MTI

Kötelező tananyag a magyar Archicad tervezőszoftver egy spanyol egyetemen

Magyar szoftver alapján tanulják a jövőben az épületinformációs modellezést (BIM) a Navarrai Egyetem építészhallgatói, az intézmény és a magyar Graphisoft szoftverfejlesztő cég között született együttműködési megállapodásnak köszönhetően - jelentették be Madridban a spanyol építészkamara rendezvényén, ahol a magyar sport-infrastrukturális fejlesztéseket mutatták be.

A spanyol katolikus magánegyetemen kötelező tananyag lesz Archicad építészeti tervezőszoftver - mondta el Reicher Péter, a Graphisoft magyarországi vezetője. A BIM technológiát lehetővé tévő Archicad terméket 32 éve fejlesztették ki, és a világ egyik első modellalapú építészeti tervezőszoftvereként forradalmasította az iparágat. Mára a világ 108 országban használják, és számtalan egyetemen oktatják - részletezte a szakember, hozzátéve, ez a spanyol egyetem az első, ahol kötelező tárgy lett a szoftverük. Reicher Péter az eseményen részt vevő spanyol építészeknek beszélt arról is, hogy a bemutatott magyar sportberuházások mindegyikét ennek a szoftvernek a segítségével modellezték tervezőik.

Tóth Csaba, a fővárosi Kiemelt Beruházások Kormánybiztosi Hivatalának főigazgatója az építészkamara rendezvényén ismertette a magyar kormány által elindított Nemzeti Stadionfejlesztési Programot, a 2017-es vizes világbajnokságra készülő sportlétesítmény-fejlesztéseket, és a Kemény Ferenc-programot, amelynek részeként például fedett velodromot, lovaspályarendszert és lehetséges olimpiai tréninghelyszíneket is kialakítanak. "Évtizedek óta bizonyos sportágak nem jutottak megfelelő edzés- és versenyhelyszínekhez, nyilván ez az elsődleges cél, de mindent annak a fényében teszünk, hogy (...) a budapesti olimpiai pályázat összes helyszínét erősítsük ezzel" - mondta a főigazgató.

Győri Enikő madridi magyar nagykövet arról beszélt, hogy a gazdasági válság miatt Spanyolországhoz hasonlóan Magyarország is nehéz éveken van túl, és kifejtette, hogy a magyar kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhetően indulhattak el a bemutatott sportfejlesztési projektek. Az eseményen a tervezésért és megvalósulásért felelős magyar építészek ismertették a többi közt a Bozsik Stadion, a Dagály uszoda, a Groupama Aréna, a Pancho Aréna, és a Puskás Ferenc Stadion építészeti-tervezési és kivitelezési folyamatait a spanyol szakemberek előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GixEr #1
    Már csak a cafatokra szedett exporton kene javitaniuk, hogy jobban lehessen hasznalni kulso render motorokkal vagy 3D alkalmazasokban.
    -C4D, nem ismerem (ezt bevallom sajat hianyossag)
    -3DSMAX, csilliard polygon szabadon. Nyitott objektumok szanaszet. Pedig csak egyre vagyunk. Zart objektumok muti-sub materiallal.