MTI

A WikiLeaks a CIA-igazgató e-mailjeinak közlésére készül

A WikiLeaks kiszivárogtató portál a Twitteren közölte, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója e-mailjeinek birtokába került és azokat hamarosan közölni fogja.

A héten egy hacker közölte az amerikai sajtóval, hogy hozzáfértek John Brennan CIA-igazgató elektronikus levelezéséhez. Egyelőre nem világos, hogy a WikiLeaks vajon ezek közlésére készül-e. A New York Post című bulvárlap számolt be arról, hogy egy középiskolás tanuló hozzáfért a hírszerzési igazgató és Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter elektronikus magánlevelezéséhez. Az ügyben az amerikai szövetségi biztonsági szervek nyomozást indítottak.

Az állítólagos hacker, aki palesztinszimpatizáns középiskolásnak mondta magát, saját bevallása szerint Brennan AOL- és Johnson Comcast-fiókjához fért hozzá. Beszámolója szerint megszerezte a CIA-igazgató egy 47 oldalas, biztonsági átvilágítási kérelmét, amely rengeteg személyes adatot tartalmaz, Johnsonnak pedig behatolt a számlázási oldalára és hangposta-fiókjába.

Az eset a Hillary Clinton külügyminiszterként magánszerverről folytatott levelezésével kapcsolatban kirobbant vitát követően ismételten rávilágított arra, milyen sebezhető a kormányzati tisztségviselők magánlevelezése, függetlenül attól, hogy az tartalmaz-e a munkájával kapcsolatos titkos információkat. (Clintont egyébként egyébként csütörtökre újabb meghallgatásra idézték be a képviselőházba a bengázi amerikai képviselet ellen 2012. szeptember 11-én végrehajtott támadás ügyében, amely során várhatóan kérdéseket fog kapni az elektronikus levelezésével kapcsolatban is.)

A New York Post által megszólaltatott állítólagos hacker azt állította, hogy Brennan adataihoz a megtévesztés viszonylag egyszerű hackermódszerével jutott hozzá. Ez az ő esetében azt jelentette, hogy összegyűjtötte a CIA-igazgatóra vonatkozó, nyilvánosan hozzáférhető adatokat, az AOL-t birtokló Verizon telekommunikációs vállalat alkalmazottjaitól további információkat csalt ki, majd megváltoztatta Brennan e-mail-fiókjának jelszavát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!