MTI

Egy feltétellel feladná magát Julian Assange

Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója felajánlotta, hogy feladja magát az Egyesült Államoknak, amennyiben Barack Obama amerikai elnök megkegyelmezne "informátorának", Bradley Manningnek.

A CNN hírtelevízió szerint a Wikileaks ilyen értelmű üzenete jelent meg a portál Twitter-oldalán. "Ha Obama kegyelemben részesíti Manninget, Assange beleegyezik abba, hogy amerikai börtönbe menjen, annak ellenére, hogy ez egyértelműen törvénytelen" - olvasható a Twitter-feljegyzésben. Assange ügyvédje, Barry Pollack megerősítette a CNN-nek, hogy az ügyletnek része lenne Manning szabadon engedése. Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem kapott semmilyen hivatalos ajánlatot Assange-tól.

Bradley Manninget 2013-ban ítélték 35 évi szabadságvesztésre, mert átadott a Wikileaksnek 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt. Jelenleg egy kansasi katonai börtönben raboskodik. A 28 éves Bradley Manning - aki ekkor katonaként szolgált Irakban - tavalyelőtt megváltoztatta a keresztnevét Chelsea-re, a washingtoni katonai fellebbviteli bíróság pedig elismerte nőnek, ezért a CNN híradásában is új nevén, Chelsea Manningként szerepel.

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. A latin-amerikai ország negyedik éve biztosít neki ott politikai menedéket. Svédországban szexuális erőszak miatt folyik ellene eljárás. Assange elutasítja a vádakat, és úgy véli, ha elutazna Svédországba, az ottani hatóságok kiadnák őt az Egyesült Államoknak, ahol a titkos iratok kiszivárogtatása miatt halálra ítélnék. Assange ellen európai elfogatóparancs van érvényben, ezért ha elhagyná a követség épületét, azonnal letartóztatnák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #3
  Demokracia, No Rasszizmus,Liberalizmus ?
  Ja ilyen fogalom, csak a szavaikban leteznek, vagy addig, amig nem a sajat erdekeiket serti valami.
  Mikozben buncselekmenyek sorozatat kovetik el allami szinten az amerikaiak, mas orszagokkal,cegekkel vagy emberekkel szemben.
 • Sir Cryalot #2
  "amerikai demokrácia 10/10 "

  akkor az valahol 5körül normális a svéd féle 10 meg perverz
 • arty #1
  szerencsétlen 21. századi hősök :(

  amerikai demokrácia 10/10