16
  • TokraFan
    #16
    Ennek semmi köze ehhez. Egy fórumozásból senki nem derít fel IRL kapcsolati hálót...többek között!
  • gforce9
    #15
    :D
  • wraithLord
    #14
    Ilyen is van, nem mondtam, hogy nincs. Viszont te nem azért nem használod, mert nem tudsz róla semmit (és nem is akarsz), hanem pont az ellenkezője miatt.
  • pomogáts józsef
    #13
    " koránt" sem ....................ez már muszlim befolyás uraim ?
  • Akva
    #12
    "mert semmilyen közösségi szarom nincs"

    Hát például az SG.

    Lényegében itt is másokkal beszélgetsz, elvileg itt is szervezhetnél valami terrorizmust.
  • TokraFan
    #11
    "Tehát pl. nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az az okostelefon"

    Én pl. pontosan tisztában vagyok vele, ezért használok régi, nyomógombos verziót. Köszönöm szépen, tökéletesen tudok vele telefonálni, és semmi másra nem is szándékozom használni! Nem elmaradottságból, hanem privacy, biztonságtechnikai és egyéb okokból!
    Itthon/irodában rendelkezésemre áll a hightech számítógépes rendszer, mindenből a legmodernebb, legjobb. Menet közben kizárólag arra van szükségem, hogy telefonálni tudjak! Pont. Ilyen is létezik...

    USA-ba sem fognak beengedni, mert semmilyen közösségi szarom nincs.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.02.16. 00:30:01
  • MerlinW
    #10
    "Én több olyan embert ismerek, akit érdekelnek az új dolgok, mint akit nem"
    Nézz körül vidéken.
  • barret
    #9
    Pedig érdekes lenne :) 3-4 centis beültethető chipek mondjuk péniszbe integrálva :D
    Csak odatolod a gépnek,és leolvassa! Vagy az okos robotszerető ez alapján azonosítaná a gazdáját! Ugye milyen jó ötleteim vannak?
  • gforce9
    #8
    "mert valami organikus chip lesz belénk ültetve"

    Ilyen szerintem belátható időn belül nem lesz. Legalábbis standard nem lesz. Biztos lesz olyan hülye aki chipelteti magát mint az állatokat szokták, de gyanítom a nagy többség erre nemet fog mondani.
  • CairoJack
    #7
    Te meg abba nem gondolsz bele, hogy egy 100 évvel ezelőtt élt embernek a bankkártya, a telefon, de még a PC is egy értelmezhetetlen eszköz.
    Nyilván nem a 70-100 éves korosztály a fókusz, hanem a technológiára nyitott fiatalok.
    Aztán majd x év múlva ez lesz a standard, sőt már ez sem, mert valami organikus chip lesz belénk ültetve, stb. A technológia fejlődés nem áll meg.
    Emlékszem még a '90-es évek legvégén még micsoda hallatlan bunkóság volt telefont használni nyilvánosan, mindenki ott fikázta a mobilosokat, hogy a magánéletük nem tartozik másra, most meg a BKV-n 10 emberből 9 telefonál, netezik, chatel, még az a takarítónő is, aki akkor fikázta a mobilosokat, és akinek 5 éves fizetése volt akkor egy mobil.
  • wraithLord
    #6
    Én több olyan embert ismerek, akit érdekelnek az új dolgok, mint akit nem, függetlenül attól, hogy a koruk (milyen technológiai szint megléte mellett nőttek fel) miatt nem tudják felmérni, hogy mit is tud egy adott technológia. Tehát pl. nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az az okostelefon. Aztán amikor kezdenek rájönni, hogy az okosteló olyan, mint egy kicsi, hordozható PC, még jobban kezdenek érdeklődni iránta, mint egy kisgyerek (60-70 éves emberek). Ennek az ellentétével még nem is találkoztam igazából, csak olyannal, aki mindenhez teljesen analfabéta volt, aminek csak valami kis köze is volt az elektronikához (nemhogy az informatikához). Tehát nem nem érdekelte, hanem nem is tudta elképzelni, hogy van olyan (80-as korosztály).

