Gyurkity Péter

Új Nokia és BlackBerry a láthatáron

Az MWC alatt mindkét család kibővül, ám ezt már külső partnerek biztosítják.

Jól mutatja az idők változását, hogy bár a hónap végén esedékes Mobile World Congress alatt két jól ismert, korábban a piacot uraló márka képviselői is jelen lesznek, ezt már nem az anyacégeknek köszönhetjük. Mind a Nokia, mind pedig a BlackBerry okostelefonok esetében külső partnerek biztosítják az új készülékek piacra dobását.

A Nokia esete viszonylag egyszerű, a márka a Microsofttal annak idején megkötött licencmegállapodás kikötéseinek értelmében csak a tavalyi év végén térhetett vissza, ezt pedig a finn HMD Global vezetésének köszönhetjük, akik közül többen egykoron szintén a Nokiánál dolgoztak. A Nokia 6 sorrendben elsőként bukkant fel a piacon, ez azóta Kínán kívül is elérhetővé vált, arra azonban még várnunk kell, hogy az európai kontinensen is megjelenjen a cég. Az MWC alatt várhatóan a Nokia P1 mutatkozik majd be a nagyközönség előtt, amely a pletykák szerint egy 5,3 hüvelykes kijelzőt, a Snapdragon 835 chipet, 6 GB memóriát, valamint egy 256 GB-os tárolót vonultatna fel, ehhez pedig gyorstöltés és vízálló burkolat csatlakozna. A gyártási feladatokat a FIH Mobile, a Foxconn leánya látná el.

Ami a BlackBerry soron következő telefonjait illeti, itt decemberben született meg a szerződés, amely a TCL-re bízta a gyártási procedúrát. Az eredetileg kanadai vállalat már nem tud labdába rúgni az utóbbi években felemelkedett riválisok mellett, így ők a jövőben a szoftverre koncentrálnak majd, ezen belül is a biztonságra és a kommunikációs szegmensre, hiszen az Android szinte teljesen lesöpörte saját platformjukat a pályáról. Ennek megfelelően a TCL által bemutatandó példányok csak ezen szolgáltatások révén térnek majd el a többi androidos telefontól, a kínai gyártó számára pedig ezzel egy új terület nyílik meg, hiszen korábban kifejezetten a belépő szintű és a középkategóriás megoldásokra fókuszáltak.

Az MWC hamarosan indul, itt igyekszünk majd minden fontosabb bejelentésről időben beszámolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!