Berta Sándor

Sokkal kevesebbet keresnek a Google női alkalmazottai?

A vállalat ugyan cáfolja ezt, de az amerikai munkaügyi minisztériumnak ez kevés, bírósági úton akar betekinteni a fizetési papírokba.

A két nem képviselői állítólag ugyanazért a munkáért eltérő béreket kapnak a Google-nál. Az amerikai munkaügyi minisztérium "rendkívüli" különbségeket talált a webes konszern férfi és női munkavállalóinak fizetése között. A társaság tagadja, hogy eltérő béreket alkalmazna. A szaktárca beérkezett panaszok után indította el a vizsgálatát és regionális igazgatója, Janette Wipper egy San Franciscóban tartott bírósági meghallgatáson azt nyilatkozta, hogy a teljes munkaerőt tekintve szisztematikus különbségek vannak a nők és a férfiak fizetése között. A minisztérium ezért a munkatörvények megsértésének gyanúja miatt indított eljárást.

Ugyan a vizsgálatok még nem zárultak le, de már most vannak "kényszerítő bizonyítékok", amelyek alapján a diszkrimináció a Google központjában lévő legtöbb pozícióban jelentős, sőt, az ágazatban egyébként megszokottnál is extrémebb módon jelen van. Az óriáscég visszautasította a vádakat és közölte, hogy nincsenek a nemek szempontjából eltérő fizetések.

Az eljárás január óta tart és a minisztérium kényszeríteni akarja a Google-t arra, hogy hozzáférhetővé tegye az alkalmazottai fizetésével kapcsolatos információkat. A vádak 2015-ös bérszámfejtési adatokon alapulnak. A szaktárca a korábbi kimutatásokba is be akar tekinteni és emellett bizalmasan elbeszélgetne a dolgozókkal. A szóvivő azt mondta, hogy meg akarják érteni, hogy honnan származnak a fizetésekben jelentkező különbségek. A vállalat egy éves elemzést hoz fel cáfolatként, amelyet korábban készített és amelyben nem voltak találhatók a vádakat alátámasztó jelzések.

Azért került bíróság elé az ügy, mert kiemelt munkaadóként a Google-nak adatokat kell biztosítania a minisztérium számára, köztük az alkalmazottak nevét, elérhetőségét és fizetési papírjait, de ezt megtagadta a cég. Indoklásuk szerint a kormányzat bizalmas információkat is kér, illetve megsérti munkatársaik személyiségi jogait.

Az informatikai ágazatban eleve kevés nő dolgozik és közülük sokan diszkriminálva érzi magukat. A Szilícium-völgyben egyre több az olyan per, amelyet az IT-társaságok ellen nyújtanak be a női munkatársak. Az okok mindenütt ugyanazok: a nők úgy érzik, hogy szándékosan akadályozzák a szakmai előmenetelüket és hátrányos helyzetbe hozzák őket. A faji előítéletek sem tűntek el, januárban az Oracle került kellemetlen helyzetbe, mivel a fehér férfiaknak többet fizetnek, mint az afro-amerikai és ázsiai munkatársaiknak. Védekezésük szerint az ügy politikailag motivált és számukra az érdem és a tapasztalat a döntő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ClassicR #11
    Ugyan már. Az Alphabet (Google) alkalmazottainak száma 66 ezer fő. Mivel sokkal kevesebb nőt érdekel a tech pálya, így csak 30%-uk nő, tehát olyan 19 ezer női dolgozója van a vállalatnak.

    Évi 22 milliárd dollár bevétele van, amiből a nettó profit 5,5 milliárd dollár. Majd biztos azon a 19 ezer női dolgozón fog spórolni havonta fejenként több száz dollárt. Filléres összeg.

