SG.hu

Komolyan veszi a kiber­biztonságot az EU

A Bizottság létrehozott egy új, kiberbizonsági köz-magán társulást, amelynek köszönhetően 2020-ig várhatóan 1,8 milliárd euró értékű beruházás valósul meg.

Egy friss felmérés szerint az európai vállalkozások mintegy 80%-ánál történt legalább egy kiberbiztonsági incidens az elmúlt évben, és valamennyi ágazatot figyelembe véve világszinten 38%-kal nőtt a biztonsági incidensek száma 2015-ben. Ez cégmérettől függetlenül valamennyi európai vállalkozás számára káros, és rombolhatja a digitális gazdaságba vetett bizalmat. Erre reagálva a Bizottság meg kívánja erősíteni a határokon átnyúló és a kiberbiztonságban érintett valamennyi szereplő és ágazat közötti együttműködést, és segítséget kíván nyújtani biztonságos technológiák, termékek és szolgáltatások kifejlesztéséhez az egész EU-ban.

A terv részeként létrehozzák az első európai kiberbiztonsági köz-magán társulást 450 millió euró részesedéssel. A kiberbiztonsági piac szereplői - akiket az Európai Kiberbiztonsági Szervezet (ECSO) képvisel - várhatóan ennek háromszorosát fogják beruházni a szervezetbe. A társulásban tagsággal rendelkeznek nemzeti, regionális és helyi közigazgatási szervek, kutatóközpontok, valamint a tudományos élet szereplői is. A társulás célja az, hogy elősegítse az együttműködést a kutatási és innovációs folyamat korai szakaszában, és hogy kiberbiztonsági megoldásokat dolgozzon ki különböző ágazatok – például az energiaipari, egészségügyi, közlekedési és pénzügyi ágazat – számára.


"Európának minőségi, megfizethető és interoperábilis kiberbiztonsági termékekre és szolgáltatásokra van szüksége. Az európai kiberbiztonsági ágazat jó pozícióból versenyezhet egy gyorsan növekvő globális piacon. Felhívjuk a tagállamokat és minden kiberbiztonsággal foglalkozó testületet arra, hogy fűzzék szorosabbra az együttműködésüket, és osszák meg egymással az ismereteiket, információikat és szakértelmüket, ezzel is ellenállóbbá téve Európát a kibertámadásokkal szemben." - mondta Günther H. Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos.

Ezen túl a Bizottság megpróbálja csökkenteni az uniós kiberbiztonsági piac széttöredezettségét. Ma előfordulhat, hogy egy infokommunikációs technológiákkal foglalkozó vállalkozásnak többféle tanúsítási eljáráson kell átesnie ahhoz, hogy több tagállamban is értékesíthesse a termékeit és szolgáltatásait. Ez úgy szüntethető meg, ha létrehoznak egy infokommunikációs technológiákkal kapcsolatos biztonsági termékekre vonatkozó európai tanúsítási keretet. Szintén figyelemreméltó az európai cégek jelenléte olyan réspiacokon, mint például a kriptográfia vagy a víruskereső szoftverek, ezek mégsem tudnak jelentősen bővülni. Ennek érdekében megpróbálják megkönnyíteni ezen cégek befektetésekhez jutását.

Az Európai Parlament holnap fogja elfogadni a hálózat- és információbiztonsági irányelvet, amely incidenselhárító csoportokat hoz létre az egész Unióban, továbbá megkönnyíti a tagállamok közötti stratégiai együttműködést és az információcserét. Tekintettel arra, hogy milyen gyorsan változik a kép a kiberbiztonság terén, a Bizottság értékeli hogy az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) továbbra is el tudja-e látni a feladatát, és feltérképezik hogyan lehet szorosabbá tenni és ésszerűsíteni a különböző gazdasági ágazatok közötti kiberbiztonsági együttműködést, többek között az oktatás és képzés terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jozsi031 #4
  Jo lehetoseg az allami penzek,adopenzek legalis lenyulasara,egyes szuk retegeknek.
 • Sir Cryalot #3
  kb. az egész cikk ez:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Buzzword_bingo

 • gforce9 #2
  Ja én is erre gondoltam. A tanácskozók között ott van, aki az emailt akarta megadóztatni? Vagy egyéb csodás ötletgyáros?
 • Sydra #1
  Még egy politikai szervezet ahol köz és magán pénzeket lehet lenyúlni. A piac magától kezeli az ilyen problémákat, semmi pluszt nem ad a világ fejlődéséhez az, hogy egy halom inkompetens majom egy tanácsteremben okoskodik.