Berta Sándor

Robot szállítja majd ki a pizzát

Több városban is gép válthatja ki a pizzafutárokat.

A Domino's Pizza Enterprises amerikai étteremlánc Hollandiában és Németországban akarja tesztelni a Starship Technologies nevű startup robotjait, amelyekkel pizzákat szállítana házhoz. A csomagszállító robot legfeljebb 10 kilót tud szállítani, 6,5 kilométer/órás sebességgel közlekedik, ellátták 9 kamerával, GPS-rendszerrel, valamint saját fejlesztésű térkép- és navigációs technológiával, hogy felismerje az útjába kerülő akadályokat és személyeket. A jármű 1000 dollárba kerül.

A rendelés folyamata nagyon egyszerű. Miután elkészült a megrendelt a pizza, a robot elindul a megadott címre, majd amikor megérkezett, az ügyfél kap egy SMS-t a sikeres kiszállításról. Ezután elegendő csak lenyomni egy gombot a mobiltelefonon és kinyílik a robot tárolórekeszének fedele és kivehető a pizza. A Robbie nevű robot ezt követően visszaindul az étterembe. A fizetésre online kerül sor.


A Domino's és a Starship Technologies által megkötött megállapodás értelmében a robotok az éttermek 2 kilométeres körzetében szállíthatják házhoz a pizzákat a kiválasztott német és holland városokban. A szolgáltatás azután indulhat el, hogy a városi hatóságok engedélyezték az önállóan közlekedő járművek működését. Az egyeztetések a Domino's tájékoztatása alapján az utolsó szakaszban vannak és a vállalat azzal számol, hogy a szolgáltatás két hónapon belül elindulhat. A járműflotta öt robotból áll majd, de később bővülhet.

Az étteremlánc egy ideje már kísérletezik szállítórobotokkal és ehhez egy robotikai egységet is létrehozott, amely többek között dróntechnológiákat is tesztel. Ahti Heinla, a Starship Technologies társalapítója azt nyilatkozta, hogy az étteremláncban olyan partnerre leltek, amely osztja azt a víziójukat, hogy a végfelhasználóknak a lehető legnagyobb kényelmet kínálják.


A Domino’s Pizza Enterprises a világ legnagyobb franchise-vállalkozása és világszerte több mint 2000 éttermet üzemeltet, amelyek naponta több százezer megrendelést dolgoznak fel. Karsten Freigang, a Domino’s Németország első embere a lépést nem reklámfogásnak, hanem valódi alternatívának nevezte. Elmondása szerint tíz évvel ezelőtt mindenki azt gondolta, hogy az internetes rendelés csak valami játék, míg napjainkban már az összes megrendelés több mint 70 százalékát online teljesítik. A projekt elindításának fő oka egyébként az, hogy nincs elegendő pizzafutár, és a robotok kiváló kiegészítést jelentenek. Jelenleg nagyon sok a szabad álláslehetőség, ezek egy része kiváltható a robotokkal is - különösen, amikor rossz idő van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sárkánylovag #13
  Lesz majd bicikli és pizzaút !!!
 • Terawatt #12
  Nem acc borra valót legközelebb tele köpködi a pizzád :D
 • scagnetti #11
  6.5 km sebesség, 2 km körzeten belül. Nem lassú az egy kicsit? Ennyi idő alatt a fagyasztott pizza is kiolvad.
 • Kara kán #10
  Na, piccafutárnak miért nem képzik ki (szándékosan nem írtam -át-ot!) a cigányokat?
  Ezt a futkorászást még ők is meg tudnák csinálni, és nekik kevésbé lenne problémás „olyan” környékekre bemenni (bár onnan nem is nagyon rendelnek :-) )
  A jobb környékekre, a felső emeletekre meg viheti drón, ha van erkély. De azt is el tudom képzelni, hogy lemész a küldeményért a földszintre, meg ugye aláírod az átvételi elismervényt, elektronikusan persze.
 • kvp #9
  Ez a kis auto tenyleg csak ott mukodik ahol jol jarhatoak az utcak es tokeletes a kozbiztonsag. Valamivel robosztusabb valtozatban (nagyobb kerekek, hasmagassag) meg egy magyar utpadkaval is meg tudna birkozni, de latszik, hogy nem klasszikus lepcsos kapuju berhazba valo bemenetelre terveztek. Idealis kornyezete ezek alapjan a lakoparkok, ahol vagy forgalomcsokkentett szervizutakon eri a kertes hazakat vagy portassal, kerekesszekes hozzaferessel es lifttel rendelkezo toronylakohaz, ahol az ajtoig tud gurulni. Mindketto akad Magyarorszagon is boven, csak sokan nem tudnak errol.

  Rosszabb kornyekekre meg nem igy szallitjak majd a pizzat, ha egyaltalan lesz ott valaki aki tudna fizetni erte.

  Viszont ha megnezzuk a boston dynamics fele ketkerekes parcour-pakolorobotot, akkor az egy tokeletes pizzafutar lenne. Gyors, ugyes, eros es ha meg megprobaljak kirabolni, akkor van eleg ereje ahhoz, hogy a tamadobol is ott helyben pizzat keszitsen.

  Kepzeljetek el ezt a nyolckerben, kezeben egy pizzasdobozzal, padlogazon:
  https://www.youtube.com/watch?v=-7xvqQeoA8c
  ugy futna elole mindenki ahogy csak bir...
 • etniez #8
  Tényleg kell a robotadó.
 • Ferrer #7
  10 év múlva nézzetek ide vissza, röhögni fogtok saját magatokon :D
 • Candi #6
  Nagymami meg majd ráakasztja a banyatankot, legalább nem neki kell cibálnia maga után egy darabon.
 • gosub #5
  "elegendő lenyomni egy gombot a mobiltelefonon" Az én telómon azzal csak kikapcsolni lehet :D

  Hol élt ez a csóka "Elmondása szerint tíz évvel ezelőtt mindenki(sic!) azt gondolta, hogy az internetes rendelés csak valami játék" 17 éve rendeltem először pizzát interneten keresztül. Amazonról, ebayről hallott e?
  Amúgy meg el tudom képzelni ahogy az eltérő kultúrájúak mit művelnének egy ilyen robottal. Ingyenpizza, csak ne sonkás legyen :D
 • hungi #4
  A hölgynek már be adjanak több pizzát ;-)