MTI

Egyre kevesebb tablet kel el

Tavaly 6,6 százalékkal csökkent a táblagépek világpiaci forgalma és az idén is hasonló mértékű csökkenésre lehet számítani a Trendforce piackutató vállalat elemzése szerint.

A Trendforce kimutatásai szerint tavaly 157,4 millió táblagépet értékesítettek globálisan, 6,6 százalékkal kevesebbet, mint 2015-ben. A csökkenő tendencia az idén is folytatódik, 147,8 millió, a tavalyinál hat százalékkal kevesebb táblagép eladására lehet számítani. A táblagép piacot 27 százalékos részesedéssel az Apple vezette tavaly, bár eladásai 14,7 százalékkal, jóval a piaci átlag felett csökkentek. A 45,55 milliós eladási szám azonban még így is meghaladta az elemzői várakozásokat. Az idén az Apple 39,3 millió táblagépet értékesít, piaci részesedése pedig 26,6 százalékra csökken a Trendforce prognózisa szerint.

Az eladási ranglista második helyén - nagy lemaradással az Apple mögött - 17,2 százalékos piaci részesedéssel a Samsung áll. A dél-koreai cég 27,0 millió táblagépet adott el, 19,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A Samsung az idén 24,8 millió táblagépet értékesít a Trendforce várakozása alapján, piaci részesedése 16,8 százalékra csökken. A tavalyi év nagy nyertese a Lenovo, a Huawei, a Microsoft és az Asus márkákat is megelőzve a harmadik helyre előre rukkoló Amazon volt. A cég eladásait közel megduplázva 11,0 millió táblagép értékesítésével 7,0 százalékos piaci részesedésre tett szert. Az Amazon eladásai azonban a Trendforce szerint már közel tetőztek, így az idén 11,5 millió táblagépet fog tudni eladni, ami 7,8 százalékos piaci részesedéshez és a harmadik helyezés megőrzéséhez lesz elegendő.

A rangsorban a negyedik helyen a Lenovo állt tavaly 10,9 milliós értékesítéssel és 6,9 százalékos piaci részesedéssel. Az ötödik helyezett Huawei 9,8 millió táblagépet adott el, ezzel 6,2 százalékos részesedést szerzett. A Microsoft 3,9 milliós értékesítése 2,5 százalékos részesedéshez és a hatodik helyezéshez volt elegendő. Az Asus 3,4 millió táblagépet értékesített és 2,2 százalékos részesedést szerzett tavaly. Az idén az Amazon mellett csak a Huawei fogja tudni növelni táblagép eladásait a Trendforce prognózisa szerint. A kínai cég 10,6 milliós értékesítéssel 7,2 százalékra növeli piaci részesedését és ezzel a Lenovo-val helyet cserélve az ötödik helyről a negyedikre lép majd előre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #11
    20ezer forintnyi pénzért kínábol rendelt homtom ht7 (magyar ára 39 ezer ugyanaz a telefon akkor amikor vettem) szilikon tokban simán "dobálom"
    Aztán ugyanúgy nagy hd kijelző, elég gyors is, mióta megvan nem is használom a 10collos tabletet.

