Berta Sándor

Őrizetbe vették az első horvát filmkalózt

A férfi üzemeltette az első helyi letöltőportált, Facebook-profilját 165 ezer ember kisérte figyelemmel.

A 31 éves Matej Kalanj üzemeltette a Filmovita nevű platformot, amelyet már 2014 óta figyeltek a hatóságok. A férfit Fiumében tartóztatták le és több mint 1250 illegálisan másolt film online terjesztésével vádolják. A művekhez általában elérhetők voltak a horvát nyelvű feliratok is. Kalanj mellett egy nőt is őrizetbe vettek, akiről azt hitték, hogy ő a felesége és akit pénzmosással gyanúsítanak. Ő kezelhette, illetve utalhatta át a hirdetésekből befolyó bevételeket.

A Filmovita nem számított jelentős tényezőnek a világpiacon és Horvátországban is csak a 47. legnépszerűbb honlap volt. A Facebook-oldalát több mint 165 000 ember kedvelte. Kalanj a tevékenységből összesen 89 000 dolláros nyereségre tett szert, miközben több mint 592 000 dolláros kárt okozott a szerzői jogi tulajdonosoknak. Vlado Hrdalo zágrábi ügyvéd rámutatott, hogy az eljárás közel sem lesz egyszerű, ugyanis a férfi a szomszédja internetelérését használta, így az ő IP-címe nem is volt látható. Ez komoly jogi vitához vezethet a felelősséget illetően. Emellett a horvát Btk. is meglehetősen bonyolult, így az ügyből akár rendkívül hosszú per is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • morguldae #7
  Így van aki megnéz egy letöltött filmet az csak azért nézi meg mert ingyen van. Moziba 98 % ilyen esetbe nem menne el megnézni! 100-ból kb esetenként emberenként mondjuk jó ha 2 filmre beülne bárki. Tehát fikciókra vádat építeni az röhejes! Az más dolog, hogy 100 filmből jó ha egy olyan van manapság amit érdemes lenne megnézni ha nem az lenne, hogy ott van legalább egyszer nézzük már meg mert semmibe sem kerül.
  Utoljára szerkesztette: morguldae, 2016.11.09. 20:14:33
 • tom_pika #6
  Igen, téves, de szerintem így számolnak.

  Amúgy ha valaki megnézte, akkor ingyen tette azt, amiért fizetnie kellett volna, tehát a vádnak is van valami igaza, mert a készítő szándéka az volt, hogy csak az nézze, aki fizetett érte, nem ingyen élvezetnek szánta.
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2016.11.09. 14:51:29
 • Macropus Rufus #5
  én is erre tippelek, de ez így nem állhatja meg a helyét mint vád.
  Ui. a vádnak kell bizonyítani, hogy aki letöltötte az amúgy megnézte volna.
  Ha ez nem sikerül (márpedig nem fog) akkor az a vád, hogy fél millió dolláros kárt okozott, a hamis vád kategóriába kerül, és vélhetően ezt ott is büntetik.
  Ami megállja a helyét az az, hogy megosztott tartalmakat. Ez tény.
  A többi meg fikció.
 • TokraFan #4
  De ez így fals, mivel számos olyan filmet néznek meg a letöltők, amit moziban az életben nem néztek volna meg. Valójában a letöltött filmek jelentős részét csak azért nézik meg, mert letölthető, tehát ingyen van. Pénzért sosem nézték volna meg. A számítás tehát teljesen téves.
 • tom_pika #3
  egyszerű: feltételezik, hogy mindenki, aki letöltött egy filmet, az moziban nézte volna meg, ha nem tudja letölteni... esetleg egy letöltésre 4 mozijegyet is rászámolhatunk, hiszen az egész család is megnézte a letöltött filmet...
 • hungi #2
  könnyen, 473,6 * 1250 ;)
 • mortep #1
  Az örökzöld kérdés most is felmerül, hogyan is jött ki az 592e. dolláros kár???