MTI

Fél év múlva nem működnek az azonosítatlan feltöltős SIM-kártyák

Július 1-jén megszűnnek azok a feltöltős SIM-kártyás mobiltelefon-szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződések, amelyekről nem nyilatkoznak az előfizetők - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendeletéből, amely szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint a szolgáltató köteles értesíteni az előfizetőt az évenkénti adategyeztetés, valamint a személyazonosságot igazoló ellenőrzés érdekében. A személyazonosságot igazoló ellenőrzést a szolgáltató az előfizetői szerződés megkötését megelőzően, vagy már megkötött előfizetői szerződés esetén adategyeztetés érdekében az előfizető által megadott adatok alapján végzi el. Ha a szerződő előfizető nem rendelkezik a személyazonosság igazolására alkalmas, magyar hatóság által kibocsátott okmánnyal, a szolgáltató a szerződő fél által személyesen bemutatott, Magyarországra történő beutazásra vagy magyarországi tartózkodásra jogosító okmány vagy engedély alapján végzi el az ellenőrzést.

A jogszabály szerint a szolgáltató egy előfizetővel legfeljebb 10, egy üzleti előfizetővel 50 feltöltőkártyás szerződést köthet és tarthat fenn egyszerre és egy feltöltős SIM-kártya szerződés csak egy előfizetői hívószámra vonatkozhat. A rendelet szerint a szolgáltató legalább két alkalommal köteles értesíteni az előfizetőt, hogy 2017. július 1-jén megszűnik azon feltöltős SIM-kártyás telefon-szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződése, amelyről nem nyilatkozik. Amennyiben pedig az előfizető egyáltalán nem nyilatkozik, valamennyi előre fizetett díjú mobiltelefon szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződése megszűnik 2017. július 1-jén. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az Országgyűlés tavaly november 22-i ülésén fogadta el az elektronikus hírközlésről szóló törvényt is módosító javaslatot a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályok szigorításáról. Karl Károly, az NMHH hírközlésfelügyeleti főosztályvezetője korábban elmondta, körülbelül 4,8 millió előre fizetett díjú mobilszerződést tart számon a hatóság, ebből azonban nem mind mobiltelefonra vonatkozik, egy részük pedig valószínűleg alvó (inaktív) szerződés, illetve előfordulhat, hogy több szerződés van egy ügyfél nevén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lohahuge #8
    Román, bolgár, esetleg albán kártyákat használhatnak. ezzel gond nélkül kikerülik, mi meg szivunk, mint torkosborz.
    Vagy más: fél-egy évig gond nélkül használják a "hajléktalan" által elhagyott kártyákat, majd váltanak egy másikra. Adtak egy pofont a sivatagnak, mi meg telibe kapjuk. Mindezt az alkalmatlan TEK, meg azon idióták miatt, akik a TEK-et alkalmasnak vélték az ellenőrzésre.
    Maffia országvezetés hülyére veszi a választóit, azok meg hagyják!
  • Cat #7
    Ezeket boltok vették, akár több ezer darabot rendelve egyszerre.

    A Telekomot marhára nem érdekli, hogy kinek a nevére van regisztrálva. Ő megkapja a pénzét érte, kárt nem szenved, a jogszabályoknak megfelel, miért kine izgulnia? Olvastam, hogy feltűnt nekik, tudták jól, hogy mi a helyzet, de több százmillió forintot kerestek ezen. Ha valakit kérdőre kell vonni ezért az a Hírközlési Hatóság.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2017.01.17. 22:45:35
  • Macropus Rufus #6
    amit nem értek az az, hogy hogy a fenébe nem tűnt fel senkinek, hogy egy arc nevére 200.000 darab kártyát vette. Most már nem úgy megy, hogy a benzin kút shopjában megveszem oszt jó napot. Én tavaly februárban vettem egy feltöltős kártyát. Azt hiszem 1 héten belül aktiválnom kellett, mi azt jelentette, hogy ebben az egy hétben használhattam, de ha az aktiválás kimaradt akkor 1 hét után a kártya leállt.
    Aktiválásnál meg kérték a nevem, címem stb...
    Namost itt 200.000 kártyáról van szó. Ha 4 éven át gyűjtögették őket, 20 munkanappal számolva, akkor ez naponta kb. 208db sim kártya vételét jelenti. (órán 26-ot 8 órás munkanapok esetén)
    Egy ember nevére. Senkinek nem tűnt fel, hogy gyakorlatilag a 10milliós mobilhálózat kártyáinak a 2%-át egy ember vette meg? Hol voltak ilyenkor azok a hárombetűsök akik trehánysága miatt most szívatni fogják a jó népet? Hol volt ilyenkor a Telekom? Nekik sem tűnt fel, hogy valami nagyon nem stimmel?