    A kedvencem amúgy az, amikor átlagot vonnak egy vállalatnál dolgozó nők és férfiak béréből és kijön, hogy a nők 40%-kal kevesebbet keresnek. Igen, persze, mert ebben benne vannak a titkárnők és takarítónők is, akiknek a bére rontja a nők átlagát. Ezek olyan munkák (főleg a titkárnősködés), amiket sok nő szívesen csinál. Nem egy nő ismerősömtől hallottam, hogy ő nagyon szívesen dolgozna valamilyen irodai adminisztrációs munkakörben (titkárnő). Azt már kevesebb női ismerősömtől hallottam, hogy nagyon szívesen dolgozna gépészmérnökként.
  • InfoCsill #10
    A férfi a pénze nagy részét a nőre költi. A nő nagyrészt magára költ. A társadalmak szégyene lesz ha a nők még többet keresnek, ezzel is csak még jobban kizsákmányolják a férfiakat. Feministákat agyonlőni azonnal!
  • duke #9
    Az hogy a nok, ugyan azert munkaert alacsonyabb bert kapnak, ott bukik el, hogy ha ez igaz lenne, akkor a multiknal, mar regesreg kizarolag csak nok dolgoznanak. Hiszen egy multi kepes orszagot, kontinenst valtani, ha 1 dollarral csokkentheti a koltsegeit, szoval siman kihasznalnak, hogy a nokon sporolhatnak Tehat vagy nincs berkulonbseg, vagy valojaban megsem ugyanazt a munkat vegzik.
  • wraithLord #8
    Mi lesz, ha kiderül, hogy a szakállas nők pedig még kevesebb bért kapnak?
  • Sequoyah #7
    Oke, de ehhez valoban meg kene nezni a tenyeket is, hogy az van amit te allitasz, vagy valoban diszkriminacio. Szamos esetben ugyanis tokugyanazert a teljesitmenyert, vagy akar jobbert is rosszabb fizetest kap a no.
    Bar itt is lehet, hogy siman csak a bertargyalasban rosszabbak a nok...
  • fonak #6
    Ha az idióta polkorrektség nekimegy a techcégeknek, akkor lehet, hogy inkább le fognak lépni Amerikából. Bár rövid távon nem valószínű, inkább beadják a derekukat, és lesznek token nők/színesek ma is divat már a "diversity hire" multiknál is, azaz azért vesznek fel nőt-négert, hogy legyen. Csak mint a mellékelt ábra mutatja, erre is ráb.szhatnak, mert elkezdik őket vizsgálni, hogy nem különböztetik-e meg őket hátrányosan.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.04.12. 14:08:32
  • csulok0000 #4
    Ez piaci alapon működik. Mindenki annyi bért kap amennyit ki tud harcolni magának. Az lényegtelen, hogy ki, mióta és mit csinál.

    Csak megjegyezném, hogy szintén a piaci szabályok logikus következménye, ha valaki 10 évnyi munka után többet kap, mint aki 1 éve van ott. Ugyanis a cég számára kifizetődőbb ott tartani azt aki már 10 éve dolgozik nekik, mint évente új embert felvenni, akinek 1 év kell ahhoz hogy megismerje és átlássa a munkáját.
  • Tinman #3
    U.a. a munkát végzik, csak az egyik szarik bele.

    Nem irreleváns, mert az egyik még gyakorlatlan, kezdő bérrel, a másik meg ott van 10 éve.

    Hogy ezen mit nem lehet érteni, azt meg én nem értem ^^
  • Cat #2
    "az egyik 2 ember munkáját végzi, a másik meg netezik egész nap."
    Akkor nyilván nem ugyanazt a munkát végzik, jogos a megkülönböztetés.

    "Volt kolléga felesége középvezető egy banknál és jobban keres nyilván mint az a kollégája aki férfi, de csak 1 éve középvezető... "
    Itt viszont nem, mert ha mindkét ember ugyanazt csinálja teljesen irreleváns, hogy mennyi ideje van az adott pozícióban. (Nyilván a kezdeti néhány hónapos betanulási időszakra ez nem vonatkozik.)
  • Tinman #1
    "A két nem képviselői állítólag ugyanazért a munkáért eltérő béreket kapnak a Google-nál"

    Mi ez az orbitális fasssság már megint? Férfi és férfi kollégák között, akik holt u.a. a munkát végzik is VAN fizetésbeli különbség! És nem azért, mert egyik néger, a másik meg arab, hanem azért, mert az egyik pro, a másik meg n00b... az egyik 2 ember munkáját végzi, a másik meg netezik egész nap. Simán adnak egy nőnek is olyan bért, amit xy férfi kap adott helyen, de ehhez le is kell tenni valamit az asztalra.

    Volt kolléga felesége középvezető egy banknál és jobban keres nyilván mint az a kollégája aki férfi, de csak 1 éve középvezető...