Gyurkity Péter

Felbukkant a Google törölt moduláris telefonja

Így nézett volna ki a Project ARA. Fotókon látható és hardveres specifikációját is megmutatja a kukázott megoldás.

Annak idején lapunk hasábjain is olvashattunk arról, hogy a Google törölte moduláris projektjét és ezzel egy időben lemondott a Nexus márkanévről. Ez azonban nem akadályozta meg, hogy az egykori prototípus végül mégis felbukkanjon a világhálón, a szélesebb közönségnek is megmutatva magát.


A Project Ara keretei között összeállított prototípus a napokban jelent meg bizonyos fotókon, amit a hardveres specifikáció főbb elemei egészítettek ki. A forrás állítása szerint egy korai példányt szereztek be, amely 2016 elejéről származik, ezen pedig jól látható, hogy a hátoldalon kaptak helyet az egyes cserélhető modulok, miközben a keret egyfajta tokként és csontvázként funkcionál, a maga meglehetősen vastag, 12,6 mm-es kivitelével. Ami a hardvert illeti, itt egy 5,46 hüvelykes, 1080p felbontást támogató kijelző látható, amihez a Snapdragon 810 chip, 3 GB memória, egy 3450 mAh-s akkumulátor, valamint az USB Type-C támogatása csatlakozik, bár ezek nyilván nem jelentették a végleges (és egyetlen) konfigurációt.


Azt sajnos most sem tudjuk meg, hogy mi vezetett végül a Project Ara, vagyis az A8A01 törléséhez, erről annak idején a Google sem beszélt bővebben. Az sem teljesen világos, hogy a véglegesnek szánt változat miben és mennyiben tért volna el a képeken látható prototípustól, bár a fent megemlített vastagság kissé túlzottnak tűnik, talán éppen ez szúrta az illetékesek szemét. Maga a hardver nem lebecsülendő, ezzel nem lettek volna komolyabb gondok, már amennyiben sikerült volna garantálni a kényelmes és problémamentes használatot – ezt sajnos nem tapasztalhattuk meg a hétköznapokban.


Természetesen a kereskedelmi ár legalább ilyen fontos szempont, könnyen előfordulhat, hogy itt sem tudtak olyan mutatókat biztosítani, amelyek kellő esélyt adtak volna a készüléknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Még a laptopokat sem tudják jól bővíthetőre megoldani a gyártók, miért a telefonokat tudnák?

    Az igazi gond az, hogy olyan gyors a fejlődés hogy 2-3 évente elavul egy átlag okostelefon minden komponense. jó, talán az 5 collos fullhd kijelző nem (bár VRhez talán kell a 4K-8K ha felnő a feladathoz a mobil soc ipar)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.11.21. 09:06:05
  • CairoJack #1
    Drága lett volna, vacak, és felesleges. Jó, hogy megbukott.