    Igazából az, hogy mennyire jellemző, hogy elhagysz valamit, attól függ, mennyire fontos a mindennapjaidban. A régi mobilok korában én is simán elhagytam volna, sőt, van amikor feltölteni is elfelejtettem, és több napig csak úgy bele volt dobva a táskámba. De az okostelefon olyan, mint egy kis számítógép, minden más funkcióját többet (naponta) használom, mint amennyit telefonálok róla, ezért jobban kötődik hozzám, és kevésbé feledkezek meg róla. Meg azért sem lenne jó elhagyni, mert azzal tudom hitelesíteni több online szolgáltatásba a belépést is (authenticator appok vagy sms). (No meg nem is olyan kicsi, mint egy 3310-es, csak vékonyabb.) Ha telefonnal (is) lehet pénzt felvenni, fizetni, akkor valószínűleg mindjárt jobban odafigyelnek rá az emberek, és kevésbé hagyják el. Bankkártyát még nem hagytam el sem, otthon sem, "butatelefont" már felejtettem otthon (elhagyni nem hagytam el), okostelefont sem felejtettem még sehol.

    Amiket felsoroltál, nem genetikai, hanem biometriai jellemzők.
  • RoboKutya78
    #5
    a cikkíró nem gondolt bele abba hogy a mostani tegyük fel akár 50 évtől számított korosztály majd tapipados telóval fog közlekedni amikor ennek a korosztálynak még egy okostévé használata is gondot jelent.Több ismerősöm van aki ragazkodik a nyomógomdos régi rendszerű telefonokhoz mert rühellik az új megismerését megtanulását.Ez akárhogy nézed elvetélt ötlet. Én is amondó vagyok hogy elöbb vesztem el vagy hagyom el valahol a telefonom mint a bankkártyám. És én is jobban kultiválnám azt ha az azonosítás valamilyen genetikai módon történne.retina újlenyomat vagy amin most filóznak érhálózat scann
  • CairoJack
    #4
    Még annyit, hogy akár egy töltő állomást is lehet az ATM-be vagy mellé rakni.
  • CairoJack
    #3
    Csak hogy az NFC chip használatához mobilban sem kell áram. Próbált ki, érints össze 2 NFC-s telefont úgy, hogy az egyik ki van kapcsolva. A másik simán fogja érzékelni, igaz semmit nem tud vele kezdeni, csak püttyen, hogy érzékelte az NFC-t.

    Amúgy szerintem nem túl nagy feladat ez. NFC olvasó az ATM-re, a gép a PIN-t bekéri, esetleg még SMS-t is küld a telóra, amit vissza kell igazolni. Kész. Sőt, ha tutira akarnak menni, még az ujjlenyomatod is kérheti, ha olyan telód van, amiben van olvasó.
    Sőt, megoldható, hogy limitálod, mekkora összeg legyen felhasználható telefonnal. Egy 50K-s ilmit kellő kompromisszum az átlagembernek. Bevásárolni, megtankolni tud vele, de ha mégis gáz van, nem úszott el a fél élete.

    Az meg, hogy csaló szoftvert telepítenek a telefonra... ez már évtizedek óta megy PC-n is, meg az élet minden területén van csalás. Aki kicsit odafigyel, jó eséllyel nem fut rá ilyesmire.

    Ez a része technikailag nem igazán jelent technikai kihívást. Nagyobb bajnak érzem az okostelefonok szoftveres sebezhetőségét, az már inkább okozhat problémát.
  • zsgaby
    #2
    Viszont egy bankkártya nem merül le, és nem kell áram alatt tartani ahhoz hogy olvasható legyen az adat.
    Az okostelefon meg gyakran. Arról nem is beszélve hogy nem egy olyan helyen járok ahol térerő is alig van nemhogy 3 meg 4G. Sőt a szomszéd állam szolgáltatóit előbb befogja a mobil mint a magyart. Nem az eszközhöz kellene kötni az azonosítást hanem a személyhez. Pl ujjlenyomat retina hang, vagy ezek keveréke.
  • Caro
    #1
    Tudtommal a smartcard alapú fizetés a legbiztonságosabb.
    A mágnescsíkos, pay-pass és a kártya szám alapján történő a kockázatos, ezekkel kellene valamit kezdeni. Leginkább eltörölni.
    Bár a pay-pass-t én is használom, nagy megelégedésre.
    Meg ha az ember figyel arra, hogy csak annyi pénzt tartson a kártyán, amennyire szüksége van, már azzal is nagyot lép előre biztonság terén.