Gyurkity Péter

Bemutatkozott az első új Nokia okostelefon

Ez pedig Kínában jelenik meg elsőként, némiképp szerény hardverrel. Ugyan a finn gyártó már nem tündököl a régi fényében, de attól még vannak ötletei: Siri- és Alexa-konkurensen is dolgozik a cég.

A CES 2017 alatt egyszerre két készülékről is kiderültek újabb részletek, ezeket azonban nem sokkal később követte a hivatalos bejelentés, amely némileg tisztázta a helyzetet. Az első hagyományos mobil után végre itt az első okostelefon is, tehát megvalósult a várva-várt visszatérés.


Még a múlt héten bukkant fel a hír, miszerint a Nokia E1 egy kifejezetten szerény készülék lesz, hiszen itt az 5,2 vagy 5,3 hüvelykes érintőképernyő a 720p felbontással, egy négymagos, 1,4 GHz-es órajelen futó Snapdragon 425 chippel, az Adreno 308 grafikus vezérlővel, valamint 2 GB memóriával társul majd. Ehhez egy alapesetben 16 GB-os tároló, egy 13 és egy 5 megapixeles kamera, továbbá az Android 7.0 Nougat csatlakozna, a hivatalos ár pedig valahol 150 dollár körül lenne, ami szintén az alsó-középkategóriát célozza meg.


Ezt alig néhány órával később egy kínai forrás fejelte meg, aki viszont már a Nokia D1(C) típusról mutatott meg egy újabb képet, egyben utalva arra, hogy ez nagy valószínűséggel a Nokia 6 néven bukkan majd fel a boltokban. A hivatalos bejelentésre sem kellett sokat várni, ebből (valamint a fenti videóból) pedig kiderül, hogy valóban a Nokia 6 rajtol majd el elsőként, bár ez (a jelenlegi információk szerint) kizárólag a kínai piacon vitézkedik majd.

Az ottani vásárlók egy 5,5 hüvelykes 2.5D-kijelzőt, az 1080p felbontást, a nyolcmagos Snapdragon 430 chipet, 4 GB memóriát, 64 GB-os tárolót, egy 16 megapixeles f/2.0 kamerát, annak 8 megapixeles előlapi társát, valamint a Quick Charge 3.0 gyorstöltési funkciót kapják meg, 245 dollárnak megfelelő áron. A készülék exkluzív ajánlatként bukkan majd fel a JD.com oldalán, ezt remélhetőleg további változatok követik majd – egyes pletykák szerint akár 6-8 típus is felbukkanhat idén.


A Nokia másik elképzelése az, hogy létrehoz egy új digitális asszisztenst, amely akár a Siri és az Alexa közvetlen vetélytársa is lehet. Az új megoldás neve Viki és a fejlesztésre egy benyújtott beadvány miatt derült fény. A GSMInfo.nl nevű oldal szerint egy olyan szoftverről van szó, amely adatait különböző forrásokból gyűjti majd össze és egy chat- vagy beszédinterfészen keresztül teszi elérhetővé.

A személyi digitális asszisztensek az elmúlt évben lettek nagyok felkapottak, az IT-ágazat szereplői komoly reményeket fűznek ezekhez a szolgáltatásokhoz. Nem véletlen, hogy gyakorlatilag egyetlen olyan nagy gyártó sincs, aki ne dolgozna a saját megoldásán. Az Amazon mellett, a Google, a Microsoft, az Apple és a Samsung is ilyen programokat készített vagy fejleszt jelenleg is. A Nokiának tehát nem lesz könnyű dolga és kérdéses, hogy a Viki mennyire tudja majd megvetni a lábát ezen a területen. Emellett kérdéses az is, hogy vajon a szolgáltatás megtalálható lesz-e más gyártók okostelefonjain vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #7
    2.5D kijelző? Ezek szerint a régi, nem flat katódsugárcsöves TV-k is 2.5D-sek voltak. :D Vagy 2.8D, mert azon egy egyenes vonalat nem találtál... :D
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.01.18. 10:02:50
  • wraithLord #6
    Relatíve a piac okostelefon-kínálatához képest szerény. Van ennél számtalan sokkal erősebb készülék is. Az 1080p pedig manapság telefonoknál sem nagy szám. Már lassan a 2K felbontás sem lesz az.

    Ami a WP-t illeti... Ugyan nem vagyok expert a témában, de szerintem a Nokia bukdácsolásához a WP is hozzájárult. Nem azért, mert rossz, teljesen jó az. Csak a Microsoft és a Nokia mindketten elkéstek a modern okostelefon-piacra való belépéssel. Plusz jelenleg a WP részesedés tekintetében nincs éppen a topon, várható volt, hogy nem azzal fog indítani a Nokia, amikor visszajön.
  • Tetsuo #5
    Hány évet aludtál Csipkejózsika?
  • tomboy013 #4
    Miért reménykedtél WP-ben mikor már több mint 1 éve tudni hogy android alapon jönnek ki Nokia névvel telefonok? De azt már jóval régebb óta tudtuk hogy a WP telefonok MS néven fognak futni, a Nokia név csak a butatelefonokon maradt meg. Ennek a kommentednek sok teteje nem volt...
  • Andrevv #3
    Kifejezetten szerény? Ez most vicc? Nagyobb felbontása van mint a monitoromnak, erősebb procija mint az asztali gépemnek. Igazából én abban reménykedtem, hogy ennél szerényebbet adnak ki, lehetőleg kisebb kijelzővel és WP-vel. Sajnos valóban nem a régi már a Nokia :(
  • unstmon #2
    Látom, sikerült végigolvasnod a cikket...
  • lycidas #1
    Jobb lenne ha az Sg "megbízhatóbb" forrásokra hivatkozna, mert a Nokia 6-ban snapdragon 430 chipset van.