Berta Sándor

A használt adathordozók 78 százalékán vannak fájlok

A használt merevlemezek és más digitális adattárolók értékesítése továbbra is komoly biztonsági kockázatot hordoz magában.

A Blancco Technology Group nevű amerikai cég aktuális tesztje szerint riasztóan nagy számban lehet vásárolni olyan használt adathordozókat, amelyeken megtalálhatók az előző tulajdonosok bizalmas adatai. S mindez annak ellenére van így, hogy az eszközök tartalmát korábban letörölték. A vállalat munkatársai egy szúrópróbaszerű teszt során 200 winchestert vásároltak az eBay és a Craigslist (a legnagyobb apróhirdetési oldal) oldaláról, majd ezeket megvizsgálták és az eszközök 78 százalékán találtak valamilyen fájlokat.

Paul Henry, a Blancco Technology Group digitális törvényszéki szakértője kifejtette, hogy a visszamaradó adatok között gyakorlatilag minden olyasmi megtalálható, amikre egy hackernek szüksége van azoknak a személyes információknak a megszerzéséhez, amelyeket felhasználhat a csalásaihoz és a személyiséglopásaihoz. Az érintettek számára a következmények pusztítóak. Mindez oda vezethet, hogy néhány embertől ellopják a nehezen megszerzett pénzét vagy nem kapnak majd hitelt a bankjukban.

A legnagyobb gond az, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha egyszerűen csak kitörölnek egy fájlt a számítógépükről, akkor ez nem jelenti automatikusan azt, hogy az valóban el is tűnik. Még a formázási parancsok sem segítenek teljes mértékben. A gyorsformázás esetén például maradnak adatmaradványok. A tesztelt háttértárolók 40 százalékát törölték gyorsformázással. A teljes formázás, amit a megvásárolt és tesztelt merevlemezek 14 százalékánál alkalmaztak, ugyan alaposabb, de még azután is maradnak kritikus információk.

A talált és helyreállított információk 5 százaléka táblázat volt. A fájlok különböző vállalatok eladási prognózisait és leltárjegyzékeit tartalmazták. A vizsgált winchesterek 67 százalékán szerepeltek személyes információk, 43 százalékán fotók, 23 százalékán társadalombiztosítási azonosítószámok, míg 21 százalékán pénzügyi adatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esemve #2
    Nálam bezzeg több üres is zümmög, csak mert szeretem a hangját... :D
  • duke #1
    "A használt adathordozók 78 százalékán vannak fájlok "

    Erdekes, az altalam hasznalt adathodozok 100 szazalekan vannak file-ok. :)