MTI

A kiberbűnözésnél nem feltétlen a bűnözők járnak egy lépéssel előrébb

A szakértői munka, a migráció és a kiberbűnözés áll a XXI. Kriminálexpo fókuszában - erről a legfőbb ügyész beszélt a budapesti rendezvény megnyitóján.

A "Kommunikáció a biztonságos világért, kommunikáció a biztonságos Magyarországért" mottóval megrendezett Kriminálexpo az idén is aktualitásokhoz kötött - jegyezte meg a legfőbb ügyész. A "szakértők" témakörről Polt Péter azt mondta: e szakemberek alapvető szerepet töltenek be egyes kiemelkedő bűnügyek eldöntésében, legyen szó akár műszaki, orvos vagy informatikai szakértőről. Utóbbival kapcsolatban példaként említette, hogy egyes gazdasági, vagy vagyon elleni bűncselekményekben több millió bájtnyi anyag keletkezik, ezeket rendszerezni, elemezni, párosítani kell, bizonyítékként történő felhasználásuk komoly szakmai tudást igényel.

Úgy vélte, a szakértői tevékenységnek minden eddiginél nagyobb a jelentősége. Fontosnak nevezte annak megvitatását is, hogy a jogász miként támaszkodjon a szakértői véleményekre, mi az a tartalom, amit a szakértőnek kell kimondania és mi az a jogkérdés, amiben a jogásznak kell döntenie.

Polt Péter különleges jelentőségűnek nevezte a kiberbűnözés témáját, ez - értékelése szerint - az élet valamennyi területét átformálja. Mint mondta, sokan úgy vélik, a bűnüldözés mindig egy lépéssel a bűnözés mögött jár, ám ez bizonyos területeken épp fordítva van. A bűnüldözésben alkalmazott technikai újdonságok meglepetésként érhetik a bűnözőket - vélekedett. Hangsúlyozta: a kiberbűnözés területén egy teljesen más szemléletmód és gondolkodás szükséges a hatóságok részéről.

Az idei Kriminálexpón szó lesz a büntetőeljárásban alkalmazott szakértői bizonyítás szerepéről, az informatikai eszközök felhasználásával elkövetett bűncselekményekről, a migráció aktuális kérdéseiről, a bűnüldözés során alkalmazható high-tech technológiákról, de egyebek mellett hamistárgy-bemutatót is tartanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • msnforever2 #1
    "több millió bájtnyi".
    Ejha, tehát pár megabájt adat is keletkezhet. Hatalmas mennyiség ez manapság
    Utoljára szerkesztette: msnforever2, 2016.11.10. 14:04:53