Gyurkity Péter

Reklámhadjárat előzi meg az új Nokia-telefonokat

Az új cég PR-ügynökséget szerződtet, akik a sikeres debütálást alapoznák meg.

A Nokia sorsát mi is figyelemmel kísértük az utóbbi években, bár a történet tovább bonyolódott azzal, hogy a Microsoft is bedobta a törölközőt, az új mobiltelefonok piacra dobásának feladatát pedig egy új finn cég, valamint annak kínai partnere vállalta magára. Most egy PR-ügynökség segítségét kérik, akiknek feladata a felhasználók figyelmének felkeltése.

A finn HMD Global idén májusban jött létre, amikor a Microsoft megszabadult a Nokia korábbi telefonos részlegétől. Ez a cég gyakorlatilag a Nokia korábbi és jelenlegi alkalmazottaiból áll, akik a tervezési és fejlesztési feladatokat vállalják magukra, míg a gyártási folyamatokat a Foxconn leánya, az FIH Mobile végzi majd. Legutóbb arról olvashattunk, hogy a szeptemberi határidő lejárta után kisebb szünettel, valamikor az év vége felé mutatják majd be az első új készülékeket, ez azonban a mostani hír szerint inkább 2017 elején várható. A napokban ugyanis leszerződtek a brit Mother PR-ügynökséggel, akik kisebb reklámhadjárattal alapozzák majd meg a megjelenést.

Itt rögtön a februárban esedékes MWC ugrik be lehetséges alternatívaként, logikus lépés lenne ugyanis a bemutatón való debütálás. A HMD olyan szempontból is érdekes szereplő, hogy ugyan a cégen belül a Nokia nincs jelen közvetlen befektetés formájában, az igazgatótanácsban azonban egy fő képviseli a finn óriást, itt pedig egyrészt megkapják a birtokukban lévő szabadalmak utáni jövedelmeket, másrészt lehetőségük lesz bizonyos követelményeket állítani a márka képviselőivel szemben, hogy biztosítsák a vásárlói elégedettséget.

A pontos hardverről ugyan továbbra sincs hír, annyit azonban tudunk, hogy az Android operációs rendszerre építenének, ami érdekes (és egyben teljesen érthető húzás).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #10
    Egyik telefon sem tökéletes, mindegyik valamilyen szempontból rossz, és rá lehet fogni az emberre, hogy igénytelen.
    2014-ben még nem volt nagyon elterjedt a Super AMOLED, és nem szoktam évente másik telefont venni. De amúgy tényleg jobb.
  • igazamvanvagyig #9
    Az a baj,hogy igénytelenek a felhasználók.Itt van pl wraithlord aki szereti az lg-jét. Nézz már meg egy superamoledes kijelzőt és húgyozd le az lg -det mit szeretsz benne?.Vagy pl CairoJack aki szerint a világ legjobb mobilja (az iphone melett-mert stabil,gyors,nem fagy) -a google pixel szerinte ronda.Van a várólista,mert kapkodják mint a cukrot Motorola z szeria nagyon jó ès sokan nem is halottak róla.
    A nokiànak annyi sokáig nyomták a műanyag fost.Pedig egyszerű a képlet
    Múanyag 5.0 full hd a csoróknak
    Aircraft alu 5,5 qhd ,4 giga ram cserélhető akksi de ha nem akkor min. 4000mha soc 820
    meg egy 5,7-6,0 qhd 6gram soc 821 cserèlhetó akksi
    Stock android illetve a luzereknek ,zsúrpubiknak egy csicsás launcher
  • CairoJack #8
    Nem lesznek már sikeresek. Tele van már a piac gyártóval. Nem tudnak különlegesek lenni, így nem lesz értelme őket választani. X+1-edik gyártóként el fognak bohóckodni, talán egy minimális profitot is el tudnak majd érni, de ennyi.
    Futottak még kategóriában fognak bohóckodni.

    Ahhoz, hogy újra az élvonalba kerülhessenek, valamit tudniuk kéne, amit más nem. Pl kiváló minőségű készülékeket kéne gyártaniuk, jó ár/érték arányban. Nem fogják tudni meglépni, saját gyártósor nélkül. Teljesen átlag színvonalat fognak max elérni. Vélhetően drágán, hogy legyen profit dögivel.

