SG.hu

Nomu S30, a megsemmisíthetetlen munkásmobil

A mobilok többsége egyszerű leejtés vagy elázás miatt megy tönkre, és vagyunk kénytelenek újat venni. Az S30-at nem fenyegeti ilyen veszély.

Az ismert nagy gyártók körében elég elhanyagolt a strapabíró mobilok kategóriája, ilyen típusokat valamiért nem nagyon találunk a kínálatukban. Lehet, hogy túl kis piaci szegmensről van szó, vagy pedig egy masszív, vastag modell rontaná az adott vállalat többi darabjáról kialakított képet. Míg egy szupervékony zászlóshajó imázsa az adott gyártó olcsóbb mobiljainak értékét is felhúzza, egy vaskos, ellenálló, igazi "bunkófonként" kinéző példány inkább csak nevetség tárgya lehet. Bármi is az ok, a verseny itt csekély, leginkább csak különböző tokokkal, egyéb kiegészítőkkel tudjuk megoldani a problémát. Ha ilyen telefonra van szükségünk, akkor a Cat modelljein és a Samsung Active sorozatán kivül csak olyan kínai "márkaneveket" találunk, mint a Blackview, Vkworld, Nomu vagy Ulefone.


Mi a Tomtoptól a Nomu S30-at kaptuk meg tesztelésre, fekete színben (ezüstben is kapható). Már ránézésre is brutális készülék, embert lehetne vele ölni. Több, mint egy centi vastag, nehéz (265 gramm), nagy: 16 x 8 centis. Persze ezek a számok kicsit csalókák, mert az emberek többsége egyébként is mindenféle tokban tartja a készülékét, szóval azokkal kiegészítve kellene összehasonlítani, mert ennek viszont nincs szüksége ilyesmire; sokkal valósághűbb lenne ezeket a kiegészítőket is beleszámolva figyelembe venni az értékeit.


Külsejét baltával faragták: sarkain nem lekerekítés, hanem háromszög alakú levágás van, oldalai nem kecsesen hajlítottak, hanem rácsavarozott fémlemezekkel vannak megerősítve. Honlapja szerint ez titánötvözet, hátlapja mégis puha tapintású. Összességében funkcionális ipari dizájnról beszélhetünk, látszó beton falazáshoz ez illik. Az ütésállóságon túl por és vízálló is, az IP 68 szabványnak megfelelően. Öt méter mély vízben 2 órát bír, és a víz alatt videófelvételek is készíthetők vele. Nyílásai emiatt zártak, mind az alján lévő töltő-, mind a tetején lévő fülhallgató csatlakozóhoz csak egy kis fekete dugasz kivétele után férhetünk hozzá.


Érdekessége a bal oldalán lévő programozható gomb, melynél nem csak az állítható be, hogy megnyisson egy adott alkalmazást, például a kamerát, hanem hogy vészhelyzetben hosszan nyomva tartva SMS-t küldjön akár öt előre beállított személynek és meg is próbálja felhívni őket. A bekapcsoló és a hangerőszabályzó gombok szokványosan a jobb oldalon vannak, viszont a SIM-kártya behelyezése jóval érdekesebb. Ehhez a hátulján lévő takarólemez eltávolítása után férhetünk hozzá, ezen szerepel a márkanév is. Mögötte ráadásul a megszokott kettő helyett három hely van, azaz két microSIM kártyát használva is van hely egy 32 GB-os memóriakártyának.


5,5 collos IPS kijelzője Full HD felbontású, ez 410 ppi-t jelent, képaránya 16:9. Képe éles, színei szépek. Míg más telefonnál keseregnénk, hogy vastag a keret, és rossz az előlap nagysága/kijelzőméret arány, addig itt ez értelmetlen, mert egyértelműen nem is volt cél a leszorítása. Annál inkább például a kesztyűben történő használat (az Androidban be kell kapcsolni, és nagyon vastag téli kesztyűvel ilyenkor sem működik) és a tartósság. Fura módon leírásában nincs említés Gorilla üvegről, a cég saját videójában mégis diókat törnek össze vele és késsel karcolgatják, hasztalan.


A kijelző alá a területen megszokottól eltérően nem fizikai, hanem érintésérzékeny gombokat raktak, háttérvilágítással. Az értesítésjelző LED hiánya meglepő. Operációs rendszere hatos Android változtatás nélkül. Nincsenek se gyártói programok se kínai szponzorszoftverek, csak a Google saját kínálata. Természetesen ismeri a magyar nyelvet, és bármi lecserélhető rajta a Play áruházból. Gesztusokkal és mozgatással is vezérelhető, például duplán megérintve felébreszthető, három ujjunkat végighúzva a kijelzőn képernyőmentés készül, lefordításra pedig elnémítja a beérkező hívást, zenét vagy videót.


Mint írtuk, memóriakártyát is tud fogadni, azonban ennek kevés értelme van, mivel egyébként is 64 GB a tárhely (ebből ténylegesen 53-mat használhatunk), memóriája pedig 4 GB, ami irodai asztali gépekben is elfogadható mennyiség. A 64 bites, nyolcmagos MTK processzor 2 GHz-en ketyeg, az AnTuTu tesztben 46 ezres eredményt hozva. Ez a legújabb játékokon kivül bőven elegendő bármely mai alkalmazáshoz.

