Berta Sándor

Windows 10 Cloud a Chrome OS ellen

Az amerikai iskolákban nagyon elterjedt a Google operációs rendszere, aminek a Microsoft érthetően nem örül.

A redmondi konszern azt tervezi, hogy felveszi a harcot a Chrome OS ellen. Tavaly az IDC és a Futuresource adatai alapján az amerikai iskoláknak kiszállított számítógépek felén futott a Google operációs rendszere. A Microsoft most úgy döntött, hogy piacra dobja a Windows 10 különleges változatát, amelyet a társaságon belül Windows 10 Cloudnak neveznek. Az új kiadás hivatalos neve Windows 10 S lehet és várhatóan május 2-án mutathatják be a vállalat New York-i rendezvényén.

Ahhoz, hogy a Windows 10 Cloud sikeresen vehesse fel a harcot a Chrome OS ellen, megfelelő teljesítményt kell kínálnia. Egy belső dokumentumból kiderült, hogy a Microsoft elsősorban a hosszú üzemidőre és a gyors bootolásra, illetve bejelentkezésre helyezi a hangsúlyt. Ugyanakkor a cég szeretné a hardvergyártókat is megnyerni a projekt számára és ezért ajánlásokat fogalmazott meg. Ezek értelmében a minimális hardver négymagos processzor, 4 gigabájt memória, 32 gigabájt háttértár. A Microsoft SSD-meghajtó vagy eMMC használatát javasolja. A digitális toll vagy az érintéseken alapuló bevitel alkalmazása opcionális.

A Microsoft szeretné eloszlatni azokat a biztonsági aggodalmakat is, amelyek szerint a Windows 10 Cloudra csak a Windows Store kínálatában szereplő alkalmazásokat lehet feltelepíteni. Az ilyen aggályok ugyanis rossz emlékeket ébresztenek, hasonló korlátozások a Windows RT-re voltak jellemzők. Az új változat azonban nem lesz zsákutca és a felhasználók frissíthetik majd a Windows 10 Home vagy Pro verzióra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yamato41 #9
    Hát, ha ez neked konfrontáció, akkor elég alacsonyan van a küszövöd.
    A fent nevezett úriember vajon miből él?
    Elmondom, a Lunix Foundationból:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Foundation
    "As of January 2017, there are more than 260 corporate members who identify with the ideals & mission of the Linux Foundation:[38]

    Platinum Members (12), who each donate US$500,000 annually, incl. (listed alphabetically) AT&T[39] Cisco Systems, Fujitsu Ltd, Hitachi, Huawei, IBM Corp., Intel Corp., Microsoft Corp., NEC Corp., Oracle Corp., Qualcomm Innovation Center Inc., Samsung Electronics Co. Ltd"

    A bociszemű, vajaskenyeret ebédelő linux fejlesztők délibábjáról nagyjából ennyit.
  • HyBrIDNyLA #8
    Mondd már meg nekem, hogy Linus Torvalds mögött ki állt. Elmondom, saját maga, a kreativitása, a tanulmányai és a céljai. Nem mindegy, hogy mire íródik és az abban rejlő lehetőségek. A cél mindent meghatároz. Egyébként legjobb példa erre az ISS (nemzetközi űrállomás).
    Idézet a NASA szóvívőtől: "Megbízható és stabil operációs rendszerre volt szükségünk, amit mi magunk tudunk a saját igényeink szerint alakítani, ha úgy hozza a szükség" - Keith Chuvala. Ott se véletlenül váltottak Windowsról open source-ra.
    Az ilyen "ugye megvan" "azt gondoltad" kirohanásra meg aztán tényleg semmi szükség nem volt. Velem ne konfrontálódjál, ha még csak hasonlóra sem adtam okot. Vegyél vissza.
  • wraithLord #7
    Mi suliban DOS 6.0+Windows 3.1-et használtunk, Ezzel egyidőben otthon Win95/98-am volt - tehát nem ugyanazt használtam, mert volt (szerintem) jobb. Hogy ez párhuzamba állítható-e a ChromeOS esetével, azt nem tudom, sosem használtam még olyat, de nem is ez a lényeg...
    Most pedig Debian 8-at használok (+Win7 egyes játékok miatt).

    Csak gondoltam, megemlítem a helyzet enyhe komikumát/iróniáját. Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz megérteni, de azt elismerem, nem biztos, hogy mindenki szerint poénos. :)
  • yamato41 #6
    Az ugye megvan, hogy a legtöbb open source cucc mögött ott áll egy olyan alapítvány, amit a legnagyobb cégek pénzelnek, akik így kvázi kihelyezett fejelszőkként és tesztelőként használják az open source-ot? Vagy azt gondoltad, hogy a lehetséges hatalmas lóvé nélkül fejleszteni bármi használhatót? Ja, majd egy jó programozó ingyé dolgozik. Én meg most jöttem a hámúszassal...
  • zola2000 #5
    Ez a chrome os teljes értékű linux? Pl lehet rá telepíteni open/libreofficet és steamet és linuxos steam játékokat?

    Vagy csak ilyen mobil OS nagyban?
  • HyBrIDNyLA #4
    Azzal amit leírtál, teljes mértékben egyetértek.
    Idézet:
    "Microsoft, it's made for business"
    "Open source, it's made for computing"
  • kvp #3
    A chrome os ugyanolyan google linux valtozat mint az android, tehat a gyerekeknek ha mashonnan nem, akkor telefonrol vagy tabletrol mar ismeros. Ha a microsoft is hajlando lenne ingyen adni az operacios rendszeret, raadasul ingyenes upgrade lehetoseggel teljes erteku desktop windows-ra (iskolak reven a kozponti kezelhetoseg miatt enterprise education valtozatra), akkor tudnanak versenyezni a google fele megoldassal. A gond ott van, hogy kvazi ingyen kellene adniuk mindent es akkor is csak eppen ott lennenek, ahol a google fele ajanlat.
  • hungi #2
    mit nem értesz azon hogy ha már az iskolák felében a chrome os (kormos™) lesz ismert / használt akkor otthonta később is ezt veszik majd a csemeték? Tetszik vagy nem már google oprendszer előtt töltik a legtöbb időt a zemberek...
  • wraithLord #1
    "Felveszi a harcot". Az IT-kor kezdete óta (vagyis amióta van Windows) gyakorlatilag egyedurakodó desktop PC és laptop téren. :D