SG.hu

Javított beltéri 4G lefedettségén a Telenor

A 800 MHz-es hálózatnak köszönhetően már az utcától több fallal elválasztott helyiségekben is elérhetővé válik a cég mobilszolgáltatása.

A Telenornál az idén egy külön projekt keretében az év eleji 37,87%-ról október elejére 67,32%-osra bővült a belváros teljes beltéri 4G lefedettség, az év végére pedig eléri majd a 84,9%-ot - jelentette be a cég. A szakzsargonban deep indoor coverage, azaz kb. "mélybeltéri lefedettség" néven emlegetett érték abban tér el a „hagyományos” beltéri lefedettségtől, hogy az, egy lakóhelyiség csaknem teljes, a már megszokott 2G vagy hangszolgáltatással megegyező lefedettségét célozza meg. Például olyan helyiségekben is elérhetővé válik a 4G, amelyeket az utcától egynél több fal választ el.

A teljes beltéri lefedettség révén például a pincehelyiségekben működő szórakozóhelyeken is elérhető a beszédhívás mellett a gyors mobilinternet. Az ügyfeleknek nem kell attól tartaniuk, hogy nem érkeznek meg e-mailjeik és chates üzeneteik, vagy nem tudják feltölteni frissen készített fotóikat a Facebookra vagy az Instagramra. A Telenor számára azért kulcsfontosságú a kérdés, mert így szolgáltatása a vezetékes internet alternatívájává válhat, mobilinternetet kínálhat akár otthoni, akár üzleti ügyfelei számára. A mobilinternet alkalmazásának számos előnye van, például nem igényel szerelést, és az internetkapcsolat az előfizetővel együtt egyszerűen új lakásba költöztethető.


A beltéri lefedettségen leginkább az alacsonyabb frekvencián (ami kedvezőbben terjedő, nagyobb hullámhosszú jeleket használ) üzemelő rendszerekkel lehet a leghatékonyabban javítani. Az alacsonyabb frekvenciának köszönhetően a bázisállomás és a mobil készülék között fellépő ún. szakaszcsillapítás kisebb. A 4G technológia azonos sávszélesség mellett a 3G-nél több, mint kétszer annyi ügyfelet képes megfelelő minőségben kiszolgálni, egyforma felhasználószám mellett pedig jóval nagyobb adatátviteli sebességet nyújt.

A nehézséget az okozza, hogy a rádiófrekvenciák kapacitása véges (egy-egy adott sávnak is csak különböző, kisebb-nagyobb részét használhatja egy-egy szolgáltató), nem működhet minden szolgáltató minden szolgáltatása alacsony frekvencián, mert zavarnák egymást. A szolgáltatók mindig igyekeznek az optimális technológiához tartozó megfelelő frekvencia kiválasztására, hisz könnyen előfordulhat, hogy alacsony frekvenciájú technológiával nagy területet lehet ellátni, de a cella alatt lévő jelentős ügyfélszám miatt már nem lenne elég a kapacitás, vagyis egy előfizetőre nem jutna kellő adatátviteli sebesség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!