    Újabb esély lehetne egy gyári közeli android alkalmazása, kellően (de nem agyon) felextrázva, szénné optimailzálva, és agyon támogatva (2-3 év teljes körű szoftveres támogatás). Nyilván ezt sem fogják felvállalni, túl költséges, csökkentené a profitot.

    Szintén elég esélyes, hogy 0 saját fejlesztésük lesz, a piacon kapható komponensekkel fognak legózni. Elég megnézni, a Google pixelt, ami egy "nem rossz" telefon, de semmi extra nincs benne, és katasztrofális kijelző káva aránnyal bír. Aránytalan, gagyi kinézet, vastag is.

    Egy szó mint száz, részemről nincs csodavárás, szerintem gyenge (max átlagos) telókat fognak csinálni, és a márkanévvel próbálják majd meg eladni, 2-3-szor drágábban annál, mint amit valójában ér. Bohóckodnak majd a "nem mérhető" piaci részesedéssel bíró márkák között egy ideig, azt pár év múlva lehúzzák a rolót megint.

    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2016.11.10. 18:55:25
  • Skylake #7
    Nagyot fogok nevetni, ha az új, 100% Microsoft mentes Nokia, kvázi a semmiből, fillérekért ahhoz képest, amit az MS beletolt, képes lesz sikeresen piacra lépni és főleg piacon maradni - ott, ahol az MS-nek mindezen előnyök és lehetőségek ellenére nem ment!
  • bunny #6
    Késtek mennyit is, 10 évet? Nem biztos, hogy lesz már elég erő a márkában, úgyhogy most nagyon kell dobniuk. Amit anno is mondtam -amikor a ms-ra tettek-, azt most is tartom: korrekt hardver, szuper szoftvertámogatás, android. Ha majd azt látod, hogy a nokia visszamenőleg is kidobja a legújabb androidot a telefonjaira, akkor nem samsung, xiaomi, lg, sony stb márkában gondolkozol akik leszarják a már egy éves vasakat is, hanem nokiában, mert tudod, hogy amíg működik addig frissen tartható.
    De ha csak egy X-edik legyártom, leszarom márkát csinálnak a Nokiából, akkor kár belefogni, olyan cégekkel az android piac már telített, arról valóban lekéstek.
  • mortep #5
    Csapnivaló bolondok lennének, ha azt tennék amit javasolsz. Úgy tűnik, most szálltál le a falvédőről, ugyanis nokia próbálta már magát "megkülönböztetni" a win mobile-al, a symbiannal, a meegoval és egyik sem jött be. Az utóbbi két os fejlesztésében maga is részt vett ráadásul a symbian hamarabb volt mint az android és mégis eltünt a süllyesztőben.

    Szerintem jól döntöttek. Saját OS írása helyett jobban teszik ha egy stabil, praktikus UI-t fejlesztenek androidhoz és szokásuktól eltérően támogassák hosszan telefonjaikat.
  • Gauge #4
    + 1 android telefon a piacnak. Ha lett volna annyi eszük, hogy felvásárolják a Jollát és a sailfish-t fejlesztik tovább (ami gyakorlatilag a meegora épül)....na, ennek több értelmét látnám. Más a koncepció, de alapvetően az összes androidra fejlesztett alkalmazás használható lenne. Ez megkülönböztetné megint a nokia-t. Azt se bánnam, ha lenne win telefonjuk.
    Utoljára szerkesztette: Gauge, 2016.11.10. 00:33:04
  • wraithLord #3
    Például. Felrobbanó telefon... :D
  • Major #2
    Mármint a kínaiak?
  • wraithLord #1
    Szerintem a Nokiát nem kell reklámozni, azon kevés cég egyike, aminek a telekommunikáció a szakterülete, és nem "mindenhez értenek".
    Úgy gondolom, felüdülés lesz a MS és a sok "tévégyártó" (bár nekem is LG telóm van, és nagyon szeretem) után újra látni a piacon. :) Csak nehogy elcsesszék.