  • Skylake #5
    Semmi gond. Terrorpistáék majd használják a jobb minőségű titkosított chat-et, plusz mobiltelefonokat SIM-kártya nélkül és számítógépeket free wifi által lefedett területeken. Majd lehet betiltogatni ezeket is. Végül pártunk és kúrmányunk betilthatja a netet is, annak valójában a politikusoknak nevezett elemroggyant, falhoz állítandó és agyonlövetendő tolvajok nagyon is örülnének, csak sajnos azt nem lehet olyan egyszerűen betiltani, mivel mély sajnálatukra túl messze vagyunk Észak-Koreától, mint a hatalomgyakorlást tekintve számukra abszolút legideálisabb rezsimtől.
  • kvp #4
    Minden evben mas szam az minden evben egy ellenorzes. Szerintem ez nagyobb szivas a telefontulajnak, mert az adatbazist igy is ugy is frissitik evente. Szoval az uj szam nem megoldas, csak a roaming egy lazabb szabalyozasu orszag kartyajaval. Eddig ez a laza orszag mi voltunk, ezert volt nepszeru a magyar kartya eldobhatos egyszerhasznalatoskent a nyugati merenylok kozott.
  • barret #3
    16 éves telefonkártyám van! Biztos hogy engem kell szívati?
    Nem fogok semmiféle ellenőrzésbe belemenni,inkább átmegyek egy másik szolgáltatóhoz évente. Ha ez jó nekik,hát csinálják... Évente más számom lesz.Ezt akaják,hát megkapják!
  • kvp #2
    Kiderult egy ember nevere vettek tobb szazezer kartyat. Erre bekertek az osszes kartya tulajdonosanak nevet, amire a szolgaltatok kozoltek, hogy fogalmuk sincs a kartyak kinel vannak, de azt se tudjak kinek a neven. A torveny arrol szol, hogy ezt meg kell szuntetni. Ha a szolgaltatok a vasarlaskor rendesen rogzitettek volna az adatokat akkor nem kellene az egesz macera. (persze rogzitettek, csak nem akarjak odaadni, ezert ugy tesznek, mintha minden adat elveszett volna, mert egyebkent kiderulne par egyertelmu buncselekmeny)

    Szoval a szolgaltatok szivatjak az allamot es az allam adatkereset is ratoltak az emberekre, mert nem akarnak penzt kolteni arra, hogy a sajat stiklieik nyomat eltakaritsak. (nekem ne mondja senki, hogy egy cegnek nem tunik fel, hogy egy ismeretlen maganember tobb szazezer kartyat vesz, amik aztan ezek a balkani migracios utvonalon aktivizalodnak...)
  • morguldae #1
    Hogy rohadnának meg akik ezt kitalálták!!!!!! Azért mert valaki vett egy kést és megölt vele egy embert, ezentúl mindenkit jegyezzünk fel aki kést vásárol a boltba, és azonosítsunk évente, hogy ő vette a kést. Mer vett valaki simet és terrorista volt, azért már egyetlen eset miatt mindenkit szívatni kell. Olyan szánalmas már ez a tolvaj kormány, hogy nincs rá szó! Azért mert xy vagyok és azonosítottam magam nem tudok felrobbantani valamit? Már, hogyne tudnék. Nagy ívben le..arom, hogy mi van a telefonommal. Ha robbantani akarok robbantok. Úgyis egyéb alkalmazásokat használok a telefonomon amiről úgyse fejtenek meg semmit, hogy mikor kinek mit írok. Semmi köze a telefonnak az egészhez. Ha meg el akarok követni valamit oda már nem viszek telefont! Nem vagyok hülye, hogy beazonosítsam magam. Mindenki telefonját figyelik! A terrorista is ember és használ telefont. Na és. Egy újabb szívatás amit ez a korrupt tolvaj csaló népnyúzó kormány kitalált az emberek életének a megnehezítésére!
    Utoljára szerkesztette: morguldae, 2017.01.12. 13:52:28