Berta Sándor

Kétmillió illegális zenei másolatot készített

Évtizedek óta nem könyvelhettek el ekkora sikert a német rendőrök.

Baden-Württemberg Tartományi Bűnügyi Hivatala őrizetbe vett egy 60 éves férfit, akit összességében 1,5-2 millió illegálisan másolt zenei CD, DVD és bakelitlemez elkészítésével gyanúsítanak. Az idős kalóz olyan együttesek műveit másolta le, mint a Led Zeppelin, a Rolling Stones és a Beatles. Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb ilyen jellegű bűncselekménye.

Az ügy előzménye, hogy egy ügyvédi iroda, aki szerzői jogtulajdonosokat képviselt, konkrét információk birtokába jutott, amiket aztán átadott a hatóságoknak. 2015 végén ezek alapján indított nyomozást a stuttgarti államügyészség. A gyanúsítotthoz kapcsolódó ingatlanokat már idén januárban átkutatták és a nyomozók is megdöbbentek, amikor körülbelül 3000 kartont találtak, amelyek illegálisan másolt zenei CD-k, DVD-k és bakelitlemezek százezreit tartalmazták. Az illető még az eredeti művek borítóit is lemásolta.

Az ügy méretére jellemző, hogy a stuttgarti államügyészségtől és a reutlingeni rendőrségtől végül a tartományi bűnügyi hivatal vette át a nyomozást. A további házkutatások során, amelyeket Németországban (Schwäbisch Hall és Göppingen), valamint Lengyelországban - a helyi szervek bevonásával - tartottak, újabb illegálisan másolt hanghordozókat sikerült lefoglalni.

A rendőrök a két országban végül összesen 8000 karton, körülbelül 1,5-2 millió darab másolt zenei hanghordozót foglaltak le, amelyek teljes súlya elérte a több tonnát. Az ügyet egy külön 6 fős nyomozócsoport vizsgálta ki. Kiderült, hogy a másolás nagyüzemben működött, a 60 éves férfi német és lengyel üzemekben készítette el a kópiákat, amelyeket aztán online értékesített Németországban és számos európai államban. Az illetőt előzetes letartóztatásba helyezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #14
    Respect az öregnek!
  • TokraFan #13
    Nemzeti Copybolt! :-D
  • morguldae #12
    Hú, bakker mekkora félelmetes bűnöző ez! Annyira megrettentem. Hát tényleg ezekkel kell foglalkozni, amikor a politikusok meg minden országban szarrá lopják magukat meg sanyargatják a jónépet "törvényesen"!? Ha Viktor haverja lenne kicsiny tolvaj hazánkban az lenne, hogy gyorsan törvénybe hoznák, hogy szabad másolni de csak pár embernek, majd ők megmondják kinek, és minden oké lenne.... SZÁNALMAS!
  • Skylake #11
    Fizikai adathordozó? Eléggé leragadt a fater, mondjuk valószínűleg az ügyfélköre is, ha ekkorára tudott a copygyára nőni. Na mindegy, egy újabb győzelem a terrorpisták elleni harcban!
  • barret #10
    Kifizeti a 100 millió euró büntetést,aztán másolja tovább a bakelit lemezeket:)
  • tom_pika #9
    A fenébe!! Most honnan fogom ezeket a kiadványokat féláron beszerezni??? Nincs valakinek egy jó tippje?
    Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2016.11.22. 08:51:51
  • fonak #8
    Nincs olyan, hogy bakelit lemez... Legalábbis nem hanghordozó. A "bakelit" lemezek eredetileg sellakból készültek, később vinilből. :)
  • esdideki #7
    Végre, az utolsó akadály is elhárult a világbéke és általános boldogság útjából...
  • Ender Wiggin #6
    Otthon bakerlit lemezt csinálni nem kis teljesítmény. Én kitüntetést adnék neki...
  • arty #5
    valszeg ezt még a 90es éve közepén-végén csinálta, azóta nem tudja eladni :))