MTI

Elutasította Franciaország Julian Assange menedékkérelmét

Franciaország elutasította az ausztrál állampolgárságú Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának mnedékkérelmét - közölte a francia elnökség.

Assange három éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. "Julian Assange helyzetére és a jogi bizonyítékokra tekintettel Franciaország nem adhat pozitív választ a kérelmekre" - olvasható az Elysée-palota közleményében. A francia elnökség szerint "Assange helyzete nem jelent azonnali veszélyt". A közlemény arra is emlékeztet, hogy a Wikileaks alapítója ellen európai elfogatóparancs van érvényben. Assange a francia államfőhöz, Francois Hollande-hoz intézett levélben kért menekültstátuszt Franciaországban. A levelet a Le Monde című napilap péntek délután megjelent számában közölte.

Assange ebben "egy, a hivatásos tevékenységei miatt az (amerikai) hatóságok által üldözött és halálosan megfenyegetett újságíróként" írja le magát. "Hivatalosan soha nem vádoltak szabálysértéssel vagy köztörvényes bűncselekeménnyel, sehol a világon, beleértve Svédországot és Nagy-Britanniát is" - hangsúlyozta Assange. A Wikileaks pénteken 44 éves alapítója három éve él bezárva Ecuador londoni nagykövetségén, ahova a svédországi kiadatása elöl menekült be. Svédországban két nő nemi bántalmazással és erőszakkal vádolta meg, de Assange ezt tagadja.

Assange néhány nappal azután kért menekültstátuszt Franciaországban, hogy a Wikileaks kiszivárogtatott olyan dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett 2006 és 2012 között az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #3
  Az nem semmi, hogy ugye a jelenlegi elvarasok szerint folleg nekunk, de egesz Europanak millio szamra kene befogadni a susnyasbol kitoro bozotharcosokat, akikrol nem tudjuk kicsodak, honan jottek, mit akarnak, uldozik e oket. De egy olyan embert, akirol tudjuk, hogy tenyleg az egesz vilagon uldozik, azt is tudjuk raadasul, hogy azert uldozik, mert RENDKIVULI szolgalatot tett a vilagnak, azt nem fogadjuk be, de 60 millio arab meg afrikai az johet. Felhaborito, hogy nem 100 orszag egymast taposva kuzd a befogadasaert.
 • caius marius #2
  Annyira álszentek ezek a köcsög usákok, svédek, franciák, etc. Szerintem az összes politikust és pénzembert agyon kellene lövetni, de izibe!
  Bradley Manning hős!
  Julian Assange hős!
  Edward Snowden hős!
  Tiszteletem mindenkinek aki ezek ellen a népnyúzó, ingyenélő, tömeggyilkos barmok ellen dolgozik!
 • gombabácsi #1
  pedig a franciák a szabadság hazájjja
  vagy az az usa? :D