Gyurkity Péter

Szenved az okos­telefonoknál a Sony

Jóval kevesebb készüléket adtak el tavaly, a negatív trend folytatódni látszik.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy az Xperia család sikere és népszerűsége elmarad a Sony Mobile vezetésének reményeitől, a cég azonban most közzétette az utolsó naptári (és egyben a számukra harmadik pénzügyi) negyedévről szóló részletes jelentést, amely betekintést nyújt a 2016-os év főbb adataiba.

A hivatalos oldalon megtekinthető beszámoló szerint a Sony Mobile Communications a tavalyi év utolsó három hónapja során összesen 5,1 millió Xperia okostelefont adott el, ami jócskán elmarad az egy évvel korábbi szinttől, hiszen akkor még mintegy 7,5 millió darabot sikerült értékesíteniük. Mi több, a 2016-os évben összesen 15 millió példányon adtak túl, ami 2012 óta a legalacsonyabb számot jelenti, a jelek szerint tehát a kedvezőtlen trend folytatódik, és talán még erősödik is. Ez utóbbi egyébként a Sony Mobile megalapításának éve, amikor a közös leányból kivásárolták az Ericsson részesedését és egyedül próbálkoztak meg annak további irányításával.

A részleg egyébként a mostani jelentésben 2,2 milliárd dolláros bevételről számolt be, ebből 187 millió maradt meg működési profitként – a divízió adózás utáni eredménye általában negatív. Mindkét adat visszalépést jelent az egy évvel korábbi helyzethez képest, az eladások például 35 százalékkal estek vissza, ami a magyarázat szerint elsősorban a gyenge európai eredménynek köszönhető. Ezt még a költségcsökkentési és átszervezési lépések, az ezzel kapcsolatos költségek visszaszorítása, valamint a kedvező árfolyam sem tudta ellensúlyozni. A cégen belül egyébként a képalkotási részleg, illetve az otthoni szórakoztatói eszközöket gyártó csoport is csökkenést mutatott, miközben a játék- és a félvezetői részleg javítani tudott.

A cég egyelőre kitart a szegmens mellett, a korábbi pletykákat cáfolták, de nem lenne túl meglepő, ha mégis bedobnák a törölközőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cobra. #5
    Azt elfelejtettétek megemlíteni ,hogy szoftveresen kb a legolcsóbb noname kínai szinten vannak, persze 3x áron.
  • Etinger #4
    Az jó! Az enyémen van repedés. Mondjuk az, hogyan keletkezett, arról fogalmam sincs, mikor óvtam, ahogy tudtam.
  • barret #3
    Két sony telefonom van,ránézésre hibátlanok.Egyiken nincs kép,másikon nem működik az érintőpanel...Se repedés,se koccanás...
  • CairoJack #2
    Már ne haragudj, de hogy írhatsz olyat, hogy sz*rt gyártanak? A sz*r egy nemes anyag ahhoz képest, amit mostanában a Sony gyárt. Mondom ezt úgy, hogy itt fekszik egy Z1Compact, és egy Z5 az asztalomon, de volt régebben Z3-am is, imádtam a Sony telókat. Tény, hogy a kamerájuk mindig is szar volt, meg más márka ugyan ezen szenzorokból sokkal többet kihozott, a jobb lencsékkel, meg az OIS-el, de annyira nagy fotós nem vagyok, hogy ez zavarjon, ellenben minden másban nagyon jók voltak.

    Ők voltak az elsők, akik bevezették a vízállóságot, ők csináltak egyedül kompakt csúcstelefont, baromi jó kijelzőjük, elképesztően szép a formavilág, minőségi az anyaghasználat. Már akkor fémet, üveget használtak, mikor a Samsung még biliműanyagból öntötte az S szériát.

    És megfordult a világ. Kamerában továbbra is harmat gyengék, cserébe lassan visszaálltak a műanyag telefonokra (X compact), a vízállóság már csak az abszolút csúcstelójuk kiváltsága (miközben a Samsung pont most hozza el a középmezőnybe az A szériával), és a csúcs hardvereket sem nagyon akarják már belepakolni a Compactokba. Mindemellett a kijelző káva arány nem hogy javulna, egyre sz*rabb, mint ahogy a telók vastagsága sem akar csökkeni, és az akksi méret sem nagyon növekszik.

    Mindezt megdobják még egy elképesztően trágya-ronda (lumia koppincs) "dizájnnal" és akkor csodálkoznak, hogy senkinek sem kell a nyomoronc telefonjuk.

    1 év alatt sikerült 3 év lemaradást összeszedniük, tekintetettel arra, hogy pl. az X perfomrance sok tekintetben kemény visszalépés volt a Z5-höz képest, most pedig az XZ megint pont annyit tud, + egy idei procival megtoldva.

    Komolyan szánalmasak.

    Én nagy rajongójuk voltam, még Sony Ericssonos időkből, 2003 óta szinte csak SE-m, meg Sonym volt fő telónak (jó volt WP-s szutykom is, meg S6E+-om is, meg A3 2015-m is, meg még pár egyéb, kisebb modell B telónak) de most van az pillanat, hogy Sonyról Samsungra váltok. Ha minden jól megy holnap veszek egy S7Edge-et. De legkésőbb hétvégén.

    A Sony-nak meg reszeltek, ha nem változtatnak valami naggggggyon komolyat, akkor szépen mennek a levesbe.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2017.02.08. 20:04:28
  • Sippie #1
    Hát de ha szart gyártanak?
    Folyton hirdetik a fantasztikus kamerát ami +10 megapixel mindig mint a többieknek, mégis egy fos a fényképezője. Rendszeresen alulmarad a samsung/iphone/lg aktuális konkurenseivel szemben. Mással meg nem nagyon tud villantani, hardver kb ugyanaz mindenhol. Vízállóságra is volt már panasz, hogy valójában nem az (bár ez nyilván körülménytől függ, meg lehet hibás darab volt). Innen már csak a külső megjelenés jöhet szóba, mint tényező ami felé irányíthat néhány vásárlót, és ennyi, kifújt.
    Utoljára szerkesztette: Sippie, 2017.02.08. 18:41:31