Gyurkity Péter

2018-ra térhet magához a táblapiac

Itt pedig a Windows platformban is látnak fantáziát, ami 10% feletti arányt ígér.

Hozzászokhattunk ahhoz, hogy az okostelefonok szegmensében a Windows kapcsán egyre inkább lesújtó eredményekről olvasunk, itt a Microsoft részesedése a friss eladások tekintetében már bőven 5 százalék alatt van. A tábláknál nem ennyire rossz a cég helyzete, az IDC szerint a terület magára találásával egy időben ők is tovább javíthatnak.

A táblapiac várható alakulását nyomon követő, minden negyedévben frissülő előrejelzés szerint a táblák piaca jövőre még nem tud javítani az utóbbi idők romló eredményén, 2018-ban azonban ezt újból növekedés válthatja majd fel, vagyis a terület lassan magára talál. A kereslet jól észlelhető csökkenése után két év múlva már ismét pozitív növekedést várhatunk, ez pedig többek között annak lesz köszönhető, hogy a Windows és iOS operációs rendszert futtató megoldások az üzleti szférában is teret hódítanak majd. A teljes éves forgalom az idei 183 millió darabról az évtized végére egészen 194 millióra mehet fel, ugyanezen időszakban pedig jól kitapintható lesz a nagyobb, leválasztható kijelzővel érkező fejlesztések térhódítása.


Ami a szoftveres platformok piaci részesedését illeti, az idei második negyedévben itt az Android magasan vezette a mezőnyt a maga 66 százalékával, miközben az iOS 22 százalékkal, a Windows pedig valamivel 10 százalék alatti aránnyal volt kénytelen beérni. Az év végére azonban némileg változhat a helyzet, hiszen egy erős második félév esetén a Windows részesedése 11,3 százalékra mehet fel, az évtized végére pedig akár a 20 százalékot is megközelíthetik, csaknem beérve ezzel az Apple-t – az Android teret veszít majd, az általa birtokolt terület 2020-ra 58 százalék alá mehet le.

Az újbóli növekedésben a fejlődő országok kapják majd a főszerepet, itt különösen Kína, India, illetve Brazília számaira lesz érdemes egy-egy pillantást vetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #10
    De kepben vagy....

    1 eves video...
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2016.09.03. 21:35:22
  • NEXUS6 #9
    Hát szerintem eddig marhára nem sikerült kiaknáznia az M$-nek a tábla-asztali gép azonos architektura/OS biztosította natív kompatibilitást. Ezt mutatja a piaci részesedésük is. Az is egy opció, hogy az Android szívja fel magát annyira, hogy valami ilyesmit meg tud valósítani és akkor az M$ részesedése nemhogy nőni fog, hanem kipusztul a tabletekről is.
  • ugh #8
    Jo nagy marhasagot irtal.

    Nekem 3775-os transformerem van.
    Siman modeleztem rajta maxal amikor nem volt kedvem a nagy dogot bekapcsolni.
    Csak egerentyu kellett.

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2016.09.02. 14:50:20
  • schultz6354 #7
    Persze hogy lehet, nekem ket tabletem is van egy 8"os (x86) meg egy 11.6" (x64) mindketton win10 fut es meg a regi xp-s programokat is tudom futtatni rajtuk
  • zola2000 #6
    (mármint a windowsos tabletek közül)
  • zola2000 #5
    Szerintem már nem léteznek arm tabletek, az összes intel atomos.
  • gforce9 #4
    Az arm-esekre nem lehet. A sima normál x86 ra miért ne lehetne? Miben különbözik pl.: egy asus transformer kijelzőjétől? Vagy lemaradtam én is valamiről, hogy újra arm-re akar váltani az ms? Nem követem az ms tablet frontját.
  • VolJin #2
    A windowsos tableteken nem lehet a desktop programokat futtatni.
    Teljesen más az API...
  • zola2000 #1
    Ha 20% lesz a windowsos táblák aránya, akkor talán több modern uis program lesz, ami a telefonoknál is jót tehet neki.

    (mert jelenleg egy windowsos tablet előnye kimerül annyiban hogy lehet hagyományos windowsos programokat futtatni, de az úgy kis érintő kijelzőn igencsak használhatatlan közeli még touchmouse meg gestureworks gameplay "használatával" is)