    (azt hiszem a telefon ipar is elért arra a pontra, mint a pc, simán jól használható a régi is, ha tönkre megy jól használható az olcsó is)
  • yamato41 #10
    +1
    Nekem Note 2014-em van és egy régi telefon. Igaz okos, hogy tudja továbbítani a netet a tabnak, ami csak wifis. Amíg az aksija jó, nem kell új. Ráadásul nem is igen van a piacon ehhez fogható - normális áron.
    Nekem 10" alatt nem kell tab, mert nem tudok rajta könyvet olvasni (pdf). Utóbbi 20 könyvből 19-et ezen olvastam, csak egyet papíron. Ha lenne 12"-es, lehet olyan lenne a következő.
  • asgh #9
    Értelmes emberek pár évvel ezelőtt is arról beszéltek, hogy a tablet nem teljes értékű számítógép, hanem tartalomfogyasztó eszköz, ezért semmi értelme ár/teljesítmény alapon öszehasonlítani a pckkel.
    Az eladások azért csökkennek, mert a tableteknek sokkal hosszabb az életciklusuk, mint mondjuk a laptoponak, mivel a piac nem éhes a nagyobb számítási teljesítményre. Akinek tehát mondjuk egy páréves iPad 3-ja van, az ugyanolyan jól elvan vele, mint akinek a legújabb Air 2.
  • Tauri #8
    10" Tablet + Nokia C2 telefon.
    Mikor iszogatunk barátaimmal, sokan kérdezik miért használok ilyen ócska telefont-...mire én ez valamiben mindennél jobb mint a ti csúcs ájfon okos triótok...amit persze nem hisznek. Ilyenkor szoktam az asztalról ledobni a telót, majd mondani hogy Ti jöttök :)

    Amúgy engem érzékenyen érint egy kicsit a piaci veszteségük, félek hogy nem lesznek jó tabletek jó áron...
  • mortep #7
    Telítődött a piac, ennyi. Jó dolog a tablet de nem éppen multifunkcionális, ahogy sokan gondolták és éppen ezért túlbecsűlték a piac méretét is. Nem váltja ki a laptopokat, a workstation-okat aztán végképp nem.
  • bunny #6
    Nekem 10" tabletem van, és tökjó. Nincs a tablettel semmi gond, csak épp nem lehet vele villogni erego nem cseréli a sok divatidióta évente, hanem használja amíg működik. Igaz a telefonom is 4.7" -os, és még azt is nagynak tartom, így rám igaz az értelmes méretű telefon mellett jó a tablet álláspont.
  • mauser81 #5
    Igen, mert a 4 colos teló mellett volt értelme a 7 colos (se) tabletnek kilométeres kerettel, de az 5-6 colos teló mellett már nincs értelme a régi 7-esek méretén futó 9-10-es tabletnek. Oh, wait....

    Nem lehet, hogy csak simán a hype futott le és rájött az emberek többsége, hogy a tablet nem vált ki az esetek 99%-ában még egy subnotit sem és simán csak nem veszik emiatt?

    (btw, a kommenteknek meg általában igaza van, lásd. wp, tablet, stb. előbb utóbb az iparilag tolt hype lecseng...)
  • zola2000 #4
    Vagy inkább arról van szó, hogy régen 4collos telefon mellé több értelme volt külön táblagépet is venni mint a manapság divatos 5-6 collos telefon mellé.

    (a kommentek miatt deja-vum van )
  • CairoJack #3
    +1 +1 +1
    Nagyon igaz, nagyon igaz....
    De hogy a cikkhez is hozzászóljak: nincs érdemi fejlődés a piacon, nincs is egy olyan modell, amit megérné megvenni. Vagy túl drágák, vagy túl szutykok. Android fronton a régi jó Nexus sorozat nagyon hiányzik a piacról, Windows fronton soha nem is volt jó tablet, a Surface-eket és klónjait leszámítva, ők viszont fél millánál indulnak (most az atomos szutykot ne számítsuk ide, pláne, hogy az is 3 kiló körül indult billentyűzettel együtt). Az Apple se tudott újat mutatni immáron 3-4 éve, évről évre ugyan az a modell, csak mindig "more powerful", meg esetleg vékonyabb egy tizedmiliméterrel. A Pro meg kicsit olyan két szék közé esés, munkára jobbára alkalmatlan, pötyögni nagy és drága.

    Zéró fejlődés van a paicon, az emberek is rájöttek arra, hogy igazából ez csak "játékra" jó, pötyögni, netezni, olvasgatni. Arra meg drága. Főleg, hogy tényleg ár/értékben korrekt masina nincs is a piacon. Szóval akkor miért is megy a csodálkozás??
  • TokraFan #2
    Na, most hol van a sok hülye, akik pár éve arról zagyváltak, hogy mindenki tableten fog dolgozni PC-k helyett?