Hátsó kamerája 13, az előlapi pedig 5 megapixeles, vakuként egyszerű LED-es villanót kapott. Mégis, meglepően tűrhető felvételeket tud készíteni, persze inkább csak napfényben használjuk. Kissé alulexponál, és a színek sem a legpompásabbak, de a célpiacra bőven megfelel. Sötétben, illetve szelfikben nagyon nem jeleskedik, kicsit életlen fotókat készít, és a részletek is elvesznek. Érdekes, hogy hiába próbálnak meg mindent a kínai gyártók, és vásárolják össze a kameramodulokat mindenhonnan, ezen a területen valahogy jóideje csak egy helyben topognak.


A cég saját videója nagyon látványosan mutatja be mennyire tartós

Hangszórója brutálisan erős, nem emlékszem még hasonlóan hangosra sem. Mivel egyetlen alsó nyílásról van szó, minőségről nem beszélnék. Akkumulátora hatalmas, kereken 5000 mAh, a mostani hidegben azonban szükség is van erre, mert valós, kihasználható kapacitásban inkább ennek kétharmadával érdemes számolni. Így is kibír egy teljes napi túrát, viszont este a menedékházban megmelegedés közben több, mint két óra kell a feltöltéséhez. Rá tud kapcsolódni a magyarországi 800 MHz-es 4G hálózatra, van benne NFC, GPS, Bluetooth, FM rádió és iránytű, azaz minden megszokott dolgot tud.


A Nomu S30 réspiacot céloz, a kirándulók, fizikai munkát végzők szegmensét. Tudása jó, hiszen valójában egy középkategóriás mobiltelefonról van szó egy nagyon masszív köntösbe öltöztetve, egy-két kisebb, a célcsoportnak hasznos funkcióval kiegészítve. Ezek azonban jól átgondoltak, egymást kiegészítik, és érezhető, hogy nem csupán összedobáltak alkatrészeket. Jóval többről van szó, mint egy strapabíró tokba rakott átlagmobilnál, valóban gondolkoztak rajta mire lehet szükség kinn a természetben. Legnagyobb hátránya a külső mérete, mely a hat collos készülékek kategóriájába esik. Ha ezzel meg tudunk barátkozni, és aktív életet élünk, érdemes lehet elgondolkodni a megvásárlásán. Ára most a TomTopnál 218 dollár, azaz kb. 63 ezer forint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Akva #7
  Nekem már vagy 15 éve ilyen strapabíró Nokiám van. Nem is tervezem lecserélni.
 • wraithLord #6
  Egyszerre mindegyik felsorolt problémára nem tudom, hogy van-e tok, de egyenként biztos. Max. az extrém hidegtűrésre nem.
 • Cat #5
  Egy tok az ütésállóságon túl semmit nem tud. Nem lesz benne radikálisan nagyobb akksi, nem lesz vízálló, nem lesz benne kesztyűs kezelhetőség stb..

  Egy dolgot a fentiből is hiányolok: a jelentősen javított hidegtűrést. Ne pattanjon el az üvege -30 fokban se, és ne legyen szabad fémfelület rajta, amihez a kezed odafagyhat.
 • cateran #4
  Reszben igazad van, de nem teljesen...ez meg az oskorbol ered, reszben azert, mert 1 mobiltelefon eszmeletlen draga es ritka volt es akkorak voltak (es akik hasznaltak oket sokszor ugy viselkedtek) mint 1 bunko...(sot neha nagyobb..a 80-as evekben voltak az vallon hordott mobiltelefonok, 10kg-os akksival...persze foleg inkabb autoban hasznaltak oket..peldaul )
  "Mobiltelefon.
  Pontosabban bunkó ember mobiltelefonja, amely temetés, mise, esküvő, komolyzenei koncert, stb. kellős közepén csörög maximum hangerőn, sokszor, lehetőleg rettentő irritáló csengőhangon. Midőn gazdája megbizonyosodott róla, hogy elnyerte környezete osztatlan figyelmét, kéjes vigyorral előhúzza zsebéből a készüléket, és hangosan kiabálva előadja a vonal túlsó végén kagylózó másik félnek, hogy milyen esemény közben zavarják éppen együtt az összes többi egybegyűltet.
  Különösen a mobiltelefonok megjelenésének kezdeti időszakára volt jellemző ez a jelenség, amikor még a kivagyisági-faktort kielégítette az, ha valaki mindenkinek megmutathatta, hogy neki van mobilja, ő fontos ember, mert sűrűn felhívják telefonon, stb."


  Utoljára szerkesztette: cateran, 2017.01.19. 17:51:09
 • wraithLord #3
  Igazából nincs is szükség szerintem strapabíró mobilra, mert nem csak dísznek való tokokat lehet venni hozzájuk, hanem heavy duty mindennek ellenálló tokokat is. Attól is ugyanígy fognak kinézni, mint ez, a különbség annyi, hogy le lehet róla szedni, ha nincs rá szükség, és tok nélkül, vagy egy egyszerű vékony TPU tokba rakni.

  Miért jó ez a megoldás? Mert a strapabíróra épített telefonok eszméletlenül drágák, és ehhez képest kb. semmit sem tudnak. Tehát így olcsóbb.
  (Mondjuk erre úgy látom, nem igaz, de pl. a Cat-ekre igen.)
  Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.01.19. 17:33:41
 • Jawarider #2
  Majd akkor szoftveresen lesznek vele gondok, hogy vegyünk újat :)
 • Ender Wiggin #1
  a "bunkófon" nem a méret vagy az alak jelzóje, hanem a mobiltelóké en bloc.