Berta Sándor

Kémkedő tévéi miatt kapott büntetést a Vizio

A gyártót komoly pénzbírsággal sújtották.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) és a New York-i államügyészség közös vizsgálata azzal az eredménnyel zárult, hogy az FTC bejelentette, hogy 2,2 millió dollárra büntette a Vizio nevű helyi céget, mert kiderült, hogy két éven át szisztematikusan ellenőrizte a készülékeit használókat és az általuk létrehozott profilokat. Ehhez másodpercre pontosan feljegyezte az aktuális műsorprogramot, továbbá egy harmadik fél segítségével gyűjtötte a tévétulajdonosok adatait (kor, nem, bevétel, kapcsolati státusz stb.). Ugyanakkor kép- vagy hangfelvételek nem készültek. A Vizio beleegyezett abba, hogy inkább kifizeti a 2,2 millió dolláros pénzbüntetést azért, hogy elkerülje a súlyosabb ítéletet.

A 11 millió tévétulajdonost érintő adatgyűjtési gyakorlat mellett a legnagyobb probléma az volt, hogy a Vizio erre a dologra semmilyen módon nem figyelmeztette a felhasználókat. A vállalat nem kínált lehetőséget az adatgyűjtés leállítására sem, más gyártók azért általában lehetővé teszik ezt. Az amerikai fogyasztóvédelem mindenesetre összefoglaló anyagban tette elérhetővé, hogyan kapcsolhatják ki az adatgyűjtési funkciókat a televíziótulajdonosok a Vizio, a Samsung és az LG modelljein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #3
    11 millió tévétulaj, és 2.2 milliós bírság? 2 centet ér szerintük egy ember több éven át tartó megfigyelése?
  • Frank99 #2
    legalább a főcímet javítsátok ki...
  • mortep #1
    Ezért jobb a buta tv + smart tv box combó. Kiválaszthatod a szoftvert, továbbá az izmosabb hardver végett gördülékenyebben megy a rendszer
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2017.02.13. 09:37:26