Gyurkity Péter

Az Alcatel márkanév is a Nokiáé

Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben két eltérő vonalon is telefonokkal jelenhetnek meg.

Az elmúlt hónapokban némileg tisztázódni látszott a helyzet az okostelefonok szegmensében, legalábbis ami a Nokia márkanevet magukon hordozó készülékeket illeti. A két, saját telefonos részlegétől megszabadult cég immár egy kézben van, míg maguk a mobilok licencszerződés révén mások jóvoltából jelennek meg. Érdekes részlet azonban, hogy a Nokia az Alcatel márkanevet is birtokolja.

A finn gyártó még két évvel ezelőtt jelentette be, hogy felvásárolták az Alcatel-Lucent vállalatot, mégpedig azzal a céllal, hogy a hálózati eszközök területén a fontos riválisok (így például a Huawei) nyomába eredjenek. A hivatalos helyeken nem sokkal később rábólintottak a tranzakcióra, 2016 során meg is történt ennek lezárása, így a Nokia (amely saját telefonos részlegét előbb a Microsoftnak adta el, jelenleg pedig a szintén finn illetőségű HMD Global erőfeszítéseit támogatja) tovább erősödött, miközben az okostelefonok területétől továbbra is távol maradtak. Nemrég vált azonban világossá, hogy a megállapodás révén az Alcatel márkanév is a tulajdonukba került, így a jövőben akár ilyen készülékeket is piacra dobhatnak.

Ez természetesen még odébb van, hiszen a kínai TCL 2024-ig licencelte az említett márkát, hogy ennek felhasználásával népszerűsítse a OneTouch család tagjait. A későbbiekben azonban a Nokia akár saját kézbe is veheti majd a márkát, és bár ennél valószínűbb, hogy megmaradnak a licencelésnél (vagyis másokra bízzák a gyártási és terjesztési feladatokat), nem árt, ha tisztában vagyunk a finn óriás lehetőségeivel, hiszen a vezetőség filozófiája még sokban változhat addig. Érdemes megjegyezni, hogy a HMD esetében komoly ellenőrzést gyakorolnak, itt ugyanis szeretnék elkerülni a márka hírnevének további romlását, ezért a cég öt főből álló igazgatótanácsának egy tagját a Nokia jelöli ki, ő pedig megvétózhat bármilyen döntést – a saját alkalmazottaikból álló külön csoport pedig a marketinges és a fejlesztési feladatokba is beleszólhat.

2024 még messze van, a TCL pedig nagy valószínűséggel jóval szabadabban mozoghat a korábban megkötött szerződés révén, ám nincs kizárva, hogy a határidő lejártával a Nokia (az anyacég) két külön vonalon is visszatér a telefonokhoz – addig is a licencekből számíthatnak további bevételre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!