnak, a gazdaságnak és a politikának adhatja tovább.

Az intézet kutatni akarja a társadalmi változásokat és egyúttal "tanulóközpont" is lesz, amely ráadásul impulzusokat adhat a nemzetii és a nemzetközi kutatásoknak. Az intézmény alkalmazásmodelleket is támogatna, továbbá gondoskodna a tudományos utánpótlásról, segítené a kiváló fiatal tudósokat. Az intézet igazgatói posztjára nemzetközi pályázatot írnak ki és az intézmény ezután, már az idei évtől megkezdi a működését. A konzorcium tagja a Berlini Szabadegyetem, a berlini Humboldt Egyetem, a Berlini Műszaki Egyetem, a Berlini Művészeti Egyetem, a Potsdami Egyetem, valamint a Fraunhofer Társasághoz tartozó FOKUS és koordinátorként a Berlini Társadalomkutatási Tudományos Központ. Az új intézet etikai, jogi, gazdasági és társadalmi szempontok szerint kutatja majd az internetet és a digitalizálást. A szövetségi oktatási és kutatási minisztérium az első öt évben akár 50 millió eurós támogatást is kész biztosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!